·El Departament ha destinat prop d’1 MEUR en el pagament de peritatges judicials l’any 2022, un 36% més que l’any 2020

·La trobada ha de servir per actualitzar la normativa reguladora, de l’any 2009, i per millorar la prestació del servei

Aquesta tarda s'ha dut a terme la primera reunió entre la Secretaria per a l’Administració de Justícia i els col·legis i associacions professionals de pèrits judicials més representatius, que col·laboren amb l'Administració de justícia. L'objectiu d'aquesta trobada és analitzar conjuntament la situació actual i el futur dels peritatges judicials, en especial d’aquells que s’acorden d’ofici o amb justícia gratuïta, i que van, per tant, a càrrec del Departament.


La normativa que ho regula data de l’any 2009, i la trobada ha de servir, d’una banda, per actualitzar-ne el contingut, en especial en relació amb el pagament, i, de l’altra,per millorar-ne la prestació del servei, amb iniciatives com ara l’elaboració i millora de les llistes de pèrits judicials o de la formació per a pèrits durant l’any 2023.


L’any 2022, la despesa assumida pel Departament en matèria de peritatges ha estat de 999.050,78 €, una xifra que representa un increment del 36% respecte al 2020, retornant així a les xifres prepandèmiques. El 76% dels peritatges a càrrec del Departament durant el 2022 se centren en l'anàlisi de béns mobles, vehicles, joies i objectes preciosos. El 20,44% són dictàmens pericials sobre danys a béns immobles, seguit pels informes mèdics, psicològics i de professionals sanitaris i els peritatges acordats en execucions socials.


Els pèrits judicials actuen com a experts en una determinada matèria en el marc dels processos judicials, i els seus coneixements tècnics i específics poden ajudar els jutges a l'hora de valorar els fets i les circumstàncies. Aporten proves fiables de què va passar, per què i els efectes que van causar, tant personals com materials.


El departament de Justícia, Drets i Memòria, d'una banda, assumeix el pagament dels peritatges que han d'anar a càrrec de l'Administració pública i, de l'altra, facilita als òrgans judicials l'accés telemàtic a les llistes de professionals que els col·legis professionals i les associacions de perits han elaborat.