1. Amb 620 activitats previstes, el programa per enguany del Pla de Seguretat Viària 2021-2023 és la darrera concreció per a aquest trienni

El Govern ha aprovat el Programa d’activitats del Pla de seguretat viària per al 2023, que preveu un total de 620 activitats. L’objectiu del Programa, que és la concreció anual de les accions establertes al Pla de Seguretat Viària (PSV) 2021-2023, és fixar les actuacions adequades per millorar la seguretat viària a Catalunya i potenciar una mobilitat segura i sostenible, per tal de contribuir a l’objectiu de reduir en un 50% el nombre de víctimes mortals durant aquest decenni en el marc de la Visió Zero.

Aquest PSV 2021-23 s’emmarca en el desplegament del Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible 2021-2030, un pla estratègic que aborda per primera vegada i de manera transversal la mobilitat segura, sostenible, saludable i intel·ligent, a més de la seguretat viària.

Així doncs, i en coherència amb els objectius i eixos del PSV vigent, el Programa d’Activitats 2023 recull 620 accions dels diferents departaments de la Generalitat i les realitzades per altres administracions públiques, així com les de membres de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària que pertanyen a la societat civil.

Les activitats estan distribuïdes en els 6 eixos estratègics del Pla, com poden ser la necessitat de repensar l’espai públic; adaptar les polítiques de seguretat viària a les noves característiques de l’accidentalitat; crear estratègies sensibilitzadores i educatives per involucrar tota la societat; desenvolupar espais de cooperació entre els diferents sectors implicats en la mobilitzat intel·ligent; establir els objectius estratègics per a les infraestructures respecte als nous sistemes de mobilitat o desenvolupar l’estructura necessària per a la gestió del canvi.

Algunes de les activitats destacades del Servei Català de Trànsit per al 2023 són les següents:

  1. Desenvolupar la secretaria tècnica per al seguiment de les accions del Pacte nacional per a la mobilitat segura i sostenible (PNMSS) 2021-2030
  2. Desenvolupar el servei INVICTES d’atenció post accident a les víctimes ferides greus per sinistre viari per tal de facilitar la inserció en el seu entorn social.
  3. Dur a terme els treballs previs per a la creació del Consell de viles, pobles i ciutats
  4. Elaborar un estudi sobre les dades de controls aleatoris de drogues i alcohol
  5. Implantar mesures peraugmentar la seguretat dels ciclistes: identificar els trams amb més accidentalitat, estudiar les rutes d’ús preferent, desenvolupar el projecte pilot d’avís de ciclistes en túnel i establir recomanacions per a la circulació segura amb bicicleta.
  6. Desenvolupar el projecte de detecció de fauna a la via mitjançant la instal·lació de sistemes de detecció d’animals (ADS) per tal de reduir els accidents de trànsit provocats per la fauna ungulada.
  7. Desenvolupar el projecte de l’Eix Pirinenc: dotar d’equipaments ITS aquestes carreteres per monitorar-les i disposar d’informació en temps real de la situació meteorològica, retencions, accidents, etc.
  8. Crear un mapa segur de trànsit que permeti identificar els trams amb major concentració d’accidents de motoristes i ciclistes i crear rutes segures en determinades carreteres i franges horàries amb accés preferent de ciclistes o motoristes, acompanyades de mesures de gestió del trànsit de senyalització i reducció de la velocitat màxima permesa.