1. El cap de l’Executiu apel·la a “reforçar els llaços de fraternitat” amb el País Valencià i les Balears i subratlla “la convicció cívica inclusiva de la llengua i la cultura” catalanes
  2. Pere Aragonès, acompanyat de la consellera de Cultura i d’altres membres del Govern, ha encapçalat l’acte institucional de la Diada de Sant Joan al Palau de la Generalitat


El president Aragonès a l'acte institucional de la Diada de Sant Joan
El president Aragonès a l'acte institucional de la Diada de Sant Joan (Fotografia: Rubén Moreno)
{"name":"2023/06/23/15/35/4c63b6ab-09eb-42cc-8135-589a5517e2cc.jpg","author":"Rubén Morno","type":"0","location":"0","weight":112352}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apel·lat avui a la necessitat de “reivindicar la llengua i la cultura” catalanes, i “enfortir-les”, davant un “context en què noves amenaces planen sobre la nostra llengua i la nostra cultura” i “on les primeres decisions que hem vist en nous governs d'alguns territoris ha estat un clar missatge d'hostilitat” cap a elles.

Coincidint amb la celebració de l’acte institucional de la Diada de Sant Joan que s’ha fet al Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha alertat que davant un “context de més adversitat, cal reforçar els llaços de fraternitat”, i es fa més necessària la “cultura compartida” i “la convicció cívica inclusiva de la llengua i la cultura” catalanes. Més que mai, hem reivindicar que la llengua i la cultura sempre són a favor, no són ni excloents ni són en contra de ningú”, sinó que “és un actiu que estimem i volem compartir i juga un paper central en la concepció cívica de nació”, ha afegit. I, en aquest mateix sentit, ha assegurat que cal “seguir convidant a tothom a incorporar-la i fer-la seva”.

“No és una llengua que patrimonialitzem, és una llengua que ens l'estimem tant que tothom volem que tothom la pugui fer servir, que tothom s'hi senti convidat, que incorporem més accents, que reforcem aquesta convicció cívica inclusiva de la llengua”, ha insistit.

El president ha volgut deixar clar que en el compromís a favor de la llengua i de la cultura és un compromís a favor de la llibertat, de la llibertat de pensament i de la llibertat d’expressió, de dret i llibertats que ens ajuden a ser una societat millor”.

A l’acte d’aquest matí, s’hi ha escoltat accents que representen Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord i la Franja de Ponent, a través de la lectura de fragments de Jesús Moncada, Isabel Clara Simó i Jordi Pere Cerdà i la intervenció de la mà dels artistes Carol Rovira Melich i Glòria Sirvent Cortés, i la interpretació de dues peces de la cantant, guitarrista i compositora mallorquina Maria Jaume

A l’acte institucional, en el qual hi ha participat una nodrida representació del Govern, el president de la Generalitat ha parafrasejat Ovidi Montllor, fent seva la seva frase: "hi ha gent que no li agrada que es pensi, s'escrigui o es parli en català, que és la mateixa gent a qui no li agrada que es pensi, es parli, o s'escrigui "per explicar el moment actual i ha esperonat a mantenir “el compromís a favor de la llengua i de la cultura”, perquè, ha dit, “és un compromís a favor de la llibertat, de la llibertat de pensament i de la llibertat d’expressió, de dret i llibertats que ens ajuden a ser una societat millor”.

Per la seva banda, la consellera de Cultura ha afirmat que "la cultura no es fa sola, la fem entre tots i totes dia rere dia. Som nosaltres, amb cada cançó que cantem o ballem, amb cada artista que aplaudim, amb cada paraula que diem, els que mantenim viva la flama de les diferents cultures i llengües del món". "Nosaltres som els territoris que demostrem que la diversitat és sempre una riquesa", ha conclòs.

3  

Imatges

Fotografia: El president Aragonès a l'acte institucional de la Diada de Sant Joan

Fotografia: El president Aragonès a l'acte institucional de la Diada de Sant Joan 112352

Fotografia: La consellera de Cultura a l'acte institucional de la Diada de Sant Joan

Fotografia: La consellera de Cultura a l'acte institucional de la Diada de Sant Joan 123355

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte 177185