Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Parc Natural de l'Alt Pirineu

Acció Climàtica participarà en un projecte europeu de 20 milions d'euros per aplicar mesures d'adaptació al canvi climàtic als Pirineus

query_builder   10 juliol 2023 15:00

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica participarà en un projecte europeu de 20 milions d'euros per aplicar mesures d'adaptació al canvi climàtic als Pirineus

  1. El projecte PYRENEES4CLIMA, d’adaptació al canvi climàtic als Pirineus, l’ha aprovat el Programa Europeu LIFE i el liderarà la Comunitat de Treball dels Pirineus
  2. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural n’és soci a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i del Servei Meteorològic de Catalunya
  3. Les 47 entitats sòcies que formen el projecte disposaran de set anys i mig per desenvolupar accions d’adaptació al canvi climàtic dissenyades per al territori de muntanya i amb un enfocament transfronterer


Parc Natural de l'Alt Pirineu{"name":"2023/07/10/14/24/aaddaf8c-349e-4cdb-89b3-e80cdb547275.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":280120}

La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), a través de l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC), lidera el nou projecte PYRENEES4CLIMA, “Cap a una comunitat de muntanya transfronterera resistent al clima als Pirineus”, en el qual participen 47 entitats sòcies del domini pirinenc (Euskadi, Navarra, Aragó, Catalunya, Andorra, Occitània i Nova Aquitània) unides en l’objectiu d’augmentar la resiliència dels Pirineus mitjançant l’aplicació de mesures d’adaptació al canvi climàtic. El projecte PYRENEES4CLIMA ha estat aprovat recentment pel Programa europeu LIFE. S’iniciarà l’octubre de 2023 i es desenvoluparà fins al desembre de 2030.

El pressupost del projecte és de 19.829.877,72 €, dels quals 11.897.926,60 € (el 60% del pressupost global) són subvencionats per la Unió Europea i la resta són aportats per les entitats sòcies del projecte.

Implementar l’Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic

L’objectiu principal del projecte és la implementació de l’Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic (EPiCC), primera estratègia europea de canvi climàtic dissenyada específicament per a una bioregió de muntanya i transfronterera, i que es va aprovar el desembre de 2021 sota presidència catalana de la CTP. El projecte PYRENEES4CLIMA aporta una visió a mitjà termini necessària per abordar els temes de canvi climàtic, i es convertirà en un veritable accelerador de les polítiques d’acció climàtica als Pirineus, donant continuïtat als punts clau identificats a la mateixa estratègia EPiCC.

La implementació del projecte s’organitza en 10 grups de treball que són liderats per alguns dels socis del projecte formant tàndems nord-sud: Servei Meteorològic de Catalunya i MétéoFrance, Instituto Pirenaico de Ecología-CSIC i Conservatoire Botanique des Pyrénées, CREAF i l’Agence des Pyrénées, NASUVINSA i la AECT Pirineos-Pyrénées, Universitat Autònoma de Barcelona i Réseau Pyrénées Vivantes, Oficina Catalana del Canvi Climàtic i la regió d’Occitània, o el mateix OPCC-CTP. La implicació de Catalunya en el projecte és, tant pel que fa a entitats implicades com a pressupost –el 25% del total del pressupost correspon a set entitats sòcies catalanes-, la més significativa de tots els àmbits territorials del massís del Pirineu. A més a més de l’SMC i l’OCCC hi ha el CREAF, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Observatori de l’Ebre.

Un territori resilient als efectes del canvi climàtic l’any 2050

Els Pirineus són una bioregió muntanyosa especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic. Les zones de muntanya, en general, són indrets amb una gran varietat d’ecosistemes i en els quals la temperatura mitjana anual augmenta més ràpidament que la mitjana global. El canvi climàtic provoca greus impactes als sistemes biofísics i socioeconòmics com la flora, la fauna, els recursos hídrics, l’energia, el turisme o l’agro-pastoralisme. Conscients d’aquest fet, als Pirineus coexisteixen set polítiques territorials de canvi climàtic corresponents als set territoris que hi són presents (Euskadi, Navarra, Aragó, Catalunya, Andorra, Occitània i Nova Aquitània), però la majoria d’aquestes polítiques no tenen en compte dues característiques diferencials: el caràcter de territori de muntanya i l’enfocament transfronterer.

L’Estratègia Pirinenca de Canvi Climàtic, i el seu Pla Operatiu 2030, estan centrats en l’acció transfronterera d’adaptació al canvi climàtic, integrant també algunes accions de mitigació. Té un enfocament sistèmic centrat en cinc sistemes: Clima, Espais naturals resilients, Població i territori, Economia de muntanya adaptada i Governança, i defineix 72 accions concretes a implementar, sempre amb l’objectiu que els Pirineus esdevinguin, l’any 2050, un territori resilient als efectes del canvi climàtic. Més informació de l’EPiCC: https://www.opcc-ctp.org/ca/proyecto/epicc

Imatge del logotip de l’Estratègia Pirinenca de Canvi Climàtic (EPiCC)
Imatge del logotip de l’Estratègia Pirinenca de Canvi Climàtic (EPiCC)
{"name":"2023/07/10/14/28/762a1c4f-4035-44e8-bd5f-b161702b347a.png","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":30010}El Meteocat, colíder del grup de treball d’anàlisi del clima dels Pirineus

Seguint la idea que els diferents grups de treball del projecte PYRENEES4CLIMA siguin liderats formant tàndems nord-sud, el Servei Meteorològic de Catalunya coliderarà, juntament amb MétéoFrance, el grup de treball d’anàlisi del clima dels Pirineus. L’objectiu general d’aquest grup de treball és proporcionar dades i informació d’alta fiabilitat i qualitat per reduir la incertesa, pròpia de la variabilitat espacial i temporal, tant de l’evolució del clima observat en els darrers decennis als Pirineus com de l’evolució projectada per al segle XXI.

Per assolir aquest objectiu general, es treballarà en quatre tasques principals:

  1. Allargar la cobertura espacial i temporal de la base de dades climàtiques dels Pirineus, incloent-hi noves variables i diferents resolucions temporals, de manera que es pugui fer una millor avaluació del clima observat.
  2. Generar projeccions climàtiques d’alta resolució als Pirineus, reduint la incertesa dels resultats i proporcionant informació de noves variables.
  3. Proporcionar l’evolució d’índexs climàtics (observada en el passat i projectada cap al futur) útils per als principals sectors socioeconòmics dels Pirineus, com a eina per al disseny d’una resposta més eficient vers el canvi climàtic.
  4. Desenvolupar una plataforma de serveis climàtics per fer el seguiment, en temps real o quasi real, d’alguns dels riscos climàtics que haurà d’afrontar a mitjà termini una zona com els Pirineus: sequeres i onades de calor.

A més, s’editarà anualment el Butlletí d’Indicadors de Canvi Climàtic dels Pirineus (BICCPIR), dissenyat en un projecte anterior anomenat OPCC-ADAPYR (2020-2022), amb la informació actualitzada d’índexs climàtics (relacionats amb la temperatura i la precipitació, per exemple) i d’altres índexs d’interès per sectors específics (boscos, ecosistemes naturals sensibles, flora, etc.).

Imatge de part dels continguts del BICCPIR 2020
Imatge de part dels continguts del BICCPIR 2020
{"name":"2023/07/10/14/25/9fc64692-1d6d-4cb4-a4f7-8c0101319f14.png","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"352434"}


Les entitats sòcies que participen en aquest grup de treball són: Servei Meteorològic de Catalunya, MétéoFrance, Instituto Pirenaico de Ecología – CSIC, Naturklima i OPCC-CTP, més un conjunt de socis associats (participen en el projecte i en fan un seguiment, però no reben directament subvenció del projecte): Servei Meteorològic Nacional d’Andorra, Andorra Recerca i Innovació, Agencia Estatal de Meteorología i Universidad de Zaragoza. El Servei Meteorològic de Catalunya percebrà 276.381 € de fons europeus, un 60% del cost total de la seva dedicació al projecte.

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic coordinarà els socis catalans

Pel que fa a l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, que percebrà 640.523,40€ de fons europeus, coordinarà l'execució de les accions del Pla Operatiu de l'EPiCC a través dels socis catalans d'acord amb la CTP-OPCC. L'OCCC participa directament en dos paquets de treball:

  1. Població i territori: mesures d'adaptació al canvi climàtic per millorar la qualitat de vida de la població, el valor del territori, els ecosistemes i les comunitats rurals. L'OCCC s'encarrega de l’aplicació de solucions basades en la natura davant el risc d’inundacions sobtades i esllavissades al Pirineu, en concret a la vall de Boí), així com l’elaboració d’una guia amb recomanacions i solucions d'adaptació basades en la natura en zones de muntanya.
  2. Transferència i replicabilitat: l’OCCC, conjuntament amb la regió d’Occitània, és el soci responsable d’aquest paquet de treball, l’objectiu del qual és actuar com a catalitzador per estimular el desplegament a gran escala en zones de muntanya d’Europa de les solucions tècniques i polítiques de més èxit realitzades en els diferents paquets de treball del programa LIFE PYRENEES4CLIMA.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia