La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea ha inaugurat l’acte sobre dones en relacions internacionals a la Universitat de Barcelona


Raquel Pérez{"name":"2023/06/26/19/26/d9086b43-fa0a-4ac2-b814-b56101e2d7d7.jpg","author":"Raquel Pérez","type":"0","location":"0","weight":134897}


Amb motiu del Dia Internacional de les Dones en Diplomàcia, el Govern de la Generalitat ha organitzat un acte per analitzar el camí professional de les dones en diversos àmbits de les relacions internacionals. La jornada va sorgir arran d’una iniciativa de les dones membres del cos consular acreditat a Barcelona.

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha inaugurat l’acte, que ha tingut lloc a l’Aula Ramón y Cajal de la Universitat de Barcelona, i que ha comptat amb la benvinguda de la vicerectora d’Igualtat i Gènere de la UB, Montserrat Puig.

L’acte ha tingut una primera part amb la ponència inicial de Caitlin Kraft-Buchman i una segona part amb una taula rodona amb dones diplomàtiques moderada per la directora del Programa de relacions amb el cos consular del Govern, Anna Maria González Montes.

Aquesta trobada és el tret de sortida d’una nova iniciativa del programa de relacions amb el cos consular del Govern per fer valdre el creixement professional de les dones en l’àmbit de les relacions internacionals.

L’objectiu és “fer xarxa perquè hi hagi més dones en relacions internacionals”, ha dit la consellera Serret. “Volem donar un enfocament internacional a la transformació feminista del Govern”, ha explicat. “Cal fer acció feminista a escala internacional”, ha reivindicat Serret, i ha recordat que “les polítiques feministes busquen la transversalitat en tots els àmbits de la vida”.

“Des del Govern, procurem fer una acció exterior feminista, i l’acte d’avui n’és un bon exemple”, ha assenyalat Serret. El Govern també vol fomentar des de l’inici de la seva creació la perspectiva d’igualtat al cos d’acció exterior català. Serret ha explicat que la societat civil catalana també està implicada en la lluita per avançar cap a una societat amb una perspectiva feminista. N’és una mostra el Consell Nacional de Dones de Catalunya, creat el 1989, i que fomenta la participació política i social de les dones, i contribueix en les xarxes internacionals amb la presència internacional de les dones, també en àmbits multilaterals com les Nacions Unides.

Així i tot, Serret ha recordat que “ens queda molt camí per fer, molt camí encara per contribuir en la normalització de les dones en els espais de decisió, en els espais d’acció social i política”. Per posar un exemple, ha subratllat el baix percentatge d’alcaldesses a Catalunya (28%), després de les eleccions municipals del passat mes de maig.

Segons Serret, “quan les dones arribem als espais de decisió, som capaces de contribuir a les relacions internacionals i ajudem a fer avançar l’agenda política cap a les polítiques d’igualtat, i canviem les maneres de fer”.

“Volem que l’acte d’avui sigui un primer pas per construir conjuntament, sumar experiències i fer aquesta xarxa de dones en relacions internacionals, cadascuna en el seu àmbit, que puguem aprendre les unes de les altres, i reforçar-nos per continuar endavant en aquesta transformació”, ha dit la consellera.

A l’acte hi han assistit cònsols, representants d’entitats en l’àmbit de les relacions internacionals amb seu a Catalunya, col·legis professionals, institucions econòmiques amb comissions de treball de gènere i estudiants universitaris.