Encarna Bodelón, directora de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista (OCJVM) i del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE): "Cal reconèixer la violència sexual als nens i les nenes com a violència masclista"

L’OCJVM organitza avui i demà a la Ciutat de la Justícia unes jornades per analitzar aquest fenomen des de diferents perspectives disciplinàries

Un total de vint-i-tres experts analitzen avui i demà a la Ciutat de la Justícia la protecció de les dones i els seus fills dins del procediment penal quan aquests són víctimes de les violències masclistes. Les jornades, organitzades per l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista (OCJVM), integrat al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), abordaran en quatre taules rodones les diferents propostes i mirades en aspectes com ara la protecció de les dones i els seus fills, la valoració del risc o l’exploració i l’avaluació del dany des de diferents perspectives disciplinàries. 

Durant la inauguració de les jornades, la directora de l’OCJVM ha estat contundent: “Hem d’aconseguir la protecció de les dones i els seus fills i filles perquè un país lliure de violències masclistes és un país més democràtic”. Bodelón ha subratllat que amb la Llei de violències masclistes “Catalunya ha liderat un canvi de perspectiva en la línia de la legislació internacional i, especialment, del Conveni d’Istanbul”.

La també directora del CEJFE ha explicat que les jornades que se celebren aquests dies tenen dues finalitats: d’una banda, “complir amb el deure de l’Administració de justícia a Catalunya de millorar la formació en violències masclistes” i, de l’altra, “identificar quins són els elements que s’han de millorar en les polítiques públiques i en les pràctiques de l’Administració per generar els canvis necessaris”.


Camí a recórrer 

Encarna Bodelón ha posat alguns exemples del camí que queda per fer en el reconeixement de les violències masclistes com ara la “identificació de les violències vicàries o l’aplicació de la falsa SAP (síndrome d’alienació parental)” en determinats casos de l’àmbit de la justícia que ha titllat de“vulneració dels drets humans de les dones i els seus fills i filles”. En aquesta mateixa línia, també ha volgut subratllar altres reptes com “el reconeixement de les agressions sexuals contra les nenes i els nens com a forma de violència masclista”.


Experts en violències masclistes

En les quatre taules rodones que se celebraran avui i demà a les jornades “Protecció de les dones i llurs filles i fills front les violències masclistes en la jurisdicció penal”hi intervindran diverses expertes com són Lucía Avilés, magistrada del Jutjat Penal núm. 2 de Mataró; Marta Pérez, coordinadora de l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte de la Ciutat de la Justícia; Esther Murillo, jurista i membre del Grup Antígona; Mercè Cartié, responsable de l’Equip d’Assessorament Tècnic en l’Àmbit de la Família; Mercè Gallo, metgessa forense; Andrea Garcia, cap de la Unitat Central d’Atenció i Seguiment a les Víctimes, entre d’altres. 

Altres ponents a les taules són Montserrat Ferran, coordinadora de l’Equip d’Assessorament Tècnic Penal de Barcelona; Elena Garrido, psicòloga forense; Ana Usón, fiscal delegada de Violència sobre la Dona de la Fiscalia Provincial de Barcelona, o Nati Veraguas, directora de l’associació Dones amb Empenta. La clausura de les jornades anirà a càrrec de la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich. 


Programa de les Jornades

4  

Imatges

La directora de l'Observatori Català de la Justícia Masclista, Encarna Bolelón, en la inauguració de les Jornades

La directora de l'Observatori Català de la Justícia Masclista, Encarna Bolelón, en la inauguració de les Jornades 73119

La directora de l'Observatori Català de la Justícia Masclista, Encarna Bolelón, en la inauguració de les Jornades

La directora de l'Observatori Català de la Justícia Masclista, Encarna Bolelón, en la inauguració de les Jornades 63090

Un moment de les Jornades

Un moment de les Jornades 85610

Sessió inaugural de les Jornades

Sessió inaugural de les Jornades 104311