- La contribució es destinarà a la creació del Global Innovation and Knowledge Hub d’ONU Dones, que vol ser un punt de trobada mundial per innovar en la prevenció de les violències masclistes, i se suma al milió d’euros que ja ha aportat el Govern a ONU Dones des del 2021
- La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea manté una agenda de reunions amb agències de l’ONU amb qui treballa la cooperació catalana en el seu tercer dia de viatge a Nova York
El Govern de Catalunya farà pròximament una nova aportació a ONU Dones de 260.000 euros per crear l’anomenat Global Innovation and Knowledge Hub amb l’objectiu d’avançar en la innovació de les polítiques de prevenció de les violències masclistes arreu del món. Així ho ha anunciat la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, des de Nova York després de reunir-se amb representants d’aquesta agència de les Nacions Unides amb qui el Govern fa anys que col·labora en diversos projectes per promoure la igualtat de gènere i erradicar les violències masclistes. “Davant de l’auge de l’extrema dreta i de l'Espanya més rància, Catalunya es referma com un actor global reconegut en polítiques feministes”, ha explicat la consellera, que ha afirmat que així ho demostra “la dilatada col·laboració amb ONU Dones especialment en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament”.
En una atenció a mitjans després de la trobada, la consellera Serret ha reivindicat que el Govern s’està convertint en “un referent internacional” en l’àmbit de les polítiques d'igualtat i feminismes, amb el Departament encapçalat per la consellera Tània Verge i l’aposta global de l’executiu per posar les polítiques d’igualtat al centre de l’acció política per tal d’erradicar totes les desigualtats, discriminacions i violències.
Un punt de trobada global per innovar en la lluita contra les violències masclistes
La contribució del Govern es destinarà a la creació del Global Innovation and Knowledge Hub, una iniciativa d’ONU Dones en el marc de les Action Coalitions per crear un punt de trobada global d’actors de diferents llocs i contextos per innovar en les polítiques contra les violències masclistes i fer incidència per tal que els governs d’arreu del món es comprometin a avançar en aquesta lluita. En aquest sentit, ONU Dones ha proposat que Catalunya participi d’aquest hub.
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha celebrat que Catalunya participi d'aquest hub d'ONU Dones perquè "les violències masclistes són la principal vulneració de drets humans que patim les dones arreu del món". "La resposta ha de ser global, ha de ser una prioritat absoluta per tots els governs, com hem fet des de la Generalitat de Catalunya", ha afegit Verge, que també ha subratllat que "l'erradicació de les violències masclistes ha esdevingut una qüestió de país, i per això hem triplicat els recursos per fer més i millor atenció a les dones i per fer més i millor prevenció".
Aquesta nova aportació econòmica se sumarà al milió d’euros que s’ha destinat des de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament només entre els anys 2020 i 2023 per finançar diversos projectes de l’agència al Camerun, Guatemala, el Senegal o Moçambic, entre d’altres.
Sobre les Action Coalition
El Global Innovation and Knowledge Hub és una iniciativa dins de les anomenades Action Coalitions, unes aliances globals coordinades per ONU Dones que involucren governs, societat civil, organitzacions internacionals i el sector privat amb l’objectiu d’impulsar accions col·lectives, promoure el diàleg mundial i aconseguir una major inversió pública i privada en benefici de la igualtat de gènere.
En total, hi ha sis coalicions d’acció que assumeixen diversos compromisos, i el Govern ja participa en una d’elles, la que té per objectiu erradicar la violència de gènere, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Es tracta, en definitiva, d’un projecte per crear una agenda global per lluitar contra les violències masclistes.
Una cooperació feminista i transformadora
El Govern de Catalunya ha fet una aposta ferma i clara per consolidar la mirada feminista i transformadora com a tret distintiu de la cooperació catalana. Així ho recull, de fet, el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026 que va aprovar la setmana passada el Parlament de Catalunya per àmplia majoria. L’objectiu de refermar aquest tret distintiu de la política de cooperació catalana és contribuir a abordar les causes estructurals de les desigualtats i les vulneracions dels drets humans, actuant tant a Catalunya com als territoris socis de la cooperació.
La consellera Meritxell Serret acaba demà el seu viatge institucional a Nova York, durant el qual ha participat en actes en el marc del Fòrum Polític d’Alt Nivell de l’ONU sobre Desenvolupament Sostenible i ha mantingut diverses reunions bilaterals en àmbits prioritaris del Govern. N’és exemple l’agenda que ha mantingut avui a la ciutat, especialment centrada en la cooperació al desenvolupament. Serret s’ha trobat amb agències de l’ONU amb qui el Govern col·labora des de fa anys a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), com és el cas d’ONU Dones. També el de l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA), un dels socis humanitaris estratègics de l’ACCD i al qual fa cinc anys que s’hi fa una aportació anual. Des del 2018, el Govern hi ha destinat més de 2 milions d’euros.
Durant la jornada d’avui, Serret també s’ha entrevistat amb Adam Lupel, vicepresident de l’International Peace Institute, un think tank internacional que treballa per promoure la pau, la seguretat i el desenvolupament sostenible a escala global. Durant la trobada, la consellera ha traslladat el compromís del Govern amb els processos de construcció i foment de la pau, un dels eixos prioritaris tradicionalment de l'ACCD. Demà, Serret tancarà l’agenda a Nova York reunint-se amb Ilze Brands Kehris, secretària general adjunta de Drets Humans i cap de l’Oficina de l’Alt Comissionat de Drets Humans (OACNUDH) a Nova York.
>>> Descarregueu-vos aquí l'atenció a mitjans que ha fet la consellera Serret després de la reunió amb ONU Dones
1