1. El Clínic i Esportcat-Generalitat de Catalunya uneixen esforços per millorar la detecció i els tractaments de patologies dels esportistes d’alt rendiment
  2. El conveni pretén promoure l’activitat física i l’esport per a pacients amb patologies cròniques o altres patologies
sge{"name":"2023/07/14/10/10/52e76114-dfc9-4df4-bcc1-b77e71e14c8b.jpg","author":"sge","type":"0","location":"0","weight":524278}

Esportcat, a través del Consell Català de l’Esport, i l’Hospital Clínic de Barcelona han signat aquest divendres un conveni per impulsar l’assistència mèdica en la detecció i tractament de patologia dels esportistes d’alt rendiment (ARC). La signatura del conveni ha anat a càrrec del Dr. Josep Maria Campistol, director general de l’hospital Clínic Barcelona i d’Anna Caula, secretària general de l'Esport i de l'Activitat Física de la Generalitat de Catalunya i presidenta del Consell Català de l’Esport.

El conveni també inclou accions de la prevenció, docència i investigació conjunta en projectes de gran importància en la repercussió en la salut i rendiment d’aquests esportistes, així com en la prescripció de l’activitat física en pacients amb patologia crònica en el context de la Guia de prescripció d’exercici físic per a la salut (PEFS), elaborada per la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut i per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física del Departament de la Presidència.

Entre les accions que inclou el conveni entre Esportcat i el Clínic, destaquen la posada en marxa d’un pla pilot per assolir la funció prescriptora de l’activitat física i l’esport per a pacients amb patologies cròniques o altres patologies que faci necessària la prescripció d’activitat física i esport.

Al mateix temps, està previst desenvolupar estudis en matèria de prevenció i lluita contra el dopatge a Catalunya, ja sigui en el marc normatiu propi com l’estatal així com internacional i, alhora, treballar per la coordinació i supervisió de les unitats docents acreditades per a la formació específica en medicina esportiva, quan la normativa aplicable ho permeti.

Per una banda, el Dr. Josep Maria Campistol afirma que “la pràctica de fer exercici físic té molts beneficis per a la salut de tothom, tant de les persones sanes com de les persones que tenen diferents malalties cròniques com la diabetis, malalties cardiovasculars o oncològiques, entre d’altres. A més, aquesta estratègia ens ajudarà, també, a potenciar la recerca i la docència en aquest camp”.

Per altra banda, Anna Caula, secretària general de l'Esport i de l'Activitat Física, sosté que “la voluntat del Govern és promoure l’esport i l’activitat física com una eina preventiva de la salut comunitària, tant física com mental”, i afegeix que aquest conveni representa un pas endavant per “garantir que la medicina esportiva arribi a tots els nivells amb seguretat, prevenció, recerca i intervenció”.

Unitat de Medicina de l’Esport Clínic-Sant Joan de Déu

L’Hospital Clínic Barcelona i l’Hospital Sant Joan de Déu coordinen conjuntament la Unitat de Medicina de l’Esport. La Unitat de Medicina de l'Esport Clínic-Sant Joan de Déu ofereix atenció especialitzada a adults, joves i infants que practiquen esport, a nivell escolar, amateur o professional.

La Unitat compta amb especialistes amb àmplia experiència en el seguiment i tractament d'esportistes a entitats com el FC Barcelona. A més, la Unitat té el suport de professionals d’especialitats diverses com la Cardiologia, Traumatologia, Endocrinologia, Immunoal·lèrgia, entre d’altres. La Unitat compta amb la possibilitat d’utilitzar de tècniques de diagnòstic i tractament de darrera generació i en constant renovació.

Fer activitat física de manera regular aporta benestar a la vegada que ajuda a prevenir malalties com la diabetis, la hipertensió arterial, el sobrepès i l’obesitat, la cardiopatia isquèmica (infart o angina de pit), les demències i alguns tipus de càncer.

1  

Imatges

Fotografia de la signatura del conveni (Autor: Francisco Avia)

Fotografia de la signatura del conveni (Autor: Francisco Avia) 524278