1. Aquesta casa és una de les obres més importants de l’arquitecte Rafael Masó
  2. L’edifici és el resultat de la successiva unió de quatre cases i una posterior reforma de rehabilitació de Masó

El Govern ha declarat la Casa Masó com a Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric. L’immoble, ubicat al carrer Ballesteries de Girona, va ser la casa natal de Rafael Masó i una de les seves obres més importants.

Es tracta d’un edifici entre mitgeres, al costat del riu Onyar, al Barri Vell de Girona. La Casa Masó actual és el resultat de la successiva unió de les quatre cases adquirides per la família i la posterior rehabilitació que l’arquitecte va fer l’any 1919. Durant més d’un segle, va ser la llar de tres generacions de la família Masó. En l’actualitat és la seu de la Fundació Rafael Masó, encarregada de gestionar la conservació i la visita a la Casa Masó i promoure l'estudi, la preservació i la difusió de l'obra de Masó i del Noucentisme català.

La casa es va organitzar amb una planta baixa destinada a la impremta Masó, amb unes plantes primera i segona que eren els habitatges dels pares, on estava tota la família. Les plantes tercera i quarta es van destinar a l’habitatge del mateix Rafael Masó.

Les obres de Rafael Masó són exemple del pas del Modernisme al Noucentisme, un nou moviment cultural i polític que va tenir lloc a principis de segle XX (1906-1923). En els seus edificis s’aprecia l’abandó dels principis estètics modernistes, basats en la càrrega ornamental i escultòrica on les línies sinuoses sovintegen els espais arquitectònics. Rafael Masó va entrar en contacte amb els representants ideològics del Noucentisme com Eugeni d’Ors, Josep Carner, Folch i Torres, Torres i Bages, Pompeu Fabra i Josep Aragay, els quals van posar les bases doctrinals de cada una de les seves disciplines, en les quals es recolzarà l’arquitecte.

Masó també va viatjar per Europa per conèixer els representants del moment, dels quals assimilarà i posarà en pràctica el nou racionalisme basat en la senzillesa formal i la racionalitat dels espais, a més de la confortabilitat, serenor, domesticitat i l’intimisme interior. Tots ells, trets que es veuen reflectits als diferents espais interiors i al mobiliari de la Casa Masó.