Agents Rurals

Tancament Espai Natural

El Govern alerta de l'elevat perill d'incendi forestal des d'avui i fins dimecres

query_builder   17 juliol 2023 19:09

event_note Nota de premsa

El Govern alerta de l'elevat perill d'incendi forestal des d'avui i fins dimecres

El Cos d’Agents Rurals activa el nivell 3 del Pla Alfa a 57 municipis de 8 comarques a partir de les 00.00 hores de demà 18 de juliol

Es restringeixen els accessos a sis espais naturals protegits: el cap de Creus, la serra de Montsant, el Montgrí, el Garraf i l’Albera i Montmell-Marmellar

El dia més complicat serà demà on els valors màxims de temperatura a l'interior del país i a punts de les comarques de Girona poden arribar als 44 ºCassolint també el perill màxim d’incendi


El Govern fa una crida a extremar les precaucions arran d’un nou episodi d’elevat perill d’incendi forestal que comença avui i que s’allargaria fins el dimecres dia 19 de juliol.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe d’episodi de perill que alerta d’una situació que arriba del sud amb temperatures extremadament altes i humitats relatives molt baixes de seguida que ens allunyem del litoral i, en molt indrets, sense recuperació nocturna.

El dia de màxima preocupació és demà i es preveu perill molt alt cap al prelitoral i cap a l’interior i litoral on la pluviometria és més deficitària . A més la possible presència de vents de component sud pot agreujar al perill cap a l’Empordà on, a més, després entra tramuntana. Les comarques amb afectació principal són l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Baix Llobregat, Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta.

Protecció Civil posa en prealerta el pla Infocat per la previsió de demà dimarts de calor molt intensa, vent i humitats baixes.


Tancament Espai Natural{"name":"2023/07/17/18/42/214a848c-000a-4d43-925b-ba4201a30253.png","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":2082878}


Restricció d’accessos a espais naturals

El Cos d’Agents Rurals activarà a les 00.00 hores de demà dia 18 de juliol el nivell 3 de Pla Alfa, el màxim previst, a 57 municipis de 8 comarques:

Comarca

Municipis afectats

Alt Camp

4

Alt Empordà

19

Alt Penedès

9

Baix Empordà

2

Baix Llobregat

3

Baix Penedès

4

Garraf

6

Priorat

10

També es restringirà l’accés a sis espais naturals de Catalunya: al cap de Creus, la serra de Montsant,al Montgrí, al Garrafi l’Albera i Montmell-Marmellar.

Els controls d'accessos a aquests espais naturals tenen l’objectiu d’evitar el màxim la presència humana amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

A més, es suspendran les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa. Mentre duri l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria.

En total s’han suspès 1400 activitats, entre elles activitats relacionades amb accions amb l’ús de radials i bufadors, activitats apícoles o forestals.

Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. Es demana a la ciutadania que no es freqüentin espais naturals, especialment en hores de màxima insolació.

Més efectius

En episodis de perill d’incendi forestal com aquest el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural estarà realitzant aquests dos dies la vigilància i primera intervenció en incendis, que també inclou la campanya de la sega, exclusivament pensada per donar suport a la pagesia en la recol·lecció del cereal. La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet, d’una banda, un efecte dissuasiu i, de l’altra, aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius. Les rutes de vigilància estan marcades pel nivell de perill que elaboren diàriament els tècnics del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals.

El GEPIF disposarà per aquests 3 dies de 22 unitats de vigilància distribuïdes arreu de Catalunya, d'acord mapa de perill d'incendi i encara fent una vigilància especial a les tasques de sega i recol·lecció del cereal. Impliquen quasi 50 persones i estan dotades amb equips de primera intervenció per tal poder contenir un conat d'incendi fins a l'arribada dels Bombers.

Les Agrupacions de Defensa Forestal distribuïdes pel territori participaran activament en els tancaments a la zona de Girona (Albera, Cap de creusi Montgrí) i també la zona del Garraf.

També el personal dels diferents espais naturals protegits afectats pel tancament participaran directament en l’operatiu de restricció d’accessos, activant la senyalització de restriccions i distribuint els diferents informadors per poder explicar i poder fer divulgació sobre la necessitat i importància de l’aplicació d’aquestes mesures que prohibeixen l’accés als visitants.

Episodi de calor molt intensa

Des del Servei Meteorològic de Catalunya han alertat també de l'arribada d'una massa d'aire càlida i seca juntament amb l'elevada insolació en aquesta època de l'any afavorirà entre avui dilluns i dimecres un episodi de calor intensa,. El pic principal seràdemà, 18 de juliol, on els valors màxims de temperatura a l'interior del país oscil·laran entorn dels 42 ºC i localment al voltant dels 44 ºC a punts de les comarques de Girona, on s'assolirà el perill. màxim. En aquest sentit el Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat l'avís de situació meteorològica de perill per calor molt intensa amb un perill màxim.

A més, aquest episodi també comportarà temperatures mínimes elevades durant les 2 pròximes matinades, sobretot la de dimecres i ha emès un avís de calor nocturna intensa

A banda, a punts de les comarques del nord-oest durant el vespre i nit de dimarts, arribaran algunes tempestes procedents de l'Aragó que podran anar acompanyades de ratxes fortes de vent i possibles tempestes elèctriques que podrien originar algun incendi forestal

L'episodi de calor afluixarà notablement durant la jornada de dimecres malgrat que la calor, sobretot a Ponent continuarà sent destacada. Independentment, aquest dimecres al nord de l'Alt Empordà bufarà tramuntana amb ratxes màximes entorn dels 70 km/h.

Prohibició de fer foc

Fins al 15 d’octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en aquesta plana web: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi

Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

Aquest mapa de perill d’incendi forestal és elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.

Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment. Podeu consultar el mapa interactiu al web: https://interior.gencat.cat/plaalfa

1  

Imatges

Mapa Pla Alfa 18 juliol 2023

Mapa Pla Alfa 18 juliol 2023 3178121

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia