- L’atleta, ambaixador de la Fundació Futbol Club Barcelona, ha explicat que: "A través del respecte, la constància i la resiliència, pots aconseguir el teu objectiu. Està a les nostres mans”
Un total de 20 joves del centre educatiu de justícia juvenil Can Llupià (Barcelona) han assistit a una conferència sobre la superació, la capacitat i la importància de la diversitat, impartida per l’atleta i ambaixador honorífic de la Fundació Futbol Club Barcelona, Àlex Roca, juntament amb la seva parella i intèrpret, Mari Carme Maza.
Durant la conferència, Roca ha explicat als interns que la confiança en un mateix "és un ingredient clau per tal de poder assolir els nostres somnis", però ha assenyalat que "sempre s'ha de tenir en compte que quan tenim un objectiu a complir, els actes diaris impacten en l'objectiu de futur. Per tant, està a les nostres mans que a través del respecte, constància i resiliència assolim els nostres objectius".
Un exemple de superació, valors i fortalesa
Àlex Roca Campillo és un esportista conegut perquè ha participat en diversos triatlons i curses ‒entre els quals, la Titan Desert 2019‒ sobreposant-se a una paràlisi cerebral amb un 76 % de discapacitat física. És el primer atleta paralímpic que completa una marató en 5 hores, 50 minuts i 51 segons, a la Marató de Barcelona 2023.
Amb el lema “Tu poses el límit”, l’Àlex Roca ha superat tots els obstacles que se li han interposat al camí i s’ha convertit en un exemple de superació, valors i fortalesa. Des de 2021 és l’ambaixador de la Fundació Futbol Club Barcelona, entitat que col·labora, amb la seva tasca social i de sensibilització, amb el Departament de Justícia, Drets i Memòria.
Programes educatius de justícia juvenil
La visita i conferència d’Àlex Roca a Can Llupià s’emmarca dins dels programes Oci, cultura i lleure i Salut i esport, que es fan als centres de justícia juvenil i que tenen per objectiu promoure la salut i incrementar la qualitat de vida i el benestar social dels menors que estan en programes d’internament.
Activitats com la conferència impartida per Àlex Roca ajuden en el procés de creixement personal dels joves: fomenten l’empatia, l’esforç, la superació, la solidaritat i el respecte, sempre des d’una visió de gènere. Els professionals especialitzats de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil treballen amb els joves per tal que adquireixin habilitats i valors i per detectar les mancances que els han portat a delinquir.
L’internament: un 9%
A Catalunya hi ha set centres de justícia juvenil: Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L’Alzina (Palau Solità i Plegamans), Oriol Badia (Guardiola de Font-rubí) i Els Til·lers (Mollet del Vallès). En aquests centres conviuen els joves als quals els jutges de menors han imposat la mesura d’internament pel fet d’haver comès un delicte.
Els joves amb mesures d’internament en centres suposen el 9 % (213) de tots els joves que s’atenen a Catalunya en els diferents àmbits de la justícia juvenil (2.138). La gran majoria de joves compleixen mesures dins del medi obert, com ara la llibertat vigilada o les prestacions en benefici de comunitat.