1. Se suma al projecte de refugis climàtics #RavalEstiuEducatiu i aposta per convertir el centre d’arts en un espai verd, confortable i resilient davant l’emergència climàtica
  2. S'inaugura ALPHA, Climate Shelter for Humans and Birds, una instal·lació artística de TAKK que converteix la terrassa del Santa Mònica en un refugi climàtic també per a ocells i diferents espècies


El Santa Mònica, centre d’arts i refugi climàtic al Raval{"name":"2023/07/03/14/53/6fe53e01-47a7-466a-9a06-04fa2a0fbf6a.JPG","author":"Departament de Cultura ","type":"0","location":"0","weight":361693}

Davant les calorades de l’estiu, el Santa Mònica s’ofereix com a refugi climàtic i cultural per al veïnat i les persones usuàries del centre, i inaugura una instal·lació artística de TAKK per transformar la terrassa del centre en un espai més verd, confortable i refugi també per a ocells i altres espècies.

El Santa Mònica se suma enguany als 16 espais del Raval que ofereixen gratuïtament refugi climàtic, àrees de descans, wifi, climatització i aigua, espais per llegir, jugar o fer esport en el marc del projecte comunitari #RavalEstiuEducatiu. Aquesta és la tercera edició d’aquest projecte del Grup d’Educació Comunitària del Raval, dinamitzat per la Fundació Tot Raval, en el qual participen, de mitjana, sis-cents infants i joves del barri. Els diferents refugis climàtics es poden consultar en el mapa #RavalEstiuEducatiu i se sumen, gràcies al treball conjunt d’una quarantena d’entitats socioeducatives i equipaments, a l'habitual programació d’activitats per passar-ho bé i no passar calor al barri del 15 de juny al 15 de setembre.

A la ciutat, la gran acumulació de materials com l’asfalt i el formigó provoquen el que coneixem com a efecte illa de calor, que es tradueix en temperatures fins a 8 ºC més elevades en aquests ambients que en altres entorns rurals o naturals i contribueix així a l’escalfament global i afectant les diferents espècies que conviuen als nuclis urbans. Aquest fenomen és especialment intens a la Rambla de Barcelona durant l’estiu, per on passen 200.000 persones al dia i viuen fins a 15 espècies d’aus.

Amb l'objectiu de convertir el centre en un espai més resilient davant l’emergència climàtica, el Santa Mònica ha treballat amb l’estudi TAKK per dissenyar una instal·lació a la terrassa capaç de suavitzar les condicions climàtiques de l’entorn, erigint-se com un refugi climàtic per a diferents espècies.

La proposta artística, ALPHA, Climate Shelter for Humans and Birds, es caracteritza per una gran coberta que genera un espai d'ombra i conté branques i elements naturals que poden ser utilitzats per les aus per acomodar els nius col·locats a les parts més altes de la instal·lació. Un jardí a la part central convoca insectes i pol·linitzadors alhora que refresca la temperatura del conjunt i un banc perimetral convida els usuaris a descansar i a establir relacions diferents de les habituals a la Rambla, generalment basades en el consum.

En paral·lel, el centre està treballant també per implementar una sèrie de mesures en sostenibilitat i ecoeficiència promogudes pel Distintiu de garantia de qualitat ambiental (DGQA), el programa català d’etiquetatge ecològic.

TAKK

Takk (Mireia Luzárraga + Alejandro Muiño) és un espai per a la producció arquitectònica centrat en el desenvolupament de pràctiques materials en la intersecció entre naturalesa, cultura, i política, amb una especial atenció als reptes que l'era de l’Antropocè planteja. Dirigit per Mireia Luzárraga (Madrid, 1981) i Alejandro Muiño (Barcelona, 1982) des de Barcelona i Madrid, Takk combina les seves activitats professionals amb les de recerca i acadèmiques. Actualment, Mireia Luzárraga és professora de projectes a l'Escola Tècnica Superior d'Alacant i a l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya. Per la seva part, Alejandro Muiño és professor de projectes a l'Escola de Disseny BAU. Takk ha explicat el seu treball en fòrums internacionals com ara GSAPP-Columbia University a Nova York, Thailand Design Center a Bangkok o Floating University a Berlín entre altres. Així mateix, el seu treball ha estat exposat a la Biennal de Rabat 2019, la Biennal d'Orleans 2019 i 2017, la Triennal d'Oslo 2016 secció Academy, i el pavelló espanyol de la Biennal de Venècia 2014. La seva obra pertany a la col·lecció permanent del FRAC Centri-Val de Loire i el Centre d'Art 2 de Maig, i a més d'exposicions col·lectives en el Centre de Creació Contemporània Escorxador Madrid, Alcova Milà o el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB, han realitzat exposicions individuals a la galeria Magazin a Viena i a la galeria H2O de Barcelona.


MÉS INFORMACIÓ:

Comunicació i Premsa:

Clara Bofill: cbofillp@gencat.cat / (+34) 93 554 78 61 / 677 29 21 26