Mapa
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha presentat al·legacions a l’estudi informatiu del tram de la B-40 entre Terrassa i Granollers. El DPTOP valora que el traçat escollit pel Ministeri de Foment (opció 13) és el que més s’ajusta a la proposta del Pla territorial metropolità de Barcelona, i hi proposa millores, com adaptar la funcionalitat a alguns enllaços, incorporar més longitud en túnel i viaducte i ajustar el traçat en alguns punts del recorregut. L’objectiu d’aquestes propostes és millorar l’encaix i la connectivitat de la futura autovia amb el territori i minimitzar impactes en l’entorn.  
 
El 30 de juliol passat, el Ministeri de Foment va iniciar el procés d’informació pública de l’estudi informatiu del Tancament de l’autovia B-40 entre Terrassa i Granollers. El traçat del tram Terrassa-Granollers considerat com a més idoni en aquest estudi (alternativa 13) té una longitud de 34,7 quilòmetres i inclou 10 enllaços, 17 viaductes i 5 túnels. 
 
L’actuació en informació pública dóna continuïtat als trams entre Abrera i Terrassa: Olesa de Montserrat – Viladecavalls, en execució, i als Abrera-Olesa i Viladecavalls-Terrassa que van entrar en servei el juny passat. La B-40 té com a objectiu afavorir l’accessibilitat i les comunicacions intercomarcals, descongestionar l’AP7/B-30 entre el Papiol i Mollet del Vallès així com canalitzar trànsit entre Abrera i Granollers.
 
Propostes del DPTOP
 
Un cop analitzades les alternatives incloses en l’estudi informatiu del Ministeri de Foment, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha presentat un escrit d’al·legacions. Globalment, el DPTOP considera vàlida l’alternativa escollida pel seu grau de concordança amb la planificació territorial de l’àmbit metropolità de Barcelona i d’accessibilitat als municipis pels quals discorre la futura autovia.
 
A partir d’aquest traçat, el DPTOP proposa un conjunt de millores per tal d’afavorir la funcionalitat, encaix i connectivitat de la infraestructura amb el territori i la resta de la xarxa viària i per tal de minimitzar impactes en l’entorn. 
 
Les línies bàsiques d’aquestes propostes són les següents:
 
Ajustos de traçat
  • A Sentmenat: El traçat escollit travessa la urbanització de Can Canyameres; el DPTOP proposa que s’adopti l’alternativa  B2 que ho evita i que està inclosa en l’estudi informatiu. Aquesta opció discorre pel sud de la urbanització, tot i que caldrà efectuar ajustos en el traçat per evitar afectacions al bosc i l’ermita de Togores, així com al tram final per acostar-lo a les propostes de l’ajuntament de Sentmenat
  • A Lliçà d'Amunt: En aquest tram, el Pla territorial metropolità de Barcelona, a partir de les aportacions del procés de participació pública, dibuixa un traçat més al nord, proper al límit amb el terme de Santa Eulàlia de Ronçana. Per aquest motiu, el DPTOP proposa al Ministeri de Foment que estudiï aquest traçat alternatiu en aquest àmbit.
  • A les Franqueses del Vallès: Es proposa adoptar el traçat previst en el Pla Territorial Metropolità, que transcorre lleugerement cap el sud per l’espai lliure existent, evitant així l’afectació d’unes naus i allunyant-se de les cases i de l’església de Santa Maria de Llerona.
Integració en l’entorn
El traçat escollit a l’estudi informatiu inclou 17 viaductes i 5 túnels. Tenint en compte les característiques de la futura autovia i la morfologia i població del Vallès, els túnels i viaductes són elements importants per a la integració d’aquesta infraestructura en el territori. Per aquest motiu, el DPTOP planteja incrementar-ne el nombre i longitud; així, es proposa construir 2 viaductes més i perllongar-ne 7,  i executar 4 nous túnels en el traçat escollit pel Ministeri i 6 túnels en els trams de nou traçat proposat pel DPTOP.
 
La situació resultant seria:
 
 
Túnels
Viaductes
MIFO
5
3.005 m
17
3.235 m
PTOP
11
5.950 m
26
5.639 m
Increment de longitud de túnel PTOP respecte MIFO: 98%
Increment de longitud de viaducte PTOP respecte MIFO: 74%
Així mateix, el DPTOP, per tal de millorar la integració de la via, proposa rebaixar la seva cota entre la carretera de Cànoves a Samalús i l’autopista AP-7, i proposa també al Ministeri de Foment que estudii la millora de la connectivtat ecològica en els trams entre Terrassa i Sabadell i entre Sentmenat i Caldes de Montbui en la zona de Torre Marimon.
 
Connectivitat
 
Per a connectar la B-40 amb les poblacions i la resta de la xarxa viària, el traçat escollit inclou 10 enllaços, la tipologia dels quals quedarà detallada en el projecte constructiu corresponent. En aquest sentit, les observacions del DPTOP estan encaminades a millorar l’accessibilitat de la carretera i la funcionalitat i capacitat dels enllaços previstos.
 
Així, proposa introduir alguns ajustos de detall en els accessos a Terrassa, Sabadell, Lliçà d’Amunt-Santa Eulàlia de Ronçana i analitzar la viabilitat de crear un enllaç, no recollit a l’estudi informatiu, per a connectar amb la carretera BV-5151 (de Cànoves a Samalús) i accedir cap als nuclis de Llerona i Marata (les Franqueses del Vallès).
 
D’altra banda, el DPTOP planteja redefinir els enllaços següents:
 
  • Enllaç amb la C-59, accés a Caldes de Montbui: El traçat escollit planteja un enllaç format per una rotonda a nivell a la C-59, sota l’autovia, i els ramals corresponents. El DPTOP considera més òptim un enllaç a tres nivells, atès el volum de trànsit que recull la C-59.
  • Enllaç amb la C-17, entre l'Ametlla del Vallès i Canovelles: El DPTOP proposa ajustos en la ubicació i configuració de l’enllaç, per tal d’adequar-se millor al trànsit que registra la C-17, d’uns 60.000 vehicles diaris. Així, planteja un accés a tres nivells amb una rotonda intermèdia i que, en funció dels anàlisis de trànsit, s’estudiï la possibilitat d’incloure ramals directes sense passar per la rotonda per als moviments que ho requereixin a partir dels fluxos de la circulació. 
  • Enllaç final amb l'AP-7 (terme de la Roca del Vallès): En aquest cas, es proposa mimitzar l’impacte que genera el creuament del tram final de l’autovia per sobre l’AP-7, així com facilitar el moviment cap a Granollers dels vehicles procedents de Mataró per la C-60, que el traçat escollit no preveu. D’altra banda, el DPTOP assenyala que es tingui en compte la planificació de la Generalitat respecte de la C-35, que en aquest àmbit discorre com a calçades laterals de l’AP-7. En conseqüència, es proposa que es defineixi una nova opció en què l’autovia creui per sota l’AP-7 per enllaçar amb la C-60 i connecti adequadament amb l’autopista i les calçades laterals planejades (C-35).
 Més informació sobre l'actualitat del DPTOP a http://blocs.gencat.cat/ptop
 

1  

Imatges

Mapa

Mapa 2860

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 177