La convenció ha estructurat les ponències en tres eixos: serveis socials bàsics, serveis especialitzats i transformació digital

El conseller Campuzano durant la seva intervenció{"name":"2023/07/13/13/13/63abccc0-0e27-4579-89b9-66716afdd46f.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":565707}

“Estem empesos a construir un veritable sistema de serveis socials de país, que integri l’acció del Govern, del món local i de les entitats prestadores de serveis. Salut i educació són sistema i actuen com a tal, el sector social no estem funcionant encara amb aquesta mentalitat i és indispensable fer-ho”. Així s’ha adreçat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, als més de 300 professionals que han assistit a la primera convenció de les Àrees bàsiques de serveis socials de Catalunya. El Departament ha organitzat per primer cop una jornada d’aquestes característiques amb l’objectiu explorar i compartir amb els equips del món local les polítiques públiques innovadores que impulsa el Govern i els reptes de futur que caldrà entomar en l’àmbit social.

En aquest sentit, Campuzano s’ha referit als grans objectius que afronten els equips professionals dels serveis socials i als quals les polítiques que es basteixin en aquest àmbit han de donar resposta. Les situacions de pobresa cronificada, especialment la que afecta infants; l’envelliment de la població amb el conseqüent increment de les necessitats de cures, o el dèficit històric en polítiques d’emancipació juvenil són alguns dels grans reptes que ha apuntat el conseller. Segons Campuzano, “només podrem estar a l’alçada de les necessitats socials actuals i del futur si revertim l’infrafinançament històric i disposem amb urgència d’un sistema eficaç i eficient que incorpori automatismes”.

El Campus Ciutadella de la UPF ha acollit la trobada, que s'ha estructurat en sessions informatives dividides en tres grans eixos -serveis socials bàsics, serveis especialitzats i transformació digital- i ha comptat amb la intervenció de Manuel Aguilar, professor a l’Escola de Treball Social de la UB. La ponència d’Aguilar ha tractat els reptes principals dels serveis principals bàsics tot fent una radiografia del passat, present i futur dels serveis socials. En aquest sentit ha descrit els canvis laborals, socials i de l’estat del benestar que s’han produït en les últimes dècades i les noves dinàmiques que això ha comportat, per exemple, a l’hora de fer-se càrrec de les cures. Aguilar també ha posat sobre la taula el fet que el model de serveis socials sigui un sistema multinivell complex i en aquest sentit ha diferenciat entre quin ens en té la competència i quin la responsabilitat així com si s’ha d’avançar més cap a una centralització o descentralització dels serveis. Per concloure, Aguilar ha apuntat algunes línies d’avenç que passen, entre d’altres, perquè el sector agafi consistència estratègica, per donar solidesa al sistema de govern del sector i apostar per la transmissió de coneixement dels professionals per fer millor la feina.

També han intervingut en la convenció el secretari d’Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens i Mèlich; la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls Carol, i d’altres alts càrrecs del Departament. Els reptes de futur del món local, la transformació digital amb projectes transformadors dels Next Generation EU, l’RGC i l’IMV, o la integració social i sanitària han estat alguns dels temes que s’han abordat a la convenció.

3  

Imatges

Auditori durant la intervenció del conseller

Auditori durant la intervenció del conseller 527014

El conseller Campuzano durant la seva intervenció (vertical)

El conseller Campuzano durant la seva intervenció (vertical) 502480

El conseller Campuzano durant la seva intervenció

El conseller Campuzano durant la seva intervenció 565707