Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Serret ha visitat l'Escola Catalana de Londres

Consellera Serret, des de l'Escola Catalana de Londres: "Fem el gran pas endavant per potenciar l'ensenyament del català a l'exterior"

query_builder   8 juliol 2023 17:13

event_note Nota de premsa

Consellera Serret, des de l'Escola Catalana de Londres: "Fem el gran pas endavant per potenciar l'ensenyament del català a l'exterior"

  1. Serret anuncia un projecte per exportar el model d’escola catalana a tot el món.
  2. El Govern posarà a disposició de les escoles de català de tot el món un currículum oficial i l'alumnat que el completi tindrà la mateixa acreditació que l'alumnat que estudia a Catalunya.
La consellera Serret ha visitat l'Escola Catalana de Londres
La consellera Serret ha visitat l'Escola Catalana de Londres
{"name":"2023/07/08/17/15/2a4530c2-0867-464a-b710-8d58dd390c27.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":78028}

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha visitat aquest migdia l'Escola Catalana de Londres i ha anunciat el projecte del Govern per exportar el model d’escola catalana arreu del món. El Govern "fa el gran pas endavant per potenciar l'ensenyament del català a l'exterior", ha destacat Serret en una atenció als mitjans. Serret ha estat rebuda per l'equip directiu i docent de l'escola, i ha pogut visitar les instal·lacions i les classes. També s’ha reunit amb les famílies dels 80 alumnes que té l’escola i els ha pogut explicar en primera persona el nou projecte. El delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Francesc Claret, ha acompanyat la consellera.

La titular d'Acció Exterior i Unió Europea ha subratllat que el Govern "donarà un major reforç estructural" a les escoles catalanes a l'exterior que, en la majoria de casos, depenen de comunitats catalanes a l'exterior. "Això vol dir més recursos per part del Govern per ajudar, per exemple, en la professionalització del professorat", ha dit la consellera.

Serret ha explicat que l'anunci de l'estructuració de les escoles catalanes a l'exterior es fa "en un context d'atac i intents d'anar enrere en el coneixement de la llengua i la cultura catalanes, tal com estem vivint al País Valencià i a les Illes Balears". "Des del Govern català no ens arronsem, sinó tot el contrari i el que fem és posar tota la il·lusió, força i empenta per reforçar el català, la cultura, i la nostra escola catalana al màxim", ha dit. "El que presentem avui a Londres ens servirà per exportar el català al màxim d'infants possible que viuen a l'exterior", ha conclòs.

El Govern elaborarà un currículum formatiu reconegut pel Departament d'Educació per tal que "al final de l'etapa educativa els estudiants puguin tenir d'una certificació com el C1, que equipari el coneixement i l'aprenentatge dels joves del sistema educatiu de Catalunya", ha explicat Serret. "Això obrirà a aquests joves totes les oportunitats per poder tornar i desenvolupar-se professionalment i acadèmicament a Catalunya si ho desitgen", ha subratllat la consellera.

Actualment, 42 comunitats catalanes a l'exterior ofereixen cursos de català a un total de 1.100 alumnes no universitaris. En els darrers cinc anys, des del Departament d'Acció Exterior i Unió Europea s'han destinat més de 700.000 euros a l'ensenyament de llengua catalana a l'exterior a través de les convocatòries anuals per a les comunitats catalanes. Només el 2023, s'hi ha destinat 164.000 euros.


Un pla ambiciós per consolidar l'ensenyament del català a l'exterior

La consellera Serret s'ha pogut reunir amb les famílies i l'equip directiu i docent de l'Escola Catalana de Londres que fa 8 anys que existeix i té una vuitantena d'estudiants
La consellera Serret s'ha pogut reunir amb les famílies i l'equip directiu i docent de l'Escola Catalana de Londres que fa 8 anys que existeix i té una vuitantena d'estudiants
{"name":"2023/07/08/17/19/03682c9b-9ae4-47cf-b4fa-03850396fe8a.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":81393}

Aquest és un servei més que el Govern ofereix als catalans i catalanes residents a l'estranger, així com a tot el seu entorn. A més, la nova iniciativa de l'escola catalana l'exterior també forma part d'un pla més ampli de l'Executiu català per consolidar, augmentar i professionalitzar l'ensenyament no universitari del català a l'exterior. El projecte forma part de les 100 accions que va presentar el Govern per impulsar el català en tots els àmbits, també als residents catalans que viuen a l'estranger, i defensar així la llengua i la cultura catalana arreu.

A més, també respon a una de les prioritats de l'acció exterior catalana. El Pla estratègic d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea 2023-2026 recull precisament la voluntat d'ordenar el sistema d'ensenyament de la llengua catalana a l'exterior, reforçar el català a la Catalunya exterior i augmentar-ne la presència en altres països.

El pla presentat avui per la consellera Serret des de Londres consta de dues potes: per una banda, l'exportació del model d'escola catalana per a la infància resident a l'exterior i, per l'altra, l'augment de l'oferta formativa en el cas dels adults a través de les entitats catalanes a l'exterior. Ambdues accions s'acabaran de concretar el mes de setembre, moment en què les entitats constituïdes arreu del món s'hi podran acollir a partir del pròxim curs 2023-2024.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa de l'escola catalana a l'exterior

Dossier de premsa de l'escola catalana a l'exterior
PDF | 452993

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia