. Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han investigat un grup que tenia el seu centre d’operacions a Madrid i que almenys en dues ocasions havia viatjat a Barcelona per cometre els robatoris violents

. Se’ls relaciona amb dos assalts a empresaris a qui van robar dos rellotges d’alta gamma, valorats en 160.000 i 15.000 euros. Els fets van tenir lloc el passat mesos de maig i novembre del 2022

Agents dels Mossos d’Esquadra del Grup de Multireincidents de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) Barcelona conjuntament amb la Policia Nacional han dut a terme una investigació conjunta sobre un grup de lladres especialitzat en el robatori violent de rellotges de luxe. El balanç de l’operatiu és de dos detinguts i la intervenció de quatre rellotges, una balisa de geolocalització, una pistola elèctrica, diners en efectiu i la roba utilitzada pels autors en el moment de cometre els fets delictius.

Els detinguts, que formen part d’un grup establert a l’extraradi de Madrid, es desplaçaven a Catalunya per cometre els assalts violents i després retornaven a la capital espanyola amb el botí. Un cop els dos cossos policials van constatar a través del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) que compartien informació en relació amb els investigats i es va constituir un Equip Conjunt d’Investigació (ECI) per detenir-los.

Els investigadors han pogut acreditar que el seu desplaçament a Barcelona té com a objectiu localitzar empresaris a la sortida dels seus establiments, domicilis o garatges amb l'objectiu de sostreure’ls els seus rellotges amb un abordatge violent, escanyant-los per darrera i dificultant la seva respiració. Un cop la víctima no podia defensar-se li sostreien el rellotge, així com la resta de les seves pertinences.

La investigació, tutelada pel jutjat 6 de Barcelona, es va iniciar el 16 de maig de 2022, quan un home va ser assaltat al pàrquing de casa seva per dues persones que li van robar el seu rellotge valorat en 160.000 euros i la cartera. Els autors van actuar amb la tècnica coneguda com a "mataleón".

La víctima va estacionar el seu vehicle i quan va sortir va ser assaltat per dues persones, una de les quals l’ofegava pel coll i l’altra li arrencava el seu rellotge i li robava la cartera. Tot seguit, els dos homes van fugir del lloc dels fets per evitar que la víctima els pogués reconèixer.

El rellotge és una peça exclusiva i d’edició limitada, fabricada per encàrrec, que, segons el denunciant, té un valor de 160.000 euros.

Posteriorment, el 5 de novembre, els investigats van tornar a desplaçar-se a Barcelona per realitzar un segon robatori d’idèntiques característiques. La víctima en aquesta ocasió va ser un altre empresari a qui van assaltar també a l’interior del seu pàrquing i li van sostreure, amb el mateix modus operandi, un rellotge de 15.000 euros, 10.000 euros de la recaptació del seu negoci i el seu mòbil.

L’equip conjunt format per agents dels dos cossos policials va dur a terme dimarts 18 de juny dues entrades i escorcoll a domicilis de Parla i Cienpozuelos (Madrid). Com a resultat de les entrades es van comissar quatre rellotges, pendents de peritatge, una balisa de geolocalització, una pistola elèctrica, diners en efectiu i la roba utilitzada pels autors en el moment de cometre els dos robatoris, així com d’altres indicis que els relacionen amb els fets investigats.

Àrea de Comunicació

Barcelona, 1 de juliol de 2023