1. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez Fernandez, i responsables de l’empresa Tecnoambiente expliquen els resultats de l’estudi de sorres disponibles al delta de l’Ebre


.{"name":"2023/07/18/13/18/56e6e5fe-354a-481e-8efc-80e682842b02.jpg","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":599740}


L’estudi de caracterització i disponibilitat de sorres al delta de l’Ebre, adjudicat a l’empresa Tecnoambiente en el marc de l’Estratègia Delta per ajudar a definir les aportacions necessàries per reforçar les platges, ha determinat l’existència de 42 milions de metres cúbics de sorra amb granulometria com la de les platges. “Havíem de saber si disposàvem de prou sorra i de qualitat per garantir els 11 milions de metres cúbics necessaris per defensar els punts vulnerables del frontal deltaic i aquesta disponibilitat de sorra avala l’Estratègia Delta del Govern per protegir el delta de l’Ebre”, ha assegurat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez.


La batimetria realitzada en els darrers mesos ha analitzat el fons marí de la costa ebrenca, entre 0 i 40 metres de fondària. L’estudi de sorres ha permès conèixer els volums i disponibilitats de les sorres submergides entorn del delta i les granulometries adequades amb les sorres de les platges deltaiques, pas previ per preparar els projectes executius d’ampliació i consolidació de les platges del frontal del Delta –Marquesa, Trabucador i illa de Buda.

L'empresa Tecnoambiente ha realitzat la batimetria i l'estudi de sorres.
L'empresa Tecnoambiente ha realitzat la batimetria i l'estudi de sorres.
{"name":"2023/07/18/13/16/a98f5c5d-0f4d-49ca-9e4d-0afec97f0eff.jpg","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":2420934}


Segons ha detallat el responsable de projectes costaners de Tecnoambiente, Joan Ramon Vidal Riba, la superfície prospectada ha sigut de 159.605.217 metres quadrats en 150 estacions de mostreig de sorres en zona marítima i zona costanera (Fangar, desembocadura i Punta de la Banya). Com a resultat de l’estudi, s’ha determinat l’existència de 42 milions de metres cúbics de sorra, distribuïts de la següent manera: 32 milions de metres cúbics a la zona del Trabucador, 4,5 milions a l’Eucaliptus i 3,5 milions a Buda, mentre que en zona costanera hi ha 1,9 milions de metres cúbics a la bocana del Fangar.

L'empresa Tecnoambiente ha realitzat la batimetria i l'estudi de sorres.
L'empresa Tecnoambiente ha realitzat la batimetria i l'estudi de sorres.
{"name":"2023/07/18/13/16/51c875f9-22e8-4074-9582-8ed9ab2d5745.jpg","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":136131}


“Una vegada acabada aquesta primera fase d’avaluació, ara entrem en una nova fase per saber com i de quina manera hem de fer les actuacions al frontal deltaic”, ha explicat el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez Fernàndez, que ha detallat que “licitarem en les properes setmanes l’avantprojecte i esperem a mitjan de l’any que ve comptar amb un pla que defineixi les actuacions al frontal deltaic i a la bocana del Fangar”.


El projecte del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural contempla l’ampliació de la platja i la creació de dunes de protecció a la zona de la Marquesa i l’Illa de Buda i la consolidació de la zona del Trabucador a través de l’aportació d’11 milions de metres cúbics de sorra en tots aquests espais. A través del projecte del Fangar-Marquesa, es preveu projectar l’extracció de sorres amb dragues de la bocana de la badia del Fangar per ubicar-les al frontal de l’hemidelta nord, als voltants de la platja de la Marquesa, seguint el model holandès de solucions basades en la natura. Tanmateix, es preveu ampliar i consolidar la barra del Trabucador i reforçar la platja de l’illa de Buda per evitar l’erosió a la qual està sotmesa.


Tant els resultats de l’estudi de sorres com els diferents projectes s’abordaran a la Comissió bipartida del delta de l’Ebre, l’òrgan creat per coordinar les actuacions que la Generalitat de Catalunya i el Gobierno de España porten a terme al delta de l’Ebre, amb l’objectiu d’adaptar i mitigar l’impacte del canvi climàtic en aquesta zona altament sensible als seus efectes.


“Queda camí per recórrer, però no n’havíem recorregut tant com en el darrer any i mig: estem actuant ja a les guardes de les bases, en breu preveiem iniciar les obres a la guarda dels Alfacs, hem avançat en el model de governança amb aquesta Comissió bipartida i estem definint les actuacions d’aportació d’arena marina per defensar el frontal”, ha conclòs Salvadó.






18 juliol 2023