Salut

Salut i TERMCAT enllesteixen el 'Diccionari de seguretat alimentària'

Salut i TERMCAT enllesteixen el 'Diccionari de seguretat alimentària'

query_builder   5 juliol 2023 14:37

event_note Nota de premsa

Salut i TERMCAT enllesteixen el 'Diccionari de seguretat alimentària'

  1. Entre les novetats que incorpora, hi ha més de 200 entrades noves relacionades amb els perills alimentaris, com són anisakis, criptosporidi, estreptococ o nanoplàstic, entre d’altres termes
  2. El Diccionari és fruit de la col·laboració dels departaments de Cultura i de Salut, i en la seva elaboració hi han participat experts de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària
Salut i TERMCAT enllesteixen el 'Diccionari de seguretat alimentària'{"name":"2023/07/05/14/28/a864fadf-04c3-4745-891c-c740b3096ca0.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":283176}

Avui s’ha presentat una actualització del Diccionari de seguretat alimentària, que amb les incorporacions actuals ja es considera complet i aplega en total més de 700 termes. El diccionari en línia s’ha elaborat conjuntament entre el Centre de Terminologia TERMCAT i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració d’experts de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

La presentació ha corregut a càrrec del conseller de Salut, Manel Balcells; la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas; el secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila; la subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Carme Chacon; i Elisabeth Casademont, del TERMCAT, coordinadora del diccionari.

L’obra es va publicar inicialment el 2021, i contenia termes relatius a la seguretat alimentària, la qualitat dels aliments i els sistemes de control i d’anàlisi del risc. Per exemple, ja s’hi podien trobar termes com ara additiu alimentari, alerta alimentària, anàlisi de perills i punts de control crítics, bones pràctiques d’higiene, estudi d’exposició, ingesta adequada, ingredient tecnològic, qualitat alimentària, risc alimentari, valor de seguretat o verificació.

Ara s’hi han incorporat més de 200 entrades noves relacionades amb els perills alimentaris. Alguns dels termes nous són relatius als perills biològics (anisakis, criptosporidi, estreptococ, listèria monocitògena, micobacteri, norovirus, salmonel·la), als perills químics (bisfenol A, contaminant orgànic persistent, contaminant de procés, dioxines, ftalats, mercuri, micotoxines, nanoplàstic, residu de medicaments veterinaris) i als perills físics (cos estrany, radiació).

Cada entrada del diccionari inclou una o més denominacions catalanes i equivalents en castellà, francès i anglès. A més a més, per als perills biològics es recull també el nom científic referit als bacteris, als virus, als protozous, als nematodes i als platihelmints, mentre que per als perills químics es recull la fórmula química o el símbol corresponent. Cada fitxa es completa amb una definició, i, sovint, amb notes explicatives que proporcionen més informació sobre el terme. En algunes de les fitxes, les notes són nombroses i extenses: en aquests casos, les notes van precedides amb un encapçalament que en facilita la lectura i la localització de la informació necessària.

La publicació es presenta acompanyada d’una infografia interactiva relativa als perills alimentaris, que complementa altres infografies publicades anteriorment referides a la seguretat alimentària, concretament, als additius alimentaris i a les malalties transmeses per aliments.

El Diccionari de seguretat alimentària forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia, que ofereix més de 170 títols dedicats a diversos camps d’especialitat, i en què es poden trobar altres diccionaris relacionats amb l’àmbit de la salut, fruit de la col·laboració contínua entre el TERMCAT i el Departament de Salut, com ara el Diccionari de bioètica, el Diccionari de la COVID-19 o el Lèxic de malalties minoritàries.

Per la seva banda, la infografia s’afegeix al centenar de materials gràfics i multimèdia del web del TERMCAT, que donen accés de manera visual a termes d’un ventall ampli de sectors, també amb nombrosos materials propis de l’àmbit de la salut.

El TERMCAT és un consorci format per la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, adscrit al Departament de Cultura (Secretaria de Política Lingüística), que coordina i promou les actuacions terminològiques en llengua catalana.

  1. Accediu la informació en línia del Diccionari de seguretat alimentària:
  2. CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia) <https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>
Salut pública
Llengua
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia