- Ho ha dit avui en l’acte de celebració del 80è aniversari de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) de la UPC
- El conseller Nadal ha visitat l’Ajuntament de Manresa i l’espai on s’ubicarà el node coneixement de la Fàbrica Nova
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha afirmat que “el sistema de recerca i universitats de Catalunya és un pilar fonamental per a la creació de coneixement i per a la creació de futur”. El conseller Nadal ho ha subratllat avui en el en l’acte de celebració del 80è aniversari de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC).
En aquest acte, el conseller Nadal ha lloat l’empremta que aquesta institució ha deixat en el territori al llarg de la seva existència i el seu esperit professionalitzador. En la seva intervenció, el conseller ha posat en valor la història de l’EPSEM destacant que “el pòsit del passat és el solatge del futur. Estem commemorant 80 anys que tenen valor per si mateixos i que sumats als projectes que s’estan dissenyant amb la Fàbrica Nova i al compromís del Govern, el futur està garantit”. Actualment, l’EPSEM és un centre docent propi de la UPC que imparteix estudis oficials de grau, de màster universitari i de doctorat i que gràcies a la seva presència dona servei al teixit empresarial i industrial de Manresa, del Bages i de l’extensa àrea de la Catalunya Central.
La vinculació directa de l'EPSEM amb el territori es posa de manifest per la col·laboració amb empreses de diversos sectors industrials, la qual cosa permet que l’estudiantat pugui realitzar les pràctiques i el treball final de grau, mitjançant convenis de cooperació educativa, en l’àmbit empresarial indicat. D’aquesta manera, l’Escola ofereix una formació d’alt nivell en enginyeria amb una visió pràctica i orientada al mercat laboral.
El conseller Nadal ha participat en l’acte commemoratiu de l’EPSEM al costat de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia; el rector de la UPC, Daniel Crespo Artiaga; i el director de l’EPSEM, Pere Palà Schönwälder, entre altres.
Fàbrica Nova
Prèviament a l’acte commemoratiu, el conseller Nadal ha visitat l’Ajuntament de Manresa, on s’ha reunit amb l’alcalde i el seu equip de govern. Tot seguit, acompanyat per l’alcalde, el rector de la UPC i el director de l’EPSEM, el conseller s’ha traslladat a l’espai de la Fàbrica Nova, un projecte formatiu impulsat per l’ajuntament manresà i l’EPSEM que preveu la construcció, en un antic complex fabril, d’un futur node de coneixement basat en la tecnologia, l’empresa, la ciutat i el territori. En paraules del conseller Nadal “el projecte de la Fàbrica Nova lliga passat, present i futur, estem construint el futur sobre fonaments estables perquè el passat i el present ajuden a definir aquest futur”.
El projecte preveu impulsar un itinerari formatiu tecnològic complet,que podria concentrar entorn de 3.000 persones. La Fàbrica Nova vol esdevenir un espai on es desenvolupi activitat de recerca i transferència de tecnologia que contribueixi a la regeneració urbana, social i econòmica de Manresa i l’entorn de la Catalunya Central.
UPC Manresa
Actualment, la UPC Manresa està formada pel seu centre docent, l’EPSEM, el Museu de Geologia Valentí Masachs i la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM). A la UPC Manresa hi desenvolupen actualment la seva activitat aproximadament 160 professors i professores i investigadors i investigadores, un miler d’estudiants que realitzen 100.000 hores anuals de pràctiques a les empreses i una quarantena de persones d’administració i serveis més el suport dels serveis centrals UPC. Per al curs 2023-2024, es preveu que s’imparteixin en aquesta Escola un total de 9 estudis universitaris: 6 graus, 2 màsters universitaris i 1 doctorat.
En l’àmbit de la recerca, l’EPSEM destaca per dues iniciatives. El LIFE BIOGASNET, un projecte que demostra una tecnologia rendible i de baixa petjada de carboni per impulsar l'ús del biogàs com a font d'energia sostenible i reduir l'empremta de carboni del cicle energètic promovent el concepte d'economia circular. I el Techlab Manresa, un projecte de divulgació científica i tecnològica adreçat a tota la ciutadania, amb la vocació d'establir noves formes de relació entre la universitat i la ciutadania basades en la col·laboració i el principi learning by doing. Aquest centre compta amb un grup de recerca propi reconegut i finançat per la Generalitat de Catalunya format per 35 persones i la participació d’investigadors i investigadores en 13 grups de la UPC, més un centre específic de recerca amb segell Tecnio.