El Consell Executiu ha autoritzat el Departament de Territori a concedir una subvenció directa al Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE), per un import de 360.000 euros, per contribuir a l’organització del Congrés Mundial d’Arquitectura del 2026, del qual Barcelona serà la ciutat amfitriona.

El Congrés Mundial d’Arquitectura és un esdeveniment internacional organitzat per la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) des de 1948 i, de fet, Barcelona ja va acollir el de l’any 1996 amb un èxit rotund de públic. La celebració del Congrés en una ciutat va lligat inseparablement a esdevenir també Capitalitat Mundial de l’Arquitectura de la UNESCO.

El Consell Superior del Col·legi d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), una institució membre de la UIA i representant dels arquitectes de l’Estat, va presentar conjuntament amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) formalment la candidatura de la ciutat de Barcelona per acollir i celebrar, el 2026, el Congrés mundial d’arquitectes de la UIA.

Per donar suport a la candidatura, el 28 de juny del 2021 es va subscriure un protocol general d’actuació entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el CSCAE i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Finalment, la candidatura de Barcelona va resultar escollida per unanimitat a l’Assemblea General de la UIA que va tenir lloc el 2021 a Rio de Janeiro.

El CSCAE és la institució responsable d’abonar el cànon previst a favor de la UIA per a la celebració del Congrés i, amb el COAC, d’assegurar el bon funcionament d’aquest. No obstant, les tres administracions implicades amb el Congrés es van comprometre a aportar els fons econòmics necessaris per contribuir a la seva organització.

Així, el Departament de Territori es va comprometre a aportar enguany 360.000 euros al CSCAE, corresponent a la meitat de la quota que aquest organisme ha d’abonar a la UIA. Aquesta aportació és una subvenció directa, que el Consell Executiu ha acordat autoritzar avui.