1. La consellera d’Acció Exterior i UE ha participat en el Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre Desenvolupament Sostenible que té lloc aquesta setmana a Nova York per revisar la implementació de l’Agenda 2030
  2. Segons Serret, els governs més propers a la ciutadania “són líders naturals i han demostrat ser actors clau en l’escena multilateral”
  3. En el seu discurs, Serret ha compartit col·laboracions vigents del Govern en l'àmbit del desenvolupament sostenible amb agències de l’ONU com ara el Programa de Resiliència Urbana de l’ONU a les Terres de l’Ebre o el projecte Giga, ambdós amb seu a Catalunya
La consellera Meritxell Serret, participant en l'acte a la seu de les Nacions Unides.
La consellera Meritxell Serret, participant en l'acte a la seu de les Nacions Unides.
{"name":"2023/07/12/19/32/95fc1664-3c18-4d39-90a5-dabfee7ebe42.jpeg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":98899}

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha reclamat des de la seu de les Nacions Unides a Nova York que els governs més propers a la ciutadania puguin “participar i contribuir de manera directa a l’ONU per accelerar conjuntament l’assoliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible”. Segons Serret, és necessari “reforçar la governança multilateral”, en fòrums com en el que avui ha participat, “apropant-la als ciutadans i ciutadanes” amb l’objectiu que “ningú quedi enrere enlloc”. Així ho ha afirmat en una intervenció en el Fòrum de Governs Locals i Regionals, on s’ha debatut sobre el rol clau dels territoris en la implementació de l'Agenda 2030.

Durant el seu discurs, Meritxell Serret ha compartit bones pràctiques del Govern en l'àmbit del desenvolupament sostenible i ha posat d’exemple col·laboracions vigents de l’executiu amb agències de les Nacions Unides, com ara el Programa de Resiliència Urbana de l’ONU a les Terres de l’Ebre, que el Govern desenvolupa amb ONU-Hàbitat, o el projecte Giga per connectar les escoles d’arreu del món a internet, en una aliança amb UNICEF a la qual l’executiu dona suport. Precisament ahir la consellera va poder compartir avenços del projecte en una reunióamb representants d’aquesta agència a Nova York.

Segons la titular d’Acció Exterior i Unió Europea, aquests dos exemples posen en relleu que els territoris com Catalunya “són líders naturals compromesos amb les transformacions que recull l’Agenda 2030” i ha defensat que aquests actors “sempre estem a primera línia legislant i innovant amb noves estratègies” per adaptar-se als reptes globals, com ara la crisi climàtica. “Hem demostrat que som actors clau en l’escena multilateral”, ha subratllat. En aquest sentit, Meritxell Serret ha advocat per una “governança multilateral de debò i efectiva, no només de paraula” per fer front als reptes globals. “Necessitem respostes coordinades i estratègies regionals, i, davant del canvi climàtic, la Mediterrània n’és un exemple”, ha explicat.

El Fòrum de Governs Locals i Regionals és un acte paral·lel oficial dins del Fòrum Polític d’Alt Nivell Polític sobre Desenvolupament Sostenible (HLPF) que està tenint lloc aquesta setmana a Nova York. L'esdeveniment està organitzat conjuntament per CGLU (Ciutats i Governs Locals Units) amb la Global TaskForce of Local and Regional Governments, UN-DESA, UN Habitat, UNDP i Local 2030 Coalition. Se celebra cada any, i és l’espai de representació, defensa i promoció dels ens regionals en el marc del HLPF.

Els projectes del Govern que ha compartit Serret a l’ONU

Les Terres de l’Ebre va ser el territori escollit per a la prova pilot que ONU-Hàbitat impulsa per adaptar el seu Programa Global de Resiliència urbana a territoris extensos i no només a ciutats, com s’ha fet fins ara. Aquest programa de Nacions Unides ajuda les ciutats, i ara els territoris, per augmentar la seva resiliència davant els reptes territorials, econòmics i socials. El projecte s’emmarca en l’acord signat entre el Govern, mitjançant el Departament de Territori i el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, i ONU-Hàbitat.

D’altra banda, Serret ha recordat el suport del Govern en el projecte Giga, la iniciativa insígnia d'UNICEF i la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) per connectar totes les escoles del món a internet el 2030. Catalunya acollirà abans d’acabar l’any una seu del projecte al centre d’innovació urbana Ca l’Alier, a Barcelona, i aportarà 6,5 milions d’euros al projecte entre 2023 i 2024.

Nova jornada a Nova York

La consellera continua avui el seu viatge institucional a Nova York en el marc del HLPF, participant en actes paral·lels a aquest fòrum de les Nacions Unides i mantenint reunions bilaterals. Aquest vespre, Serret intervindrà en un altre esdeveniment en el marc del fòrum organitzat per ORU Fogar i la província argentina de Córdoba i, posteriorment, assistirà a la recepció de la Global TaskForce organitzada per CGLU, una de les xarxes de governs locals i regionals més grans del món, amb motiu del Fòrum Polític d'Alt Nivell de les Nacions Unides.

A més, es reunirà amb el professor George Andreopoulos, director del Centre Internacional de Drets Humans de la City University of New York.


* Enllaç per descarregar el vídeo de la intervenció de la consellera Meritxell Serret a la seu de les Nacions Unides i imatges de recurs

* La intervenció de la consellera Meritxell Serret també es pot recuperar al servei audiovisual de UN TV en aquest enllaç, a partir del minut 02:53:00

5  

Imatges

La consellera Serret, aplaudint durant la sessió a l'ONU.

La consellera Serret, aplaudint durant la sessió a l'ONU. 158923

La consellera Serret, durant l'acte.

La consellera Serret, durant l'acte. 19768101

Pla general de la sala de les Nacions Unides on s'ha celebrat l'acte.

Pla general de la sala de les Nacions Unides on s'ha celebrat l'acte. 14778673

La consellera Meritxell Serret i el delegat del Govern als Estats Units i al Canadà, Isidre Sala.

La consellera Meritxell Serret i el delegat del Govern als Estats Units i al Canadà, Isidre Sala. 15199683

La consellera Serret, participant en nom del Govern de Catalunya en un acte a la seu de les Nacions Unides.

La consellera Serret, participant en nom del Govern de Catalunya en un acte a la seu de les Nacions Unides. 98899