Els consellers Ubasart i Campuzano visiten el Departament d’Atenció Especialitzada (DAE), que és l’únic mòdul per a persones amb discapacitat de tot Catalunya

El Departament d’Atenció Especialitzada (DAE) del Centre Penitenciari Quatre Camins compta amb un recurs terapèutic més: es tracta d’una sala d’estimulació multisensorial (SEM). La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, han visitat aquest dimecres, 5 de juliol, la unitat especialitzada de Quatre Camins que és l’únic mòdul per a persones amb discapacitat intel·lectual de tot Catalunya.

Els consellers Ubasart i Campuzano s’han reunit amb l’equip directiu del Centre per contextualitzar la intervenció amb les persones amb discapacitat intel·lectual als centres penitenciaris de Catalunya i per avaluar la situació al DAE. Els dos consellers han coincidit en la necessitat de treballar de forma transversal. La consellera Ubasart ha posat en valor “la tasca dels professionals que treballen dia a dia amb perfils d’extrema complexitat en un entorn de reclusió”. “Aquí tenim un repte important. Si en el cas d’interns ordinaris l’aposta pel medi obert és una prioritat, en el cas de persones amb discapacitat intel·lectual també hem de ser capaços de dissenyar tractaments personalitzats sense perdre l’objectiu de la reinserció. El repte és majúscul”, ha afirmat.

Per la seva banda, el conseller Campuzano ha destacat: “És necessari treballar per la detecció de la discapacitat intel·lectual o el trastorn de conducta en els procediments policials i judicials, així com també és necessari reforçar la reinserció a la societat amb els suports adequats i especialitzats. Garantir tots els drets a la ciutadania també passa per aquí”.

Durant la visita, els consellers han tingut la possibilitat d’interactuar amb les persones internes i amb els professionals de la unitat especialitzada, i també de visitar els espais de vida quotidiana del mòdul. També han visitat la sala multisensorial. “Els entorns d’estimulació multisensorial són de provada eficàcia en els col·lectius amb diversitat funcional, com també ho són amb conductes relacionades amb problemes de salut mental o d’addiccions, sovint presents en els centres penitenciaris de manera conjunta”, ha destacat Ubasart.

Amb la implementació de la sala d’estimulació multisensorial, els professionals del centre podran aprofundir en la millora i adaptació dels tractaments específics per a la població penitenciària. S’avaluaran, mitjançant indicadors, les millores en la conducta dels usuaris que utilitzin la SEM en relació amb les necessitats especials que majoritàriament presenten. El desenvolupament autònom de les activitats de la vida diària, la capacitat comunicativa i de relacions socials sense conflictes, l'ús de les tecnologies de forma adaptada, la necessitat de crear un entorn de seguretat i de confort lliure d’estrès, i altres necessitats relacionades amb la salut, educatives, sociolaborals, socioafectives i d’ocupació del temps d’oci en són alguns exemples.


Una millora de la qualitat de vida

La creació del DAE, ara fa 10 anys, ha millorat la qualitat de vida dels interns amb discapacitat intel·lectual. Així ho demostra un estudi elaborat per Justícia, Drets i Memòria, en què es van analitzar vuit variables, abans i després de la intervenció, en relació amb una cinquantena de persones internes en aquesta unitat de convivència.

De la comparativa dels diferents ítems, que van des del benestar físic de l’intern fins a la inclusió social o l’exercici dels drets d’aquests reclusos, se’n desprèn un augment significatiu de la qualitat de vida d’aquests interns. Així, es registren increments d’entre tres i cinc punts, tant en la percepció de les persones residents en aquest mòdul, com en la valoració dels professionals que els atenen.

El DAE va ser creat el juny del 2013 per atendre les persones amb discapacitat intel·lectual que ingressen a presó. Des de llavors, han passat per les seves instal·lacions 170 interns diferents. La seva creació respon a la necessitat de proporcionar un entorn protegit a aquests interns, amb dificultats d’adaptació al medi penitenciari, especialment fràgils davant la manipulació i amb dificultats per resoldre conflictes pels seus problemes de comunicació i conducta.

Actualment, 32 interns viuen en el mòdul d’atenció especialitzada, que funciona com una comunitat terapèutica, en què els interns entren de manera voluntària. Participen en activitats grupals, com ara programes de drogodependències, activitats escolars i d’estimulació cognitiva, teràpia assistida amb gossos, tallers d’inserció laboral o taller d’habilitats per desenvolupar una vida autònoma a la llar.

3  

Imatges

Els consellers Ubasart i Campuzano visiten el Departament d¿Atenció Especialitzada (DAE), que és l¿únic mòdul per a persones amb discapacitat de tot Catalunya.

Els consellers Ubasart i Campuzano visiten el Departament d¿Atenció Especialitzada (DAE), que és l¿únic mòdul per a persones amb discapacitat de tot Catalunya. 181540

El DAE del Centre Penitenciari Quatre Camins posa en funcionament la primera sala d¿estimulació multisensorial.

El DAE del Centre Penitenciari Quatre Camins posa en funcionament la primera sala d¿estimulació multisensorial. 444335

El DAE del Centre Penitenciari Quatre Camins posa en funcionament la primera sala d¿estimulació multisensorial.

El DAE del Centre Penitenciari Quatre Camins posa en funcionament la primera sala d¿estimulació multisensorial. 437909