L8 FGC{"name":"2023/06/21/17/55/86266591-f1f5-4de0-94ba-6c6cc22e3e55.jpg","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":315584}


  1. Els treballs per a la prolongació de la línia entre les estacions de Plaça Espanya i Gràcia s’iniciaran a finals d’aquest estiu vinent i tindran un termini d’execució de 5 anys


  1. L’obra principal consisteix en la construcció d’un nou túnel de 4 quilòmetres de longitud i de tres estacions, així com la reforma de dues d’existents


  1. L’actuació dona més cobertura ferroviària, afavoreix la connectivitat i la intermodalitat del sistema de transport públic i beneficiarà 19 milions de persones usuàries a l’any


  1. En marxa les tasques de desviament de serveis afectats més rellevants

El Departament de Territori ha adjudicat, per un import de 300 MEUR, l’obra principal per a la connexió de les línies Llobregat - Anoia i del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), a Barcelona, que inclou la construcció d’un túnel de quatre quilòmetres i tres noves estacions i la reforma de dues d’existents. Els treballs s’han adjudicat amb un termini d’execució de 58 mesos, amb la previsió que comencin a finals d’aquest estiu. Sumant-hi la inversió de les tasques de desviament de serveis que estan en marxa i la resta de projectes impulsats, aquesta actuació comportarà una inversió global de més de 400 MEUR.


Les obres ara adjudicades consisteixen en el perllongament de la línia d’FGC Llobregat-Anoia des de l’estació actual de plaça Espanya fins a connectar-la amb la línia del Vallès a l’àmbit de l’estació de Gràcia. Així, es perforarà un nou túnel mitjançant tuneladora --un sol tub que inclourà les dues vies-- tret d’un petit tram inicial que s’executarà en mina i que consistirà en dos túnels paral·lels de via única. Tindrà quatre quilòmetres de longitud i 10 metres de diàmetre d’excavació. En el seu recorregut, el nou tram ferroviaricomptarà amb tres noves estacions i tres sortides d’emergència de túnel a carrer.


Pel que fa a les estacions, n’hi haurà tres de nova construcció, Hospital Clínic, Francesc Macià i Gràcia. Addicionalment, es remodelaran les estacions de Plaça Espanya (actualment, línia Llobregat – Anoia) i l’actual de Gràcia de la línia d’FGC del Vallès, també es remodelarà.


  1. Plaça d’Espanya: Actualment, l’estació de plaça d’Espanya d’FGC és punt d’inici i final de la línia Llobregat-Anoia. Les obres comportaran la remodelació d’aquesta estació que forma part d’un potent intercanviador del sistema de transport públic, on conflueixen diverses línies d’FGC, i les línies 1 i 3 de Metro. Així, es perllongaran dues de les quatre vies que hi ha actualment a l’estació d’FGC, s’ampliarà el vestíbul i es reconfiguraran els accessos i connexions entre nivells.


  1. Hospital Clínic: Al carrer Comte Urgell, entre els carrers de Rosselló i Còrsega, es construirà una nova estació que permetrà connectar la línia d’FGC amb l’L5 del metro.


  1. Francesc Macià: Al carrer Comte Urgell, entre els carrers de Buenos Aires i plaça Francesc Macià, s’ubicarà una estació de nova construcció que facilitarà l’intercanvi amb el tramvia i diverses línies de bus, tant urbanes com interurbanes. Comptarà amb dos accessos des del carrer i un vestíbul.


  1. Estació de Gràcia: Es construirà una nova estació sota la Travessera de Gràcia, entre el carrer de Balmes i la plaça Gal·la Placídia, amb dos accessos des de la superfície, a les voreres entre Via Augusta i el carrer de Neptú. Des del vestíbul de la nova estació s’accedirà tant a l’L8 com a la línia FGC Vallès mitjançant ascensors de gran capacitat.A més de l’obra d'infraestructura que ara s’adjudica i que correspon al gruix de la connexió de les línies d’FGC, el Departament de Territori treballa en els projectes d’instal·lacions ferroviàries, via i catenària i d’arquitectura de les estacions. Paral·lelament i de manera prèvia a l’inici dels treballs de perforació del túnel, es durà a terme una campanya d’inspeccions a més de 13.500 habitatges, locals i garatges, per a garantir als seus propietaris un document fidel del seu estat.


Més cobertura i connectivitat ferroviària


La connexió de les línies del Vallès i del Baix Llobregat-Anoia d’FGCmillorarà el servei ferroviari, estalviant temps de recorregut a les persones usuàries que actualment han de fer transbordament, i obrirà noves possibilitats en la intermodalitat del sistema, ja que les noves estacions facilitaran l’intercanvi amb l’L5, el tramvia i altres línies d’FGC. Així mateix, millorarà i ampliarà la cobertura en transport públic en una zona densament poblada de Barcelona que, a més, compta amb diversos equipaments de rellevància (com l’Hospital Clínic o l’Escola Industrial).


Es preveu que beneficiarà 19,5 milions de persones usuàries l’any i permetrà estalviar prop de 2.700 tones de CO2 en emissions anuals. D’altra banda, les persones usuàries podran estalviar de mitjana 4,5 minuts en el seu recorregut.Treballs previs en execució


Actualment, estan en marxa les tasques per al desviament dels serveis més rellevants afectats per l’obra principal, en tres àmbits: la Gran Via de les Corts Catalanes entre el carrer de Llançà i el carrer de Vilamarí, on s’ubicarà el pou d’atac de la tuneladora que perforarà el túnel; la futura estació d’Hospital Clínic; i la nova estació de Gràcia. Aquests treballs compten amb un pressupost de 6,5 MEUR.


1  

Imatges

Mapa

Mapa 315584

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 492489