·Els nivells de PM10 són moderats en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, afavorits per una intrusió de pols d’origen africà


Símbol d'avís preventiu de contaminació.{"name":"2023/06/22/12/27/928c2fdd-a3db-4abc-baca-15208ed43769.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":25130}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) als 40 municipis que conformen la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric de la conurbació de Barcelona. Aquests municipis són Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants. Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Seguiment exhaustiu

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir van ser superiors al valor de 50 μg/m³ a tres punts de mesurament de la contaminació atmosfèrica de la ZPE, concretament a l’estació de Barcelona (Gràcia-Sant Gervasi), la de l’Hospitalet de Llobregat (av.del Torrent Gornal) i la de Sant Vicenç dels Horts (Ribot-Sant Miquel). Aquest matí s’han detectat també nivells força elevats i la previsió a 24 hores indica que es mantindran així, podent superar el valor diari de 50 μg/m³, ja que persistirà la intrusió de pols d’origen africà, amb unes concentracions d’entre 10 i 100 μg/m³ al sector nord-est de la Península Ibèrica.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

Reduir l’emissió de partícules

En aquesta situació, la Generalitat recomana a la ciutadania:

  1. Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  2. Prioritzar el transport públic.
  3. Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
  4. Utilitzar el cotxe compartit.
  5. Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  6. En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  7. Regular la climatització de les llars.

Es poden consultar els nivells de la qualitat de l’aire a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat, a l’App Store i a Google Play Store, o a l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire.

Al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’hi detallen les principals mesures i recomanacions que cal adoptar per reduir l’exposició a la contaminació i els riscos per a la salut derivats de la contaminació de l’aire. S’hi poden trobar, a banda de recomanacions de caire general, les mesures de precaució addicionals a adoptar davant de situacions amb nivells elevats de contaminació dirigides als col·lectius més vulnerables i també a la població en general.