Salut

L¿OMS designa com a centre col·laborador la Subdirecció General d¿Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques del Departament de Salut

L'OMS designa com a centre col·laborador la Subdirecció General d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques del Departament de Salut

query_builder   17 juliol 2023 11:00

event_note Nota de premsa

L'OMS designa com a centre col·laborador la Subdirecció General d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques del Departament de Salut

  1. Aquesta designació és el resultat de més de 30 anys de col·laboració de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb l’OMS en temes com la identificació precoç i la intervenció en el consum d’alcohol
  2. Els centres col·laboradors (CC) són institucions que participen en l’enfortiment i la implementació de programes de l’OMS en l’àmbit local, regional i mundial
  3. La SGAVIH és l’últim CC nomenat per l’OMS a Catalunya, que en suma 4 dels 12 que hi ha a tot l’estat
L’OMS designa com a centre col·laborador la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques del Departament de Salut{"name":"2023/07/17/10/49/38aae453-3edf-4f5f-806a-32fbf17d37e0.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":334033}

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha designat la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) –que dirigeix Joan Colom Farran– de l’Agència de Salut Pública de Catalunya com a centre col·laborador (CC) en polítiques de prevenció i abordatge en l’ús de substàncies en les malalties no transmissibles, i des d’ara li proporcionarà suport estratègic en aquestes matèria.

Entre les accions que començarà a desenvolupar com a CC, la SGAVIH té l’encàrrec de treballar per a l’OMS en l’elaboració d’informes sobre la relació entre alcohol i càncer a la Regió Europea; en programes de formació per a experts i joves professionals també d’aquesta regió; així com en estudis de casos, informes i eines de suport per als països que ho requereixin.

Els CC són institucions que participen en l’enfortiment i la implementació dels programes de l’OMS en l’àmbit nacional, regional, interregional i mundial. Aquests centres constitueixen un mecanisme de cooperació fonamental per a la salut mundial, que proporciona més visibilitat i major nombre d’oportunitats per intercanviar informació, cooperar amb altres institucions i mobilitzar recursos addicionals. La SGAVIH s’uneix, amb aquest nomenament, als altres tres CC de l’OMS que ja existeixen a Catalunya, de la dotzena de tot l’estat.

La designació de la SGAVIH com a centre col·laborador de l’OMS reforça, d’una banda, la feina feta fins ara i, de l’altra, obre la possibilitat de treballar conjuntament en projectes amb evidència científica i que impliquin millores en la salut de la població. D’aquesta manera, la SGAVIH posarà al servei de la resta d’Europa diferents polítiques i programes implementats a Catalunya que seran utilitzats com a estudi de casos a d’altres entorns europeus.

Així, la SGAVIH com a CC proporcionarà suport estratègic a l’OMS amb els següents objectius:

  1. Augmentar la capacitat de prevenció i control de les malalties no transmissibles, posant el focus en l’ús de substàncies.
  2. Mesurar l’impacte de les polítiques de salut en l’ús de substàncies i les seves conseqüències.
  3. Avaluar el cost-efectivitat de les polítiques aplicades per reduir els costos de les malalties causades per les substàncies, incloent l’anàlisi del retorn de la inversió efectuada.

Entre les metodologies de treball que la SGAVIH haurà d’implementar per a l’OMS destaquen:

  1. El suport en la monitorització i vigilància de les malalties no transmissibles, tot mesurant els resultats de les polítiques, així com la càrrega atribuïble, per exemple: mortalitat, YLL (anys de vida perduts), YLD (anys de vida perduts per discapacitat), DALYS (anys de vida ajustats per discapacitats).
  2. El desenvolupament de seminaris, tallers i d’eines amb la finalitat que els països puguin implementar mesures multisectorials per abordar l’ús de substàncies com a factor de risc.
  3. L’elaboració d’informes sobre l’impacte de les polítiques conjuntament amb representats d’altres centres col·laboradors de la Regió Europea.

Perquè es consideri la designació d’una institució com a CC de l'OMS, les entitats elegibles han de satisfer tots i cadascun dels criteris següents: alt nivell científic i tècnic de la institució a l'ordre nacional i a l'internacional; ocupar un lloc destacat a l'estructura sanitària, científica i docent del país; alta qualitat de la direcció científica i tècnica de la institució; així com la rellevància tant numèrica com dels coneixements dels seus professionals.


Més de 30 anys col·laborant amb l’OMS per prevenir l’addicció a l’alcohol

La designació de l’SGAVIH com a CC de l’OMS és el resultat de més de 30 anys de col·laboració amb aquest organisme mundial en matèria de prevenció, detecció i intervenció per pal·liar el consum abusiu de l’alcohol. Va ser l’any 1995 quan la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques es va incorporar a la fase III del projecte sobre alcohol a l’atenció primària i comunitària, liderat per l’OMS. I, des del 2002, va formar part de la fase d’implementació del programa «Beveu Menys» a tot Catalunya, essent l’únic país juntament amb Escòcia que fins al moment ha aconseguit implementar i sostenir el programa; un fet que situa Catalunya com a referent en aquest àmbit.

En aquell context, l’any 2004, la SGAVIH (aleshores era la SGD) i l’OMS, van impulsar conjuntament la creació de la International Network of Brief Interventions on Alcohol and Drugs (INEBRIAhttps://inebria.net/). Aquesta xarxa internacional, actualment compta amb més d’un miler de membres a tot el món i enguany organitza la 19a Conferència Internacional a Greensboro (Estats Units) gràcies al treball de la Secretaria permanent, que gestiona la SGAVIH. També des del 2002, la SGAVIH va iniciar la participació en projectes europeus relacionats amb la identificació precoç i la intervenció breu en l’alcohol i les altres substàncies, fins arribar a més de 30 al llarg d’aquests darrers 20 anys; en àmbits tant diferents com la salut laboral, l’envelliment prematur, la reducció de danys, entre d’altres.

A nivell europeu, la SGAVIH també ostenta el càrrec des de l’any 2007 de Secretaria permanent de la Xarxa Alcohol Policy Network in Europe (APN-http://www.alcoholpolicynetwork.eu) de la que em va ser creadora.L’APN pretén compartir coneixements i experiències de les polítiques de salut pública orientades a l’alcohol i compta amb més de 200 membres a tot Europa.

Més recentment, la SGAVIH ha estat treballant amb l’OMS en estudis de modelització de l’impacte del consum d’alcohol en la salut de les persones. A banda, ha contribuït en la quantificació de la mortalitat i la morbiditat deguda al consum d’alcohol en la Regió Europea i en alguns dels seus països.

També s’han dut a terme estudis dels efectes per a la salut del consum de baix risc d’alcohol, que quantifiquen els beneficis en salut que tindrien l’augment dels impostos en les begudes alcohòliques, o la participació en la validació d’eines de cribratge del consum d’alcohol.

Concretament en el marc de l’estratègia d’impuls a la implementació integral del programa BRIEF sobre les intervencions breus en els diferents factors de risc per a la prevenció de les malalties no transmissibles, l’OMS va reconèixer el programa SumaSalut de Catalunya com a bona pràctica i va organitzar a Barcelona, amb el suport de la SGAVIH, unes jornades de treball amb diferents països europeus per compartir experiències i coneixements.

Salut pública
Sistema de salut
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia