1. Les temperatures seran extremes gairebé a tot el país i especialment a les comarques de Lleida i a la Garrotxa
  2. Protecció Civil demana a la ciutadania evitar estar a l’exterior les hores centrals del dia i hidratar-se molt sovint
  3. També cal extremar les precaucions en el bany a les platges i piscines, ja que el passat cap de setmana han perdut la vida quatre persones a les platges catalanes


Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest migdia l’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per calor molt intensa dimarts a partir del migdia gairebé arreu del país i especialment a les comarques de Lleida i la Garrotxa.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que avui la calor intensa pot afectar gairebé tot el territori menys les comarques de les Terres de l’Ebre, Tarragona i el litoral de Barcelona, i és de cara a demà quan la probabilitat que les temperatures extremes es puguin superar serà més alta a tota la meitat nord, i especialment a les comarques de Lleida i la Garrotxa, podent arribar a superar-se puntualment els 40-41º.

A més, l’SMC també ha emès per la propera matinada i per la matinada de dimarts a dimecres un avís per calor nocturna intensa a tot el litoral i prelitoral català.

Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

El Departament de Salut ha posat el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Els principals consells davant la calor són:

  1. Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  2. Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  3. Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  4. Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  5. Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  6. Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  7. Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  8. Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

1  

Imatges

procicat calor molt intensa

procicat calor molt intensa 169276