1. El cap de l’Executiu, acompanyat de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, ha encapçalat a Ascó l’acte commemoratiu del 85è aniversari de la batalla de l’Ebre


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí que “la memòria democràtica és el millor antídot contra el feixisme i l’extrema dreta, que avui amenaça de nou tots els drets llibertats de Catalunya”. “Per això és important que tota la ciutadania amb memòria i compromís democràtic segueixi mobilitzada; hem de dir ben clar que no volem fer ni un pas enrere”, ha reblat.

El president Aragonès, durant la seva intervenció en l'acte (autor: Jordi Bedmar)
El president Aragonès, durant la seva intervenció en l'acte (autor: Jordi Bedmar)
{"name":"2023/07/16/13/32/c0f1908a-70ff-4b96-8b68-0422814bcccd.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":80478}

El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte commemoratiu del 85è aniversari de l’inici de la batalla de l’Ebre, en què s’han homenatjat les víctimes i els combatents. En l’acte, que s’ha fet al pas de la barca d’Ascó, també hi ha intervingut la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart. També hi ha assistit el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó.

“85 anys després de l’horror de la batalla de l’Ebre, memòria, memòria i memòria”, ha remarcat el president. I ha afegit: “memòria per no oblidar, memòria perquè no volem restar en silenci i perquè no volem ser uns súbdits sotmesos; volem continuar sent una ciutadania plenament lliure”.

El president Aragonès ha subratllat la importància d’actes com la commemoració del 85è aniversari de la batalla de l’Ebre per “preservar la memòria democràtica”. Ha fet notar que aquesta batalla “forma part de la memòria col·lectiva del país pel que ha significat per a moltes famílies” i ha subratllat que “la millor manera d’honorar la memòria és seguir avançant en la defensa i en la consolidació de nous drets i de totes les llibertats., amb el convenciment que si volem garantir tots aquests drets ens cal ser plenament lliures”.

En aquesta mateixa línia, Pere Aragonès ha posat de relleu que “la memòria democràtica no es limita a mirar el passat”, sinó que “és veritat, justícia, reparació i garantia de no repetició”. “Mira el futur i és la base per enfortir els fonaments de la democràcia”, ha afegit, i ha assegurat que “per això hi ha qui els molesta”.

El president i la consellera, amb Salvador Farrés, supervivent de la Lleva del Biberó (autor: Jordi Bedmar)
El president i la consellera, amb Salvador Farrés, supervivent de la Lleva del Biberó (autor: Jordi Bedmar)
{"name":"2023/07/16/13/34/4c744698-dcb0-4365-9745-40671eaf7368.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":146646}

Durant la seva intervenció en l’acte la consellera Ubasart ha apostat per “reivindicar la memòria democràtica com a patrimoni conjunt de la ciutadania” i “continuar treballant perquè la memòria democràtica sigui una escola de ciutadania, perquè cap jove, cap persona d’aquest país ignori que els nostres drets i llibertats són el resultat d’una lluita sorda i constant”. Així mateix, ha emplaçat a seguir treballant en “polítiques de memòria adaptades al present i orientades al futur, guiant-nos pels principis de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició”.

La consellera ha subratllat el llegat històric de “totes aquelles persones que van donar-ho tot en la lluita per la democràcia i contra el feixisme”. D’altra banda, la consellera ha fet palès el compromís del Govern en retirar el monument franquista de Tortosa perquè “aquí i a Cuelgamuros, al feixisme no se’l reinterpreta, al feixisme se’l combat”.

Durant l’acte, organitzat enguany per la Generalitat i l’Ajuntament d’Ascó, també s’ha llegit una carta de Miquel Morera, supervivent de la Lleva del Biberó guardonat enguany amb la Creu de Sant Jordi. L’homenatge a totes les víctimes i els supervivents de la batalla de l’Ebre es fa cada any des de 1980. Fins a l’any 2014 l’organitzava l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41. A partir d’aleshores, les institucions n’han agafat el relleu.

La batalla de l’Ebre es va iniciar la matinada del 25 de juliol de 1938, quan les tropes republicanes van travessar el riu Ebre per diferents punts entre Mequinensa i Amposta, i va finalitzar el 16 de novembre de 1938. En els 115 dies que va durar s’estima que hi van morir 30.000 persones, civils i soldats d’ambdós exèrcits, entre les quals hi havia molts membres de la Lleva del Biberó, joves d’entre 17 i 18 anys que van ser mobilitzats el 1938 per la Segona República Espanyola.

5  

Imatges

Acte commemoratiu del 85è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre (fotografia 1)

Acte commemoratiu del 85è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre (fotografia 1) 533113

Acte commemoratiu del 85è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre (fotografia 2)

Acte commemoratiu del 85è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre (fotografia 2) 791711

Acte commemoratiu del 85è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre (fotografia 3)

Acte commemoratiu del 85è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre (fotografia 3) 415658

Acte commemoratiu del 85è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre (fotografia 4)

Acte commemoratiu del 85è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre (fotografia 4) 961895

Acte commemoratiu del 85è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre (fotografia 5)

Acte commemoratiu del 85è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre (fotografia 5) 295377