- El Govern comparteix al fòrum bones pràctiques en matèria de planificació, gestió i protecció dels recursos hídrics i la perspectiva de gènere de la cooperació catalana per donar resposta a l'emergència climàtica
- Durant la tercera edició de la cimera mediterrània, governs de les dues ribes posen en comú polítiques de resiliència davant els reptes del canvi climàtic per rellançar la cooperació en aquest àmbit
El Govern ha participat aquesta setmana a la tercera edició de la cimera MedCopClimate, a Tànger, al Marroc, per rellançar la cooperació climàtica a la Mediterrània. Durant el fòrum, que pretén ser un punt de trobada de territoris mediterranis per construir una agenda comuna per a l’acció climàtica, governs locals i regionals de les dues ribes han compartit les polítiques de resiliència davant del canvi climàtic, com ara la gestió dels recursos hídrics, la mitigació de la migració climàtica, la promoció de la transició energètica neta, i la protecció i restauració de la biodiversitat. La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya i Busquet, i la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, han intervingut com a ponents en dues sessions en nom del Govern, acompanyades del delegat del Govern al Nord d’Àfrica, Ahmed Benallal.
En el marc de la cimera, la directora general Mireia Boya ha participat en una taula rodona centrada en el nexe aigua-energia-alimentació-medi ambient i la gestió integrada de zones costaneres, i l’ambició per a les autoritats locals per garantir els recursos hídrics i la seguretat alimentària. En aquest sentit, Boya ha exposat el procés participatiu que es va dur a terme a Catalunya per establir un nou marc estratègic de referència, l'Estratègia Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic per a l'Horitzó 2030 (ESCACC30), aprovada el passat mes de gener, posant en valor la rellevant participació ciutadana, en línia amb els valors del Govern Obert. L'objectiu de l’estratègia és millorar l’adaptació al canvi climàtic a Catalunya i reduir-ne la vulnerabilitat.
També ha parlat de la importància de la implicació de les persones en l’assemblea ciutadana pel clima, que arrencarà en els mesos vinents, i que convidarà una mostra representativa de la població catalana a debatre sobre els reptes a què s’enfronta el país davant el canvi climàtic i a formular propostes per afrontar-los. Finalment, la directora general ha presentat els comitès de cogestió pesquera, un esquema únic de governança participativa del mar basat en la cogestió, que situa les persones i la natura al nucli de la presa de decisions i transfereix el poder efectiu als agents sectorials, als científics i a la societat civil, per garantir la sostenibilitat de les activitats.
A Tànger, Boya també ha mantingut una reunió bilateral amb Hicham Bouziane, director de planificació i desenvolupament del Consell Regional de Tànger-Tetuan-Al Hoceima (CRTTA), sobre possibles col·laboracions en matèria de transició energètica, adaptació al canvi climàtic i protecció i gestió d’espais i parcs naturals. El mes d’abril, el Govern va signar un acord de col·laboració amb el CRTTA, el primer del Govern amb una regió del sud de la Mediterrània, amb l’objectiu de reforçar i promoure les polítiques regionals relacionades amb la transició verda i digital, en el context de la nova Agenda per a la Mediterrània de la Unió Europea i de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
Mirada ecofeminista de la cooperació catalana
Per la seva banda, la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, ha exposat la perspectiva de gènere de la cooperació catalana a l’hora de fer front als impactes de la crisi climàtica i, en aquest sentit, ha compartit l'experiència de diversos projectes que compten amb el suport del Govern adreçats a enfortir les dones per afrontar l'emergència. Durant la seva intervenció al fòrum, Alcoceba ha recordat que, en aquest context, les dones defensores dels drets humans i ambientals sovint pateixen assetjament i amenaces de manera més destacada que els homes. Segons la directora, el nou Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, que recull la vocació de cooperació feminista del Govern, pretén contribuir a respondre a l’emergència climàtica amb un plantejament ecofeminista, que aposti per acompanyar organitzacions i defensores del territori i el medi ambient, especialment als països més empobrits, que són els que estan patint més els efectes del canvi climàtic.
En aquest sentit, una de les línies de treball que la directora general ha presentat a Tànger és l’acompanyament a dones defensores del medi ambient, amb especial atenció a les cosmovisions dels pobles indígenes. De fet, el Govern actualment dona suport amb gairebé 2,5 milions d’euros a diversos projectes que tenen justament aquesta mirada d’enfortiment i cures cap a les persones defensores dels drets humans als països socis de la cooperació catalana. A més, també s’està actuant a Catalunya amb projectes d’educació global, per crear consciència crítica sobre les conseqüències de l’emergència climàtica des d’una perspectiva de gènere, entre d’altres, finançant amb 1,4 milions d’euros diverses iniciatives en aquest àmbit.
La cimera MedCop
Iniciada a Marsella l'any 2015 per la Regió Provence-Alpes-Côted'Azuri consolidada a Tànger l'any 2016 per la Regió Tanger-Tetuan-Al Hoceima i la Casa Mediterrània del Clima (MMC), la MedCop vol impulsar una agenda mediterrània entre els territoris mediterranis per buscar mecanismes de compensació per les pèrdues i els danys causats fins ara pel canvi climàtic, compartir polítiques d’adaptació i resiliència i afavorir la implicació de les autoritats locals i dels actors no estatals dels països del sud en les iniciatives internacional. La Generalitat és soci oficial de la cimera juntament amb organismes com la Unió per la Mediterrània (UPM), l’Organització Internacional de les Migracions (OIM) o el Fons de les Nacions Unides per al Desenvolupament del Capital (UNCDF), entre d’altres.
En el marc de l’agenda climàtica internacional, la MedCOP Clima 2023 se situa com a pont entre la COP 27 de Sharm el-Sheikh (Egipte), celebrada el novembre de 2022, i la COP 28, prevista per al novembre d’enguany a Dubai.