1. Entre d’altres equipaments, destaca la instal·lació del primer equip PET/TC digital del centre
  2. El titular de Salut també ha recorregut els espais destinats a la salut mental i s’ha reunit amb professionals


El conseller Balcells visita l'ampliació dels serveis de Medicina Nuclear i Radiodiagnòstic de l'Hospital Germans Trias{"name":"2023/07/13/14/03/e6e09e15-3e7a-40b3-b1fe-8af24beed9f4.JPG","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":"3828307"}

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha fet aquest matí una visita a l’Hospital Germans Trias, centre que aquest any celebra el seu 40è aniversari i es troba immers en un procés de creixement. Un dels serveis que s’ha ampliat és el de Medicina Nuclear, que ha incorporat el seu primer equip PET/TC digital (tomografia per emissió de positrons i tomografia computada). El Servei de Radiodiagnòstic també ha reestructurat espais per poder estrenar, al llarg d’aquest any, un quart equip de ressonància magnètica (RM) i un quart de tomografia computada (TC).

“Són equipaments d’alta tecnologia que permetran millorar l’atenció als pacients i engegar nous projectes assistencials –ha dit el conseller, alhora que ha felicitat a l’Hospital Germans Trias per “l'espectacular salt endavant” que significa la incorporació d’aquests equips d’última generació.

Juntament amb els serveis de Medicina Nuclear i de Radiodiagnòstic, el titular de Salut ha visitat els nous espais de salut mental de la planta 12 i ha conegut de primera mà els projectes que s’hi estan duent a terme, tant amb pacients adults com amb pacients pediàtrics. “És molt important potenciar l’atenció a la salut mental”, ha subratllat. El conseller també ha vist la nova Unitat de Cures Intensives de la segona planta de l’edifici polivalent i ha aprofitat l’estada a Germans Trias per mantenir reunions amb professionals de l’hospital i la direcció del centre. Més tard s’ha reunit també a Barcelona amb professionals i directius de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut.

Sobre el PET/TC

El nou PET/TC de l’Hospital Germans Trias és un equip híbrid d’última generació que combina tots dos procediments, augmentant de forma rellevant la sensibilitat i la resolució espacial de l’exploració, el que alhora millora la detecció de lesions. A més, les millores tecnològiques d’aquests nous equips digitals permeten reduir la dosi de radiofàrmac que s’administra al pacient i el temps d’obtenció de les imatges.

El PET/TC digital és a dia d’avui un pilar fonamental en el diagnòstic, en la decisió terapèutica i en l’avaluació de la resposta als tractaments, així com en la sospita de recaigudes en diferents patologies complexes. La seva aparició millora de forma substancial el rendiment diagnòstic de la imatge metabòlica, base de la medicina nuclear i cada vegada més fonamental en l’evolució cap a la medicina personalitzada.

L’estrena d’aquest equipament és una mostra de l’aposta tecnològica cap a la digitalització, clau en un hospital de tercer nivell i de referència de la regió sanitària Barcelona Metropolitana Nord i com a unitat de diagnòstic de referència arreu del país pel que fa a l’excel·lència dels processos assistencials i en l’acompliment dels estàndards europeus.

S’estima que aquest primer equipament comenci realitzant prop d’un miler de proves a l’any en una primera fase, fins arribar a poder-ne fer entre 2.000 i 2.300.

A banda del PET/TC, el Servei de Medicina Nuclear també ha incorporat una gamma càmera SPECT/TC digital d’última generació i està duent a terme la renovació complerta de la nova Unitat de Radiofarmàcia, que inclourà cabines d’alta tecnologia per síntesi de nous radiofàrmacs PET.

Dos nous equipaments de radiodiagnòstic

Junt amb Medicina Nuclear, un altre servei de l’Hospital, el de Radiodiagnòstic, també ha reestructurat alguns espais per poder encabir i estrenar, al llarg d’aquest any, un quart equip de ressonància magnètica (RM) i un quart de tomografia computada (TC).

Pel que fa al dispositiu d’RM, permetrà la realització de nous projectes assistencials (RM fetal, RM de cos sencer, cardio RM, etc.), mentre que l’equip de TC servirà per fer exploracions d’alta complexitat, com cardio-TC, angio-TC coronaris i amplis estudis de perfusió i angio-TC en 4D.

A més, l’àrea d’Angioradiologia intervencionista disposarà d’un nou espai més ampli per poder encabir tres nous equips d’alta tecnologia que permetrà realitzar estudis i procediments intervencionistes d’alta complexitat amb una àrea de reanimació d’us restringit per millorar la seguretat i atenció dels pacients.

El global de la inversió als serveis de Medicina Nuclear i Radiodiagnòstic de l’Hospital Germans Trias és de gairebé 15 milions d’euros, finançats a través del Plan Inveat amb fons europeus.

Nous espais assistencials de salut mental

Quant als nous espais assistencials de salut mental, ubicats a la 12 planta de l’edifici general, estan destinats a tres usos: practicar-hi tractaments de neuromodulació (teràpia electroconvulsiva i altres) en un nou dispositiu amb la tecnologia adient per aquestes intervencions terapèutiques; ampliar la capacitat d’hospitalització psiquiàtrica de població adulta fins a una vintena de llits per donar millor resposta a les necessitats del territori; i ubicar un dispositiu d’hospitalització infanto juvenil per al Barcelonès Nord, que s’ha traduït en la creació d’una dotzena de llits d’hospitalització psiquiàtrica per aquestes edats.

L’Hospital Germans Trias ofereix des de principis d’any aquesta l’atenció psiquiàtrica hospitalària a menors de 18 anys del Barcelonès Nord, inicialment amb 6 llits que ara s’han vist ampliats a 12. Aquests nous espais permeten que les persones amb problemes de salut mental que necessitin atenció hospitalària puguin rebre atenció immediata en dispositius adients i evita els desplaçaments dels pacients a Barcelona.

3  

Imatges

El conseller Balcells visita l'ampliació dels serveis de Medicina Nuclear i Radiodiagnòstic de l'Hospital Germans Trias

El conseller Balcells visita l'ampliació dels serveis de Medicina Nuclear i Radiodiagnòstic de l'Hospital Germans Trias 3828307

El conseller Balcells es reuneix amb directius de l'Hospital Germans Trias.

El conseller Balcells es reuneix amb directius de l'Hospital Germans Trias. 3917080

El conseller Balcells conversa amb professionals de l'Hospital Germans Trias, abans de reunir-se amb ells.

El conseller Balcells conversa amb professionals de l'Hospital Germans Trias, abans de reunir-se amb ells. 5024374