1. L’acord, que respon a una reivindicació històrica del sector, té per objectiu fer la relació “entre l’administració i l’administrat molt més propera, àgil i fàcil” en el context actual de digitalització accelerada de tots els processos.
  2. El pla contempla implementar aquest 2023 un sistema d’informació directa via SMS per aquelles situacions d’urgència o de gran interès generalitzat i promulgar una norma específica amb rang de llei que estableixi una finestreta única agrària.
Simplificació adminitrativa
Un moment de la Taula per la Simplificació Administrativa que s’ha celebrat aquesta tarda a la seu del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
{"name":"2023/07/11/18/42/846b6fd4-8c8d-420b-8857-085e146bb222.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":3827388}

El Govern ha acordat amb les organitzacions agràries i amb els grups polítics del PSC, ERC, JxC, la CUP i ECP el full de ruta per la simplificació administrativa del sector primari 2023-2024 amb l’objectiu de fer la relació “entre l’administració i l’administrat molt més propera, àgil i fàcil” en el context actual de digitalització accelerada de tots els processos. Un acord que respon a una reivindicació històrica del sector i que manifesta el compromís del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural d’estar al costat de tot el sector agrari del país.

L’acord, que s’ha subscrit entorn a la Taula per la Simplificació Administrativai que s’ha celebrat aquesta tarda a la seu del Departament, gira entorn a tres eixos: modificacions normatives, accions per la simplificació administrativa i seguiment. Uns eixos que recullen les principals conclusions per facilitar les relacions entre l’administració i el sector primari català amb l’objectiu final de guanyar en eficàcia i agilitat, amb la bona atenció a l’usuari com a màxima prioritat.

Respecte el primer eix referent a les modificacions normatives, l’acord contempla continuar reclamant al Ministeri un ajornament de l'obligatorietat de l’aplicació efectiva del Quadern Digital d’Explotació i que aquesta aplicació sigui “esglaonada segons la mida de les explotacions”, així com també un període transitori de proves.

Tots els membres han subscrit també la voluntat de promulgar una norma específica amb rang de llei que estableixi una finestreta única agrària. I, de la mateixa manera, s’ha acordat realitzar una anàlisi del cost-benefici dels nous tràmits i obligacions normatives que afectin a les empreses agroalimentàries, abans no s’aprovin, per tal de poder valorar-ne l’impacte en termes de costos administratius.

Pel que fa als punts sobre la simplificació totes les parts s’ha compromès a desenvolupar el Pla que manté les Oficines Comarcals com a porta “més propera entre el sector agro-ramader i forestal l’administració” des d’on implementar bona part de les mesures per combatre la bretxa digital.

Entre altres mesures, el pla contempla implementar aquest 2023 un sistema d’informació directa via SMS per aquelles situacions d’urgència o de gran interès generalitzat. I, a més, establir el RuralData com a portal d’accés únic des d’on accedir a totes les aplicacions del Departament d’Acció Climàtica, així com un sistema d’avisos que l’informi de les caducitats dels tràmits, inspeccions a realitzar dels terminis administratius.

La Taula Agrària serà l’espai on el Departament informarà del compliments dels acords i es compromet també a celebrar una reunió anual amb tots els grups parlamentaris per fer seguiment i informar-ne.

Compromís amb la pagesia

L’acord d’avui dona resposta a la moció 302-00239/13 sobre la desburocratització de la pagesia, aprovada el 26 de gener de 2023 pel Parlament de Catalunya, instava al Govern a constituir i convocar la Taula de Desburocratització de la Pagesia i presentar-ne les conclusions.

La primera sessió de la Taula per la Simplificació Administrativa va ser el dilluns 3 d’abril en aquella sessió es van establir metodologies i línies de treball enfocades a la diagnosi i al plantejament de solucions per a la simplificació administrativa.

Al llarg dels mesos d’abril, maig i juny s’han succeït nombroses reunions entre el Departament amb les organitzacions professionals agràries representades en la Taula Agrària i amb els Grups Parlamentaris. Al llarg d’aquestes setmanes s’han posat les bases per establir una línia de treball conjunta i sobretot un paquet de propostes i actuacions per en pro de la simplificació per a fer més fàcil l’activitat dels professionals del sector primari català.

3  

Imatges

Reunió de la Taula per la Simplificació Administrativa

Reunió de la Taula per la Simplificació Administrativa 3295824

Reunió de la Taula per la Simplificació Administrativa

Reunió de la Taula per la Simplificació Administrativa 7730711

Foto 1

Foto 1 3827388