1. L'Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona reten homenatge a una figura vinculada als moviments pedagògics i culturals a l'entorn de les dones i els seus aprenentatges
  2. L'esdeveniment forma part de la commemoració oficial del 150è aniversari del naixement d’una de les figures més populars dels primers trenta anys del segle XX

Avui s’ha celebrat l’acte de cloenda de commemoració del 150è aniversari del naixement de Francesca Bonnemaison i Farriols (Barcelona, 1872- 1949), a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. Amb aquest acte, l'Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona clouen l’any de commemoració a una figura clau del primer terç del segle XX, en reconeixement de la seva obra i trajectòria vital i professional i al seu llegat a favor de l’accés a la cultura i apoderament de les dones.

La benvinguda institucional ha anat a càrrec de la presidenta de la Secretaria de Feminismes Montserrat, Pineda Lorenzo i la gerent de Serveis d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Elena Lledós, tot seguit, la comissària de l’any Francesca Bonnemaison i Farriols, Dolors Marin Silvestre ha presentat la biografia a presentat la reedició de la biografia, ‘Francesca Bonnemaison: educadora de ciutadanes’ que incorpora continguts actualitzats i una sèrie de fotografies inèdites i finalment hi ha hagut un recital de textos teatralitzats a càrrec de Adriana Bertran Ania.

Francesca Bonnemaison: educadora de ciutadanes

L'Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona, titular de l’Espai Francesca Bonnemaison que recull l’herència de les iniciatives d’aquesta, han impulsat els actes de reconeixement i divulgació de la trajectòria de Francesca Bonnemaison i Farriols, que s'implicà en l'educació de les dones catalanes, fet que va possibilitar-los l'accés al món del treball o als ensenyaments superiors.

Francesca Bonnemaison i Farriols fou la fundadora de l'Institut de Cultura i de la Biblioteca Popular de la Dona l'any 1909 i, com a tal, una gran promotora de l'educació femenina. Fou una activista incansable que va participar en la recuperació de la llengua, la cultura i la tradició catalanes i que s'implicà en la política als anys republicans. Va aconseguir mobilitzar i sensibilitzar entorn del seu projecte feminista bona part de la intel·lectualitat del seu temps. Francesca Bonnemaison va ser una dona revolucionària per a la vida de moltes dones, perquè els va facilitar l’accés a l’educació, un element clau per a la seva autonomia i va deixar un llegat en favor de l’apoderament de les dones i la sororitat.

Un any ple d’actuacions

La commemoració de l’any Bonnemaison va començar el mes de juny de 2022 amb un acte en el qual es van presentar totes les actuacions que es durien a terme a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona i va tenir el seu moment àlgid en l’acte central presidit per la Consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, amb un diàleg vinculant la figura de la pedagoga amb qüestions d’actualitat. A més, es va dur a terme la creació d’una exposició itinerant sobre la figura de Bonnemaison; la mostra ‘Francesca Bonnemaison: educadora de ciutadanes’, s'ha incorporat al catàleg de l'Institut Català de les Dones, i consta de fotografies, anuncis de publicitat i gràfica de l’època en el context de la Barcelona de finals del segle XIX i mitjans del segle XX. L’exposició ha estat itinerant per tot Catalunya, especialment per municipis que van acollir subseus de les entitats vinculades amb l’obra de Bonnemaison. També s’ha reeditat la biografia de Bonnemaison.