Així es desprèn de l'estudi dels costos de producció de fruita de pinyol corresponent a la campanya 2023, elaborat pel Departament, conjuntament amb el CREDA de l'IRTA i la UPC, i presentat avui a Lleida
Aquest estudi de costos de producció, així com el presentat ahir en relació al raïm, té l’objectiu d’aportar major transparència a la cadena alimentària
Properament s’elaborarà nous estudis relatius a altres productes, i la informació s’actualitzarà anualment
El secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, acompanyat del director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, i juntament amb el director del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) de l'IRTA i la UPC, José María Gil, han presentat aquesta tarda, a la seu del Departament a Lleida, l'estudi dels costos de producció de fruita de pinyol corresponent a la campanya 2023, que ha elaborat el Departament conjuntament amb el CREDA.
El secretari d’Alimentació ha remarcat la importància d’aquestes dades amb l’objectiu d’aportar transparència a la cadena alimentària per tal que totes les baules tinguin una estimació oficial del cost de produir un quilo de fruita de pinyol, en l’aposta del Departament per aportar eines que afavoreixin un preu just i digne per al productor i lluitar contra la precarització de la seva feina, contribuint a la seva sostenibilitat econòmica, i de retruc també s’està lluitant contra el malbaratament alimentari.
Mòdol ha posat de relleu que aquest estudi de costos de producció, el segon després del presentat ahir en relació al raïm, als quals seguiran altres relatius a altres productes i la informació dels quals s'actualitzarà anualment, és “una nova mostra que el Departament treballa de la mà dels productors agroalimentaris, les organitzacions agràries, i el món de la recerca per a dotar de més eines i major transparència el mercat”.
Carmel Mòdol ha recordat que el Congrés de Diputats va aprovar una llei de la cadena alimentària que el Departament va considerar insuficient: “nosaltres volíem que per llei els organismes oficials implicats publiquessin anualment el cost de la producció alimentària per a què tothom ho sabés, totes les baules de la cadena i el consumidor inclòs, i així evitar precaritzar la feina del pagès”.
Per la seva banda, el director del CREDA, José María Gil, ha remarcat l’increment d’al voltant d’un 27% del cost de producció de fruita de pinyol tant per hectàrea com per quilo entre la mitjana del període 2016-2021 i el 2023, sense tenir en compte el parèntesi d’un any tan atípic com va ser el 2022 arran de les gelades.
L’estudi de costos de producció de fruita de pinyol presenta els resultats de l’estimació de costos per a préssec i nectarina, amb la informació disponible quant a previsió de collita a 3 de juliol de 2023. Així, el cost de producció estimat per al pagès se situaria en una mitjana de 0,409 €/kg, amb un forquilla entre el cost mínim, 0,387€/kg, i el màxim, 0,431 €/kg; unes dades que serveixen d’orientació per a determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya. I si es té en compte la despesa en mà d’obra familiar i el cost de confecció, el cost de producció s’elevaria fins a 0,992€/kg, amb una forquilla entre el cost mínim i el màxim de 0,899€/kg a 1,105€/kg.
Cost 2023 (€/kg) (estimació) | Cost MíNIM 2023 (€/kg) (estimació) | Cost MÀXIM 2023 (€/kg) (estimació) | |
Rendiment mitjà | 25.589 (kg/ha) | ||
Costos específics de cultiu | 0,217 | ||
Costos generals | 0,192 | ||
Cost específics +costos generals | 0,409 | 0,387 | 0,431 |
Mà d'obra familiar | 0,078 | ||
Cost total (amb mà d’obra familiar) | 0,487 | 0,462 | 0,513 |
Cost de Confecció per kg | 0,505 | 0,437 | 0,592 |
Cost total Sortida de Central fructícola | 0,992 | 0,899 | 1,105 |