1. S’ha signat un conveni per promoure actuacions conjuntes per prevenir possibles afectacions tant al medi natural com en activitats agràries i ramaderes.
  2. Es crea una comissió de seguiment i control per tal de fer el balanç de les accions dutes a terme i proposar-ne de noves.
  3. Està prevista l’organització d’una activitat mediambiental o de neteja anual, la primera es va dur a terme al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac el passat 17 de juny.

El Departament d’Interior, mitjançant la Direcció General dels Agents Rurals (DGAR), i la Federació Catalana d’Espeleologia (FCE) han signat un conveni de col·laboració amb l’objectiu d’identificar i resoldre els possibles riscos que puguin sorgir a l’hora de realitzar activitats esportives en el medi natural. També per a emprendre iniciatives i campanyes conjuntes per prevenir possibles afectacions a l’entorn i en les persones participants i seguidores dels esdeveniments esportius, així com a les activitats agràries extensives que hi hagi a les zones on es desenvolupen aquests esdeveniments.

Per tal de desenvolupar el conveni, el director General dels Agents Rurals, Marc Costa, l’inspector en Cap del Cos d’Agents Rurals, Antoni Mur, i el president de la Federació Catalana d’Espeleologia, Lluis Domingo, han mantingut aquest matí una reunió de treball a la seu central del Cos d’Agents Rurals a Santa Perpètua de la Mogoda. També hi han participat Carles Barés, coordinador Tècnic del Grup de Suport de Muntanya (GSM) del Cos d’Agents Rurals i Siscu Gomes, coordinador del GSM Oriental.

Costa ha posat en valor la signatura d’aquest conveni “perquè només des de la col·laboració amb entitats expertes i la ciutadania podrem avançar en la protecció del medi natural”.

L’inspector en Cap ha posat de relleu que "aquest conveni posa el marc a una col·laboració que sempre ha existit a nivell operatiu entre la Federació Catalana d’Espeleologia i el Cos d’Agents Rurals per tal de preservar el medi natural”.

El president de la Federació Catalana d’Espeleologia ha subratllat que el conveni “impulsarà encara més la gran cooperació que hi ha des de fa ja set anys entre la Federació i el Cos d’Agents Rurals i que s’ha concretat en diversos projectes per a la protecció del medi natural en diverses zones de Catalunya”.

El director General dels Agents Rurals, Marc Costa, i el president de la Federació Catalana d’Espeleologia, Lluis Domingo
El director General dels Agents Rurals, Marc Costa, i el president de la Federació Catalana d’Espeleologia, Lluis Domingo
{"name":"2023/07/04/15/13/95cd463d-d134-4de8-90b1-4545db41c1af.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":150969}


Comissió de seguiment

Aquest conveni, amb una vigència de quatre anys, contempla la creació d’una comissió de seguiment i control. La previsió és fer reunions ordinàries un mínim d’una vegada a l’any. Aquesta comissió té les funcions de proposar actuacions i campanyes conjuntes i fer el seguiment i el balanç de les actuacions dutes a terme, així com vetllar pel compliment i execució del conveni.

A banda, està prevista l’organització d’una activitat mediambiental o de neteja anual en espais naturals confinats (cavitats, canyons o engorjats) arribant a llocs de difícil accés per tal de sensibilitzar la societat i fer campanyes de difusió de bones pràctiques ambientals.

Moment de la reunió
Moment de la reunió
{"name":"2023/07/04/15/15/c18fcb99-3eb8-4d3b-a5d1-6aa50bbd032d.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":180188}


Primera actuació de neteja

La primera activitat s’ha dut a terme al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac on el passat 17 de juny es va retirar un vehicle abandonat del fons d’un barranc. L’actuació consistia en arribar al vehicle, trossejar-lo i treure els fragments amb helicòpter per poder tractar-lo com a residu. L’actuació la van fer agents del Grup de Suport de Muntanya i del Grup de Suport Aeri del Cos d'Agents Rurals i membres de la Federació Catalana d’Espeleologia. També es va comptar amb el suport i la col·laboració del Parc.

Extracció vehicle del fons d'un barranc{"name":"2023/07/04/15/58/498ad375-cd0f-406e-a63c-fad86bf6eedd.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":402092}


A més, la FCE es compromet a fer consultes prèvies sobre marcs normatius i obligacions en els esdeveniments esportius que organitzi per tal d’obtenir assessorament de la DGAR, especialment pel que fa al risc d’incendi forestal, de les zones sensibles amb flora i fauna protegida i períodes amb restriccions o organismes competents a l’hora de sol·licitar autoritzacions.

Treballs extracció vehicle fons barranc{"name":"2023/07/04/15/59/55ac482a-2e48-47d7-8e3a-a23ad3e872ce.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":240192}


Formació

La Federació també crearà una xarxa de voluntariat entre les persones membres de l’entitat per la recerca d’informació sobre diferents temàtiques d’interès que la DGAR està seguint. A més, la FCE prestarà assessorament i formació mitjançant l’Escola Catalana d’Espeleologia en temes formatius relacionats amb l’Espeleologia i el descens de canyons, així com l’actualització tècnica dels mètodes de progressió per corda i la revisió i el reequipament d’ancoratges.

La DGAR proporcionarà diàriament a la FCE la informació sobre el perill diari de risc d’incendi forestal i activacions i desactivacions del Pla Alfa, així com informacions relacionades amb l’accidentalitat o incidències en el medi natural confinat, per tal que en facin difusió entre les persones associades.

També oferirà suport material i personal a la Federació en zones remotes amb poca cobertura de comunicacions de ràdio, així com assessorament mitjançant el GSM del Cos d’Agents Rurals en temes formatius relacionats amb el coneixement del medi natural i les diferents disciplines esportives.

Pel que fa actuacions conjuntes, es millorarà la comunicació i la coordinació d’ambdues parts, establint un enllaç de comunicació digital en format d’APP d’estat de cavitats i canyons, ja sigui per brutícia, abocaments incontrolats, afluència de persones o per la degradació dels ancoratges. També es facilitarà i recollirà l’estat d’hipòxia de les cavitats de Catalunya.

4  

Imatges

El director General dels Agents Rurals i el president de la Federació Catalana d'Espeleologia, aquest matí a la seu central del Cos d'Agents Rurals a Santa Perpètua de Mogoda

El director General dels Agents Rurals i el president de la Federació Catalana d'Espeleologia, aquest matí a la seu central del Cos d'Agents Rurals a Santa Perpètua de Mogoda 150969

Extracció vehicle barranc 1

Extracció vehicle barranc 1 240192

Extracció vehicle barranc 2

Extracció vehicle barranc 2 402092

El director General dels Agents Rurals, l'inspector en Cap del Cos d'Agents Rurals, el president de la Federació Catalana d'Espeleologia, i coordinadors del GSM en la reunió mantinguda aquest matí.

El director General dels Agents Rurals, l'inspector en Cap del Cos d'Agents Rurals, el president de la Federació Catalana d'Espeleologia, i coordinadors del GSM en la reunió mantinguda aquest matí. 180188