Direcció General de Comunicació

El Govern crea un grup d¿experts independents per combatre la violència sexual contra infants i adolescents

El Govern crea un grup d'experts independents per combatre la violència sexual contra infants i adolescents

query_builder   4 juliol 2023 14:01

event_note Nota de premsa

El Govern crea un grup d'experts independents per combatre la violència sexual contra infants i adolescents

  1. A partir de l’anàlisi d’aquesta comissió, es revisarà el programa ‘Educant en la responsabilitat’, que atén menors d’edat inimputables
  2. En el marc de l’estratègia Barnahus, també s’accelerarà la constitució de 12 comissions territorials noves per coordinar els agents que s’activen en delictes d’aquestes característiques, així com per millorar l’atenció a les víctimes

La violència sexual exercida contra els infants i els adolescents produeix un impacte immediat i a llarg termini, que pot afectar de manera permanent el seu benestar en tots els àmbits de la vida. Per prevenir i reparar de forma integral aquest tipus d’agressions, el Govern crearà un grup de treball format per persones expertes independents que les analitzi i elabori propostes per erradicar-les. L’Executiu impulsa aquesta mesura després que en els darrers mesos s’hagin rebut diverses denúncies de conductes sexuals violentes contra infants i adolescents, presumptament perpetrades, entre d’altres, per persones menors d’edat, algunes de les quals inimputables.

Si bé les dades no permeten concloure que l’increment de denúncies es doni perquè la societat generi més violència que anys enrere, sí que apunten a una evolució de les formes de violència, especialment entre iguals, i a la intervenció dels professionals en matèria de detecció i prevenció. En aquest sentit, cal destacar l’augment de denúncies per part de les víctimes i del seu entorn, gràcies en part a la tasca de sensibilització i formació per identificar violències masclistes que impulsa el conjunt de Govern en espais d’intervenció amb infants i adolescents (educatiu, oci i lleure, serveis especialitzats, salut...).

D’altra banda, la irrupció de les xarxes socials com a espai de socialització de la infància i l’adolescència i l’accés de les persones menors d’edat a continguts pornogràfics estan configurant una nova realitat en l’àmbit de la violència sexual contra aquest col·lectiu.

Per conèixer l’abast i les causes d’aquest tipus d’agressions masclistes entre iguals, el Govern encarregarà al grup d’experts l’elaboració d’un informe sobre aquesta qüestió. La comissió també redactarà un informe amb propostes per a combatre aquesta forma de violència.

El grup de treball tindrà una vigència de 3 mesos i estarà adscrit al Departament de Drets Socials. L’integraran fins a 10 persones reconegudes en la protecció a la infància i l’adolescència, el dret, l’educació i les violències sexuals.

Algunes de les persones que en formaran part seran Vicky Bernadet, fundadora i presidenta de la Fundació que duu el seu nom, referent en la lluita contra els abusos sexuals infantils; Eduard Vallory, president de CATESCO (antic Centre UNESCO de Catalunya); els catedràtics en Neuroeducació, David Bueno i Anna Forés; l’advocada penalista experta en dret penal i en gènere, en particular en l’abordatge i prevenció de violències masclistes, Carla Vall; la sexòloga Raquel Tulleuda; la portaveu dels Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, o la cap de l'Àrea de Reparació i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia de la Generalitat, Lidia Serratusell.

Revisió i actualització del programa per a inimputables ‘Educant en la responsabilitat’

D’acord amb les recomanacions del grup de treball, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) actualitzarà i reforçarà amb caràcter urgent el programa ‘Educant en la responsabilitat’, en l’àmbit de la prevenció, el seguiment, el control i la rehabilitació de les persones menors de 14 anys, que la llei considera inimputables.

Catalunya va implementar aquest programa d’intervenció socioeducativa l’any 2012 i és un dels pocs territoris de l’Estat espanyol que compta amb una iniciativa per atendre de manera especialitzada les persones menors de 14 anys que presenten conductes delictives.‘Educant en la responsabilitat’ té com a objectius valorar la situació personal d’aquests infants i adolescents i fer una intervenció educativa, restaurativa, transformadora i terapèutica que responsabilitzi els infractors, eviti la reincidència i faciliti la reparació de les víctimes.

Tot i la revisió que ha anat duent a terme l’equip de professionals de la DGAIA que aplica aquest programa, el Govern considera necessari avaluar-lo i actualitzar-lo, a fi de consolidar un projecte tècnic amb un model d’avaluació i intervenció especialitzat per atendre aquests casos.

L’any passat van seguir aquest programa 1.024 menors d’edat inimputables, dels quals 103 van fer-ho per fets contra la llibertat sexual.

Constitució de les Comissions territorials Barnahus

L’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya preveu la creació de fins a 12 serveis nous arreu del país, que se sumaran al que funciona a Tarragona des de 2020. El Departament de Drets Socials ja va anunciar la voluntat d’activar enguany aquests recursos en espais provisionals. L’acord de Govern aprovat avui, a més, accelera la creació de les comissions territorials que s’han de constituir en el termini d’un mes en els municipis on s’ubicaran les noves Barnahus (Tortosa, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Granollers, Mataró, Terrassa, Manresa, Lleida, la Seu d’Urgell i Girona).

Les comissions seran l’eina principal de consulta, informació i debat, i podran proposar activitats i analitzar les necessitats socials de cada territori. En aquest sentit, tindran la funció d’actualitzar i establir els protocols de comunicació i intervenció entre els departaments de la Generalitat, així com elaborar i perfeccionar els circuits necessaris per garantir una atenció especialitzada d’acompanyament a les víctimes en el procés de cura, recuperació i reparació.

Aquests òrgans territorials estaran adscrits a la DGAIA, i els seus membres seran designats a proposta dels departaments d’Educació, Interior, Justícia, Salut i Igualtat i Feminismes. També en podran ser membres els agents del territori o persones que per la seva especialitat, coneixements o funcions puguin fer aportacions d’interès.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia