- El Govern reuneix, per primera vegada, els equips catalans que han aconseguit primeres i segones posicions en competicions internacionals i estatals
- 60 èxits assolits en 22 esports diferents que demostra el talent de Catalunya en diferents modalitats
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha encapçalat aquesta tarda l’acte de reconeixement als èxits esportius dels clubs catalans de la temporada 2022-2023 i ha afirmat a tots els presents que “ens feu sentir orgullosos de l’esport català”. Am aquest acte, el Govern ha reunit els equips classificats en primera i segona posició de les diferents lligues i ha reconegut el talent català en les 22 modalitats on s’han aconseguit aquests èxits.En concret, aquesta temporada, 43 equips catalans han assolit 60 èxits esportius en competicions internacionals i estatals.
El cap de l’Executiu ha aprofitat la seva intervenció per felicitar els esportistes per les seves victòries i els ha recordat que “sou referents”. Tal i com ha explicat, “avui reconeixem els èxits esportius dels que heu arribat al màxim nivell de les vostres competicions, però avui també vull fer extensible aquest reconeixement a la resta de clubs i esportistes del país que encara no han aconseguit aquests èxits”. “Vosaltres el hi ensenyeu com s’ha de fer”, ha afegit.
En paraules del president de la Generalitat, “un país no és una suma d’individus que transitem sols, som persones i ciutadans que vivim conjuntament i per això són tan importants els valors de l’esport”.
L’acte ha reunit, al Palau de Pedralbes, als 43 equips campions o subcampions, concretament, 17 femenins, 19 masculins i 7 mixtes. Clubs que formen part del teixit esportiu català que, segons ha compartit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, fa de Catalunya un “país ric, respectat i pròsper”. La consellera ha reiterat la importància de felicitar i donar visibilitat “a l’esforç i al talent, al treball conjunt d’esportistes, entrenadores i entrenadores i quadres directius que representeu cada municipi a nivell nacional, estatal o internacional”, ha remarcat, i que “situa el país a primera línia mundial”.
Tanmateix, la consellera Vilagrà també ha volgut posar èmfasi en el paper de l’esport com a eina transmissora de valors com ara “la tenacitat, el coratge, la capacitat de superació o el treball en equip”. En aquest sentit, ha ressaltat la importància d’aquestes entitats per “ajudar a vertebrar cada barri, cada ciutat i, per extensió, el país, des de ben petits”. “Més esport és sinònim de més educació, salut, cohesió, inclusió... en definitiva, més país”, ha remarcat.
L’any passat, el Govern ja va agrupar els primers equips classificats. Aquest 2023, s’ha volgut ampliar a segons classificats per, també, ressaltar la dificultat d’aquesta fita. “És un reconeixement a les vostres trajectòries i vivències. Situacions molt diverses que ens parlen de passió, esforç, inclusió i talent, paraules que tan bé defineixen l’ADN esportiu català”, ha completat Laura Vilagrà Pons.
6 equips catalans guanyen competicions europees i 13 queden segones i segons
L’equip femení del FC Barcelona de futbol ha tornat erigir-se com a campiones d’Europa, una Champions League que va omplir portades i va ser celebrada al balcó del Palau de la Generalitat. Fins llavors, la recuperada celebració a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, mai havia estat protagonitzada per dones. Però aquest èxit no ha estat l’únic. Dos clubs femenins catalans van aconseguir jugar la final de la Champions League femenina de waterpolo, el CN Sabadell i el CN Mataró. Una altra fita històrica, ja que es tracta de la primera ocasió que dos equips d’un mateix territori competeixen per assolir el cim europeu. El CP Voltregà també es va proclamar campió de l'Europe Cup en un final de competició que es va disputar a Lleida. En la disciplina patinatge xou, el CPA Tona va aconseguir ser campió del món a la final de grups petits a Buenos Aires, un campionat on van quedar en segon lloc en diferents finals l’Artístic Skating Cunit i el CP Olot. La ciutat francesa de Le Mans va presenciar com el Serrat Moià guanyava la Champions League de Horseball. En segona posició, fins a 13 equips, com ara el Fraikin Granollers masculí (handbol) o CK Vallparadís de korfbal
Al capdavant d’una tercera part de les lligues estatals
Aquesta temporada, de les 64 lligues estatals que els equips catalans han disputat, en 20 han assolit la primera o la segona classificació. Per tant, en una tercera part d’aquestes competicions d’esports diversos com el futbol, el waterpolo o el pàdel, els clubs del país han estat capdavanters.
Increment del suport econòmic als clubs per part del Govern. Més esport, més país
Esportcat ha destinat, aquesta temporada, 4,5 milions d’euros per a clubs esportius, un augment d’1,5 milions d’euros respecte la temporada anterior. La temporada 2020-2021 ja es va multiplicar per quatre aquesta subvenció, amb una gran part de la partida pressupostària destinada a l’esport femení. I és que, tal com ha remarcat la consellera Vilagrà, el suport econòmic treballa sota dos objectius: empoderar encara més el sistema esportiu català i projectar l’esport femení, amb més referents femenins, més visibilitat i més recursos.