El passat 30 de juny va finalitzar el període de sol·licituds dels ajuts directes, ajuts de sostenibilitat i de competitivitat de 2023

D’altra banda, el Departament ha adaptat el Sistema Integrat de Dades d'Explotacions Agràries de Catalunya a la nova reglamentació derivada del Pla Estratègic de la nova PAC

FOTO NP FINAL DUN 2023 + SIDEAC{"name":"2023/07/07/15/15/dc235202-50da-4d21-b5ea-e828633d4b15.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":1463703}

Els agricultors i ramaders de Catalunya han presentat 45.888 DUNs durant la campanya 2023 de sol·licituds d’ajuts directes i del Contracte Global d’Explotació (CGE) de la Política Agrària Comuna (PAC), oberta pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural el passat 1 de març i que ha finalitzat el 30 de juny. Val a dir que el conjunt dels ajuts de la PAC, primer i segon pilar, representen més de 360 M€ per al sector agrari de Catalunya.

Aquest ha estat el primer any de l’aplicació del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PEPAC) 2023-2027, amb nous ajuts, el que ha representat un gran esforç per part de totes les parts implicades: Administració, Entitats Col·laboradores, i els propis agricultors i ramaders. També s’ha pogut sol·licitar fins a 75 tràmits de forma integral des d’un mateix espai, simplificant la càrrega burocràtica i la relació dels agricultors i ramaders amb el Departament.

Cal destacar com a nou tràmit d’aquest 2023 la inscripció automàtica en el Registre d’Explotacions Agrícoles (a Catalunya SIDEAC) previst per a donar resposta al que es preveu en el Sistema d’Informació d’Explotacions agrícoles i ramaderes (SIEX), desenvolupat pel Ministeri d’Agricultura.

D’aquesta manera, i gracies als més de 20 anys d’experiència amb la DUN i el suport d’Entitats Col·laboradores i dels titulars de les explotacions, s’ha pogut aconseguir el requeriment normatiu de l’establiment del Registre d’Explotacions Agrícoles de Catalunya que proporcionarà una excel·lent eina al sector, permetent, una gestió integrada i més eficient de les explotacions.

El nombre de DUNs presentat aquest any, 45.888, segueix la tònica de disminució dels anys anteriors: l’any 2022 es va presentar 47.917, el 2021 48.027; 48.651 l’any 2020, i 49.127 el 2019.

La superfície s’ha mantingut estable. S’ha declarat 1.467.528 hectàrees, 30.000 menys que l’any passat 2022, que se’n van declarar 1.497.673.

Les comarques amb més DUNs presentades han estat, per aquest ordre: Segrià (5.033), Baix Ebre (3.937), Noguera (3.270), i Montsià (2.525), amb un total de 14.765 declaracions, que representen el 32% del conjunt de Catalunya.

Pel que fa a les 59 Entitats Col·laboradores que han gestionat la presentació de les DUNs, indicar que quatre d’elles -FCAC (11.543), Agroxarxa (7.597), JARC (3.858), i CaixaBank (2.764)-, amb un total de 25.762 DUNs, representen el 56% del conjunt de DUNs de Catalunya. Hi ha hagut 1.096 DUNs presentades directament per particulars.

Assenyalar que pel que fa a la personalitat jurídica de qui presenta la DUN, el 59% són homes, el 26% són dones, i el 15% són persones jurídiques. I pel que fa a la superfície declarada, el 54% la declaren homes, el 32% entitats jurídiques, i el 14% dones.

En relació a les sol·licituds d’ajuts, indicar que les 38.309 sol·licituds de l’ajut bàsic a la renda per a la sostenibilitat representen un 4% menys del que l’any passat van ser el conjunt de l’ajut de pagament bàsic i el règim de petits agricultors, 39.835 sol·licituds. De l’ajut directe de complement de joves s’han fet 1.060 sol·licituds, un 10 % menys que l’any passat, 1.178 sol·licituds.

Pel que fa als ajuts de competitivitat del Contracte Global d’Explotació, s’ha fet 247 sol·licituds d’ajut a la primera instal·lació de joves, un 10% més que l’any passat; 731 de l’ajut a la millora de la competitivitat, un 9% més que l’any passat; i 301 de l’ajut a la mitigació del canvi climàtic, un 36% menys que l’any passat.

Quant als ajuts a la sostenibilitat, destacar l’increment de les sol·licituds de l’ajut als sistemes alternatius a la lluita química, 5.314, un 40% més que l’any passat.

Finalment, remarcar l’increment de les sol·licituds de drets de la reserva nacional que han passat de les 276 de l’any passat a 1.468 aquest any, atès el canvi amb unes condicions més favorables d’accés als drets amb la nova normativa del PEPAC 23-27.

L’aplicació de la DUN estarà oberta fins el 31 de desembre per l’actualització de les dades de les explotacions i la gestió d’altres tràmits.

Des del Departament ara s’inicien els processos de verificació, que amb la utilització de noves tecnologies aplicades a l’àmbit agrari, permetrà el pagament amb la màxima celeritat, a fi que els agricultors i ramaders disposin de la liquiditat econòmica que faciliten els ajuts des del primer moment que permet la normativa.

Adaptació del Sistema Integrat de Dades d'Explotacions Agràries de Catalunya a la reglamentació derivada del Pla Estratègic de la nova PAC

Catalunya disposa, des de l’any 2012, del Sistema Integrat de Dades d'Explotacions Agràries de Catalunya (SIDEAC) que recull, a través de l’aplicació de la Declaració Agrària DUN, les dades de les explotacions agràries i els seus titulars, i facilita la relació entre aquests i l’administració en disposar d’una eina on hi ha tota la informació estructurada, validada, i actualitzada anualment.

El Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PEPAC) 2023-2027 ha obligat a nivell estatal a la creació del Sistema Integrat d’Explotacions Agràries - SIEX pel qual es defineix el conjunt de bases de dades administratives interconnectades de les explotacions agràries de tot l’estat.

Els objectius bàsics del SIEX són:

• Impuls a la digitalització del sector i l'adopció d'eines d'agricultura de precisió per a afavorir la sostenibilitat econòmica i ambiental

• Avanç cap al concepte de finestreta única

• Col·laboració pública - privada i obertura de dades

• Harmonització i normalització de la informació

• Estadístiques (agràries, medi ambient i desenvolupament sostenible entre altres).

El Reial Decret 1054/2022, que estableix i regula el Sistema d’informació de les explotacions agrícoles i ramaderes i de la producció agrària (SIEX), així com el Registre autonòmic de les explotacions agràries, i el Quadern digital de l’explotació agrícola ha obligat a fer determinades adaptacions al SIDEAC.

Gràcies als més de 20 anys d’experiència en la gestió de les dades de la DUN, el Departament d’Acció Climàtica ja facilita als titulars de les explotacions la possibilitat de declarar la totalitat de les dades requerides, en el termini establert en la reglamentació del SIEX. Això ha de permetre una òptima gestió de les explotacions en aquest període de la PAC 2023-2027.

En el SIDEAC s’inscriurà les explotacions que amb majoria de superfície a Catalunya vagin presentant la sol·licitud d’inscripció. Inicialment en el SIDEAC consten les dades d’aquelles explotacions agrícoles amb majoria de superfície a Catalunya, que han presentat sol·licituds d’ajuts directes i ajuts agroambientals del Contracte Global d’Explotació.

Per tot plegat, cal remarcar la importància de l’existència prèvia del registre català SIDEAC, i de l’adaptació que s’ha dut a terme en termini per a donar resposta a l’esmentat Reial Decret, amb la transcendència que això té per al sector, i l’esforç que ha suposat per part del Departament.

Per a més informació i dades:

Actualitat. Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (gencat.cat)