President

Arnau Carbonell

President Aragonès: "Avui fem un reconeixement a tots aquells i a totes aquelles que han contribuït a fer de Catalunya una potència gastronòmica valorada i apreciada arreu del món"

query_builder   29 juny 2023 21:40

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Avui fem un reconeixement a tots aquells i a totes aquelles que han contribuït a fer de Catalunya una potència gastronòmica valorada i apreciada arreu del món"

  1. El president reconeix la contribució de Ferran Adrià a la difusió de la cultura culinària catalana amb el Premi Bite honory award
  2. També s’ha concedit el premi Best foodie a Peter Atzen, s’ha reconegut la tasca de Tom Matthews amb el premi Best winefluencer i s’ha atorgat el premi Best food traveller a Rafael Tonon
  3. En clau nacional, s’ha premiat Nandu Jubany amb el premi a Millor ambaixador; Ada Parellada com a Millor prescriptora de la cuina catalana, Ruth Troyano com a Millor prescriptora del vi i les Dones de la Mar com a Millor col·lectiu

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, ha presidit aquesta tarda la Gala Nacional de l’Enoturisme i la Gastronomia, que s’ha celebrat al Teatre Nacional de Catalunya.

Al llarg de la Gala, s’han donat a conèixer els Premis Bite i Mos i s’ha lliurat la distinció Bite honory award a Ferran Adrià, un premi amb el qual la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Treball, ha reconegut al xef la seva contribució a difondre la cultura culinària catalana.

AC
Gala Nacional de l'enoturisme i la gastronomia Foto: Arnau Carbonell
{"name":"2023/06/29/21/37/71261d21-2eb9-4281-a849-57f4f93cf574.jpg","author":"AC","type":"0","location":"0","weight":"139971"}

El president ha felicitat totes les persones que avui han estat reconegudes “pel seu treball i pel seu compromís”, i ha volgut fer extensiva la seva felicitació als productors i productores, als professionals de la cuina i de l’enologia, al sector de la restauració en general i a “totes les persones que s’estimen aquest patrimoni” perquè, segons ha remarcat, “avui veuen la seva feina molt més reconeguda”.

El cap de l’Executiu ha fet un reconeixement “a tots aquells i a totes aquelles que han contribuït a fer de Catalunya una potència gastronòmica valorada i apreciada arreu del món”. Aragonès ha volgut remarcar el llegat de Ferran Adrià, premi honorífic, “per ser un referent”, per la seva tasca i “per l'escola que ha fet i per tota i tota la gent que l'ha acompanyat en aquest viatge”. Finalment, el president ha volgut recordar que, l’any vinent, “Catalunya serà regió mundial de la gastronomia el 2025” i, per tant, “és una oportunitat per continuar enfortint el nostre sector i per obrir-nos arreu del món”.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha afirmat que “si un país es pot explicar per la seva cuina, Catalunya ha demostrat una vegada més el seu caràcter inquiet, innovador, capaç de lligar la història i el futur. Un país que vol ser al món, amb veu pròpia, oferint el millor de nosaltres”. “I precisament això és el que volem fer valdre i potenciar, volem dir arreu que Catalunya té una gran gastronomia, una gran cultura vinícola i uns excel·lents actius per descobrir”, ha afegit Torrent.

Els Premis Bite i Mos, que enguany celebren la seva primera edició, volen reconèixer el paper fonamental que tenen els creadors i creadores de continguts digitals enogastronòmics en el foment d’aquest tipus de turisme i, alhora, valorar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència a escala mundial.

Dins la categoria Bite, que té en compte la divulgació enogastronòmica en un àmbit d’actuació internacional, també ha estat guardonat el danès Peter Atzen amb el premi Best foodie, que distingeix a la persona que desenvolupa el millor contingut mundial en l’àmbit enogastronòmic. El guardó Best winefluencer ha estat atorgat al nord-americà Tom Matthews, per ser considerada la persona més influent mundialment en l’àmbit de la creació de continguts enològics. Finalment, el brasiler Rafael Tonon ha estat distingit amb el premi Best food traveller per la creació de continguts gastronòmics relacionats amb viatges.

Pel que fa a la categoria Mos, que té en compte l’àmbit nacional, ha estat premiat el xef Nandu Jubany com a Millor ambaixador en ser considerat el millor creador de contingut de la gastronomia catalana. El premi a Millor prescriptora de la cuina catalana ha recaigut en la xef Ada Parellada, per la seva divulgació de la gastronomia catalana en els mitjans digitals. Ruth Troyano ha estat guardonada amb el premi a Millor prescriptora del vi, i l’associació Dones del Mar ha estat distingida amb el premi a Millor col·lectiu per ser l’agrupació amb millor presència digital relacionada amb l’enogastronomia catalana.

Els Premis Bite i Mos s’emmarquen dins l’Estratègia de turisme enogastronòmic a Catalunya 2022-2027. L’objectiu d’aquest pla, que compta amb 7 milions d’euros provinents dels fons europeus Next Generation i 32 projectes, és fer de Catalunya una referència imprescindible del turisme enogastronòmic.

Premis Bite i Mos 2023

Categoria Bite

Bite honory award: Ferran Adrià per la seva brillant i extensa trajectòria com responsable de la revolució culinària que va posar Catalunya al capdavant de la gastronomia mundial i com a conceptualitzador de continguts com la Bullipedia.

Best foodie: Peter Atzen per la seva tasca de promoció i difusió, tant de restaurants reconeguts per 50 Best Restaurants o Michelin, com de parades de carrer. Es valora com afoodie empedreït. Especialitzat en Dinamarca i els països escandinaus, és també un ambaixador de la cuina catalana quan ens visita. Col·labora amb Word of Mouth, la prestigiosa app de curació gastronòmica.

Best winefluencer: Tom Matthews en distinció a la seva trajectòria professional i la seva especial vinculació amb els vins catalans. Va començar a escriure per a la revista Wine Spectator el 1987 i, posteriorment, es va convertiren editor executiu. Durant molt de temps va ser el tastador en cap dels vins de tot l’Estat.

Best food traveller: Rafael Tonon com a viatger incansable i prestigiós periodista gastronòmic que alimenta les seves xarxes socials amb allò que descobreix i menja arreu del món. Col·labora amb mitjans com Fine Dining Lovers o Eater i recentment ha estat distingit com a millor periodista gastronòmic per Identità Golose.

Categoria Mos

Millor ambaixador: Nandu Jubany, xef amb estrella Michelin, per la seva incansable tasca de divulgació i manteniment de la cuina catalana i el seu ús de les xarxes socials per tal de compartir amb el món el receptari català.

Millor prescriptora de la cuina catalana: Ada Parellada, xef, escriptora i comunicadora, per les dècades de divulgació de la cuina catalana, el compromís amb una alimentació sostenible i l’ús de les seves xarxes socials per a inspirar-nos a cuinar.

Millor prescriptora del vi: Ruth Troyano, periodista i sommelier, pel seu compromís amb el vi català, ja que gràcies a la profunditat dels seus textos i la seva sensibilitat transmet que darrere d’una copa hi ha cultura i territori.

Millor col·lectiu: Associació Dones de la Mar, entitat sense ànim de lucre creada l’any 2018 gràcies a la col·laboració dels dos grups d’acció local pesquers de Catalunya, el de Mar de l’Ebre i el de Costa Brava. Per la seva voluntat de donar visibilitat al paper de les dones en l’àmbit marítim, tot potenciant la seva participació en el desenvolupament del sector primari, pesquer i aqüícola, i divulgant la seva activitat a les xarxes socials.

2  

Imatges

Premis Gala de l'Enoturisme i la Gastronomia

Premis Gala de l'Enoturisme i la Gastronomia 139971

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, lliura el premi honorífic a Ferran Adrià

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, lliura el premi honorífic a Ferran Adrià 91114

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia