1. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre demana col·laboració en “la crida a la prudència i a extremar les precaucions”


Una quarantena d’alcaldes i regidors han participat aquest dimecres en una sessió informativa del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya, dirigida especialment als nous càrrecs electes. Durant la reunió, telemàtica, s’ha explicat la planificació d’emergències que permet afrontar eficaçment les incidències per incendis a Catalunya: com s’estableix l’estructura de resposta, l’operativa i els procediments necessaris per garantir la seguretat de les persones i la protecció dels béns, les infraestructures i el medi ambient.


El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, ha donat la benvinguda a la sessió i ha demanat la col·laboració, des dels municipis, en “la crida a la prudència i a extremar les precaucions”. El director dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a les Terres de l’Ebre, Joan Juan Aixa, ha destacat la importància de reunions com aquesta per avançar en la coordinació de les emergències. “S’ha explicat per part dels operatius que intervenen en un incendi forestal quina és la relació que els alcaldes han de tenir amb ells i com col·laborar en l’extinció i la protecció de la població”, ha destacat Juan. Durant la reunió també s’han exposat les tasques de prevenció que han de fer els municipis en les diferents activacions del Pla Alfa.


A la sessió informativa també han participat el cap de la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre, Ricard Expósito Miró, el cap del Cos d’Agents Rurals, Miquel Àngel Garcia Readigos, el cap de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre, Rafel Prades Tena i el cap de la Regió Policial Terres de l’Ebre, Joan Carles de la Monja Martín.


A conseqüència de la situació de sequera, les Terres de l’Ebre afronten enguany una de les campanyes forestals més difícils dels darrers anys. El Departament d’Interior ha avançat l’inici formal de la Campanya Forestal a l’1 de juny, i l’ha allargat fins al 30 de setembre. A més, també fa una ampliació d’efectius i recursos.


A les Terres de l’Ebre les activacions dels nivells 1 i 2 del Pla Alfa al llarg del que portem d’any, són les més altes de la història. L’any 2022, a les Terres de l’Ebre l’any 2022 es van produir 72 incendis en tot l’any que van afectar 407,13 ha. D’aquestes, 320,59 forestals i 86,54 ha. no forestals. Dins la campanya d’incendis forestals en van ser 29 i van afectar 386,66 ha (307,06 ha forestals). Enguany, i fins a 28 de maig, s’han produït 39 incendis a les Terres de l’Ebre, que han afectat 40,08 ha.
29 juny 2023