- Les estacions de Pantà de Darnius-Boadella i Navata van enregistrar un valor mai mesurat a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb 45.1ºC
- 25 de les 254 estacions de la XEMA i la XOM(Xarxa d’observadors Meteorològics) van superar els 43ºC
- 42 estacions de 151 amb més de 20 anys de dades de la XEMA i la XOM van enregistrar la seva temperatura màxima absoluta
La nova irrupció a Catalunya de la massa d’aire africana extremament càlida, que des de fa més d’una setmana es balanceja entre el nord d’Àfrica i la Mediterrània occidental, va originar un nou pic de calor, força més potent que el de dimarts 11 de juliol, afectant molt especialment el nord-est, primer, i posteriorment Ponent.
En els següents mapes, corresponents a la topografia de 850 hPa (a uns 1.600 metres d’altitud) a la matinada i migdia de dimarts 18, s’observa clarament la massa d’aire càlid abraçant Catalunya i amb un flux de sud-oest que va reforçar l'ascens tèrmic en algunes zones.
Més de 45 °C a punts de l'Alt Empordà, temperatura insòlita a Catalunya
Les estacions del Pantà de Darnius-Boadella i de Navata, a l'Alt Empordà, van superat aquest dimarts la temperatura més alta mesurada per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), amb sèries de més de 30 anys de dades. En concret, aquests dos punts van assolir els 45,1ºC de màxima, 1,3ºC més que l'anterior rècord, registrat a Alcarràs (Segrià) el 29 de juny 2019, amb 43,8ºC.
Cal destacar que 150 estacions de la XEMA d’un total de 184 van superar el llindar de situació meteorològica de perill (SMP) per calor. Donat que aquesta situació difícilment es repetirà avui dimecres 19 i encara menys dijous 20, no es pot tractar l’episodi com a onada de calor sinó com a pic de calor.
A més, 43 estacions de la XEMA van enregistrar la temperatura mitjana diària més elevada de la seva sèrie. Destaquen Tàrrega amb 33,7 ºC superant els 32,9 ºC del 7 de juliol de 2015 o Ulldemolins (el Priorat) amb 33,5 ºC, superant els 31,6 ºC el mateix 7 de juliol de 2015.
El següent mapa de temperatura màxima de Catalunya mostra les 42 de 151 estacions de la XEMA i la XOM amb més de 20 anys de dades que van registrar el rècord absolut de temperatura màxima.
D’altra banda, la taula següent recull els valors més alts de temperatura màxima de cada comarca enregistrats per la XEMA i la XOM.
A la taula següent es mostren les 42 estacions amb més de 20 anys de dades que van registrar la seva temperatura màxima absoluta.
Pel que fa a la temperatura mínima nocturna, la nit de dimarts a dimecres ha estat força càlida. Entre les 20 h i les 8 h hi ha hagut 146 estacions de la XEMA que han patit una nit tropical, és a dir, una temperatura mínima igual o superior als 20 ºC de les quals 13 estacions han enregistrat una mínima igual o superior als 25 ºC, el que s’anomena nit tòrrida.
D’altra banda, durant la tarda, la humitat relativa va baixar fins al voltant del 10% a gran part de l'Interior i als sectors del prelitoral on va fer més calor a causa del vent de sud-oest.
Possible esclafit càlid a Benissanet
Un dels fenòmens més destacats de l’episodi fou la pujada sobtada de la temperatura (amb la corresponent baixada en picat de la humitat relativa) que es va observar a Benissanet, quan cap al vespre la temperatura va passar de 32.2 ºC a 42.4 ºC en 12 minuts i la humitat relativa, del 54% a 11% en 11 minuts, amb 84,6 km/h de ratxa màxima.
10,9 ºC d’anomalia càlida a 1.500 m d’altitud
L’estació de radiosondatge de Barcelona va mesurar, la matinada del 18 de juliol, un valor de 28,2ºC a 850 hPa (uns 1.600 m d’altitud). Tot i ser un valor excepcional, no va superar el registre de la setmana passada (29,4 ºC el dia 12 de juliol de 2023).
La gràfica de l’evolució de la temperatura a 850 hPa d’aquest juliol, segons dades del radiosondatge de Barcelona i en comparació amb la mitjana dels seus 25 anys de dades, mostra com després d’uns primers dies amb anomalies lleugerament negatives, a partir del divendres 7 la temperatura s’ha mantingut bàsicament en valors excepcionalment alts.
Predicció pels pròxims dies
El pronòstic a mitjà termini indica una normalització progressiva de la temperatura fins a dissabte, especialment a l’interior, amb valors que oscil·laran entre els 28 ºC i 32 ºC a la costa, i els 30 i 35 ºC a l’interior. Entre diumenge i dilluns, però, tindrem un nou pic de calor, tot i que no sembla probable que s’arribin als valors assolits durant la jornada de dimarts. A partir d’aleshores es tornaria a normalitzar la temperatura.
Pel que fa a la precipitació, avui i demà tindrem algunes tempestes, localment acompanyades de pedra, al Pirineu i a l’àrea propera al Massís del Port. Divendres podrien ser una mica més extenses. Tot i això, de nou entre dissabte i dilluns tornaria l’estabilitat i, com a molt, només esperaríem algun ruixat molt local al Pirineu i els Ports.
19 de juliol de 2023