1. El Govern i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya mantenen i amplien els projectes conjunts per potenciar el lideratge femení en l’esport, promoure les seleccions catalanes i l’activitat de les federacions, i divulgar l’esport català federat als mitjans de comunicació
  2. Anna Caula: “L’acord demostra l’aposta del Govern per l’esport federat català”
  3. Gerard Esteva: “Posem en valor la col·laboració público-privada que beneficia l’esport federat del país”
sge{"name":"2023/06/22/17/47/e369578e-7180-4fde-aa30-d75eba2f167e.jpg","author":"sge","type":"0","location":"0","weight":2176869}

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, i el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva, han presentat avui un acord de col·laboració amb el qual reforçaran l’impuls de l’esport federat català durant el 2023. El Govern aportarà 850.000 euros per dur a terme sis projectes conjunts, cosa que “demostra l’aposta per l’esport federat català”, ha assegurat Anna Caula.

“La implicació en els sis projectes, amb un 70 per cent de l’aportació econòmica, demostra l’aposta del Govern per l’esport federat català, un àmbit que teixeix una ciutadania saludable i afavoreix la cohesió social i la salut física i emocional”, ha destacat Anna Caula.

L’acord entre Esportcat i la UFEC dona continuïtat a quatre grans projectes amb què les dues parts ja venien treballant, i se n’afegeixen dos més per reforçar algunes actuacions. Així, la Fira de l’Esport Català Federat creix amb la creació de la Fira de l’Esport d’Hivern, que promogui les modalitats esportives d’hivern i a l’aire lliure; la Setmana Catalana de l’Esport fa un salt endavant pel que fa a activitats i dates –passa d’una setmana a un mes-, i, finalment, s’impulsa un estudi per analitzar si existeix la sexualització de la vestimenta de les esportistes.

Durant l’acte, celebrat al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, Anna Caula ha subratllat que amb aquesta col·laboració “fem realitat projectes conjunts i nous que ens fan forts com a sector” i que situen l’esport federat com “una peça cabdal de l’esport circular”, on cada àmbit de l’esport es retroalimenta.

La secretària general d’Esportcat ha exposat que l’acord permetrà donar projecció mediàtica als esports menys coneguts, empoderar l’esport femení, fer emergir l’activitat de les federacions del país i apropar l’esport federat a la ciutadania per guanyar practicants. Els sis projectes previstos en l’acord de col·laboració tindran un cost aproximat de 1.238.000 euros, dels quals la Generalitat en subvencionà 850.000 (un 70%) i la UFEC n’assumirà 388.000 (un 30%).

Amb l’objectiu que quedi reflectit el suport de les dues institucions a l’esport federat català, en les accions de comunicació dels projectes conjunts d'aquest acord quedarà garantida la presència de manera preferent de la imatge Esportcat-Generalitat de Catalunya, juntament amb la de la UFEC.

Per la seva banda, Gerard Esteva ha destacat que l’acord és fruit del “treball en equip” entre les dues institucions per dur a terme projectes que “tenen una repercussió social” en àmbits com la igualtat de gènere. “Posem en valor la col·laboració público-privada que beneficia l’esport federat del país”, ha conclòs, alhora que subratllava iniciatives com la Setmana Catalana de l’Esport, “l’esdeveniment internacional més important de Catalunya en nombre de participants que promociona el país, les federacions i els nostres esportistes al món”.

En l’acte, també hi han assistit el director del Consell Català de l’Esport, Aleix Villatoro, i la vicepresidenta de la UFEC, Mercè Rosich, així com altres representants d’Esportcat, la UFEC i les federacions catalanes.

Acord d’actuacions temporada 2022-2023

3.1 DIVULGACIÓ DE L’ESPORT CATALÀ FEDERAT ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

Amb l’objectiu de:

•Millorar la presència de l’esport català federat en els mitjans de comunicació.

•Sensibilitzar i promoure els valors i actituds favorables al joc net, a la igualtat de gènere i al bon comportament social a l’entorn de l’esport federat, per ajudar a eradicar des dels fonaments la violència en l’esport.

•Sensibilitzar i promoure l’esport femení i de gènere.

Per a l’assoliment dels objectius esmentats, i d’acord amb una imatge de comunicació compartida i singular on apareixen clarament identificats els promotors d’aquest programa, es desenvolupen les actuacions següents:

•Publicació d’informació de les federacions esportives catalanes en els diaris esportius.

•Producció de continguts audiovisuals de les competicions esportives organitzades per les federacions esportives catalanes.

•Difusió de continguts a través d’un canal propi de TV a través del web.

•Producció setmanal del programa de televisió Zona UFEC, que s’emetrà a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Per dur a terme aquest projecte, que té un cost de 225.000 euros, el Consell Català de l’Esport aportarà una subvenció de 170.000 euros i la UFEC hi destinarà els 55.000 restants.

3.2 FIRA DE L’ESPORT CATALÀ FEDERAT

Després de l’edició de rellançament en la temporada 2021-2022, la Fira de l’Esport Català Federat vol tenir continuïtat per esdevenir l’aparador de la oferta esportiva de les Federacions catalanes obert a les famílies i joves. La quarta edició vol seguir promovent les modalitats tradicionals i les més urbanes com el 3x3 de bàsquet, beach tennis, skateboard, breakdance, cheerleading, baseball 5, beach voley, etc.

L’objectiu d’aquesta trobada és promoure i divulgar l’activitat de les federacions esportives catalanes per poder aconseguir que la població catalana, especialment la més jove, conegui l’esport federat i acabi practicant alguna de les seves disciplines esportives.

La Fira de l’Esport Català Federat es celebrarà a Barcelona, al Moll de la Marina, el dissabte 17 de setembre de 2023.

El Consell Català de l’Esport destinarà una subvenció de 49.000 euros per fer realitat la Fira de l’Esport Català Federat i la UFEC, els 29.000 euros restants.

3.3 FIRA DE L’ESPORT D’HIVERN

Com a novetat d’enguany, l’objectiu de la Fira de l’Esport d’Hivern és promoure i divulgar les modalitats esportives d’hivern o a l’aire lliure, per tal que els més joves les coneguin de primera mà i les federacions catalanes guanyin practicants.

La Fira es celebrarà a l’octubre a Puigcerdà amb la presència de les federacions implicades.

Aquest esdeveniment, amb un cost de 26.000 euros, serà possible amb una aportació de 23.000 euros per part del CCE i 3.000, per part de la UFEC.

3.4 WOMEN EXECUTIVE SPORT EDUCATION, LIDERATGE FEMENÍ EN L’ESPORT

El programa de Lideratge femení en l’esport neix com un programa de comunicació a les federacions esportives catalanes i formació especialitzada pel lideratge femení.

El present programa té com a objectius principals:

-Desenvolupar el lideratge personal i augmentar l’apoderament directiu de les directives i les professionals de l’esport.

-Generar xarxes de poder.

-Obtenir eines, tècniques i habilitats d'implementació immediata per la tasca directiva.

-Configurar solucions pròpies establint un pla de d’acció personalitzat de la participant.

-Augmentar la ràtio d'autoconsciència personal i directiva de la participant.

-Trobar solucions pròpies basades en el rol de la dona actual.

-Crear estratègies de lideratge sobre la base de l'augment del nivell competencial directiu.

-Augmentar la visibilitat i millorar la marca personal directiva de la participant

El programa de Lideratge femení en l’esport (33.000 euros) compta amb una subvenció del Consell Català de l’Esport de 23.000 euros, pels 10.000 de la UFEC.

3.5 ESTUDI PER A LA DETERMINACIÓ DE LA SEXUALITZACIÓ, EN EL SEU CAS, DE LA VESTIMENTA DE LES ESPORTISTES

L’objectiu d’aquest estudi és analitzar si la normativa federativa vigent respecte a les vestimentes esportives femenines és adequada, i si protegeix i/o respecta la comoditat, funcionalitat i cobertura necessària per dur a terme una pràctica segura i confortable. A més, també pretendrà recollir informació de diferents esports i saber si hi ha pràctiques esportives més sexualitzades que d’altres. Alhora, també servirà per comprovar si actualment segueix existint algun tipus de pressió estètica a l'hora d'escollir i confeccionar els equipaments femenins.

Aquest estudi (15.000 euros) compta amb una subvenció del Consell Català de l’Esport de 10.000 euros i l’aportació restant de 5.000 euros a càrrec de la UFEC.

3.6 SETMANA CATALANA DE L’ESPORT

El projecte Setmana Catalana de l’Esport és l’esdeveniment esportiu de referència per fer visible l’esport català, projectant-lo internacionalment a través de les seleccions catalanes.

Després del reeixit rellançament l’any passat –la primera edició va tenir lloc el 1935-, la III Setmana Catalana de l’Esport creix en dates i participació aquest 2023 per obtenir els següents objectius:

•Projectar Catalunya en l’escenari internacional

•Donar visibilitat a les seleccions catalanes

•Promocionar les instal·lacions esportives d’alt nivell del país

•Evidenciar la capacitat organitzativa del sector esportiu català

Serà un esdeveniment de projecció internacional únic, que donarà visibilitat a les seleccions catalanes. Comptarà amb els equips i esportistes d’alt nivell com a referents i la participació d’equips o esportistes Sots-21 o Sots-23. Es preveu la participació de més de 4.000 esportistes de 45 països, amb 43 federacions implicades i 120 jornades de competició. 27 seus de la demarcació de Barcelona acolliran les proves del 10 de juny al 9 de juliol.

L’esdeveniment, amb un cost de 861.000 euros, es cobrirà amb una subvenció del Consell Català de l’Esport de 575.000 euros i l’aportació de 286.000 euros de la UFEC.

1  

Imatges

Fotografia de l'acord, amb Anna Caula i Gerard Esteva

Fotografia de l'acord, amb Anna Caula i Gerard Esteva 2176869