Drets Socials

Els consellers Campuzano i Balcells durant la inauguració.

El conseller Campuzano apel·la a "avançar cap a models orientats a la vida independent i en comunitat" en l'atenció a persones grans, amb discapacitat o problemes de salut mental

query_builder   30 juny 2023 16:53

event_note Nota de premsa

El conseller Campuzano apel·la a "avançar cap a models orientats a la vida independent i en comunitat" en l'atenció a persones grans, amb discapacitat o problemes de salut mental

  1. El titular de Drets Socials participa amb el conseller Balcells a la inauguració de la ‘Jornada sobre prevenció de la institucionalització i desinstitucionalització: cap a l’autonomia personal’
  2. Conseller Balcells: “Comencen a passar coses, quan diem que volem una atenció integrada social i sanitària, la comencem a desplegar. Avui ja tenim set territoris on ho estem fent”
El conseller Campuzano durant la inauguració.
El conseller Campuzano durant la inauguració.
{"name":"2023/06/30/16/47/be046e7e-5560-4b1b-bbfc-9293e6cef712.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":164876}

Els consellers de Drets Socials, Carles Campuzano, i de Salut, Manel Balcells, han participat aquest divendres a la inauguració de la ‘Jornada sobre prevenció de la institucionalització i desinstitucionalització: cap a l’autonomia personal’ que s’ha celebrat a l’Auditori de La Pedrera de Barcelona.

Era obvi abans, però la pandèmia ho va accentuar, que els nostres models de suport i serveis a les persones grans, persones amb discapacitat i persones amb problemes de salut mental necessitaven avançar cap a models nous, més orientats a vida independent, a la vida en comunitat, superadors dels models residencials més bàsics”, ha apuntat durant la inauguració el conseller Campuzano que també ha reconegut que és un repte que interpel·la el Govern però també forma part de l’agenda de les entitats del tercer sector i dels moviments socials.

La jornada intenta posar de manifest que ja des de fa temps s’estan posant en marxa iniciatives concretes que van en aquesta direcció”, ha afegit malgrat reconèixer que “no és fàcil ni senzill”. “Les experiències que avui compartim ens demostren que és possible. Quan hi ha voluntat, capacitat, ganes, complicitat, regulació i finançament adequat des de les administracions, això és possible”, ha apuntat el conseller Campuzano.

Comencen a passar coses, quan diem que volem una atenció integrada social i sanitària, la comencem a desplegar. Avui ja tenim set territoris on ho estem fent, sobretot en atenció domiciliària de gent gran i persones amb discapacitats. I està funcionant en paral·lel al desenvolupament de la futura agència”, ha apuntat, per la seva banda, el conseller Balcells.

El treball conjunt dels serveis socials i sanitaris és de gran complexitat, perquè tenen unes visions socials diferents que mai han acabat de coordinar-se. Això exigeix un model de gestió diferent, un model de governança diferent que necessita instruments perquè pugui passar”, ha afegit. “Agafem les millors experiències del món i les despleguem en el nostre territori, no com a plans pilot, per tal que acabi sent sistèmic i aplicable a tota la població”, ha conclòs.

Jornada sobre autonomia personal

La ‘Jornada sobre prevenció de la institucionalització i desinstitucionalització: cap a l’autonomia personal’, organitzada pels departaments de Drets Socials i de Salut de la Generalitat a l’Auditori de La Pedrera, ha centrat bona part del programa en la intervenció comunitària preventiva amb dues taules que han comptat amb la participació d’experts que han compartit la seva experiència.

La jornada ha comptat amb la participació de professionals de diferents àmbits que han explicat la seva experiència.
La jornada ha comptat amb la participació de professionals de diferents àmbits que han explicat la seva experiència.
{"name":"2023/06/30/16/50/f303bd4b-9078-4b3a-943c-90a093b6efaf.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":215136}

Els primers a intervenir han estat els professionals de la Unitat Funcional Social i Sanitària de salut mental de la Garrotxa, així com de de l’Espai Obert i de la Fundació Support-Girona. També s’han explicat els projectes +Àgil de Barcelona per promoure l’activitat física entre persones grans, el programa Visca els Ancians de la comunitat de Sant’Egidio per prevenir l’aïllament social i construir xarxes de proximitat, i el programa d’atenció diürna per a persones amb discapacitat física que han explicat la federació ECOM i ASPID.

A la tercera taula de la jornada, sota el títol Retorn a la comunitat i continuïtat a les cures l’entitat Osonament ha explicat l’atenció integrada comunitària a la salut mental que fa aquesta entitat a la comarca d’Osona i des de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell el procés de desinstitucionalització que han seguit. La Fundació Pere Mitjans ha explicat el projecte d’habitatges per a persones amb discapacitat i grans necessitats de suport.

Aina Plaza i Marta Segura durant la cloenda de la jornada.
Aina Plaza i Marta Segura durant la cloenda de la jornada.
{"name":"2023/06/30/16/49/8f8c9597-c881-4f87-a647-66c76bafd881.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":357858}

La cloenda de l’acte a anat a càrrec de la directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat, Marta Segura, i la directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza, que ha destacat la proximitat entre els àmbits social i de salut que, en definitiva, estan atenent les necessitats de les persones. “Els sistemes ens separen, però els professionals tenen la capacitat d’unir-se”, ha apuntat Plaza. “Hem de ser valents, innovar en la prestació de serveis de caràcter social i sanitari, veure que les coses s’han fet d’una determinada manera i s’han de començar a fer de manera diferent”, ha apuntat Marta Segura que ha conclòs que cal avançar en la integració social o sanitària.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia