1. Amb aquesta solució es busca empoderar a la ciutadania en el coneixement dels tractaments farmacològics per mitjà d’informació verídica, fiable i en llenguatge planer amb el suport d’eines d’intel·ligència artificial
  2. Des del Programa Salut/IA es promou la creació del Centre virtual d’intel·ligència artificial en el medicament (CIAM) per coordinar els projectes d’IA en l’àmbit del medicament
La jornada es va celebrar el 12 de juliol.{"name":"2023/07/19/14/44/902ef999-c680-4b8f-8e54-d36090ee72ce.jpg","author":"AQuAS","type":"0","location":"0","weight":1892672}

En el marc del programa Salut/IA, el passat 12 de juliol es va celebrar la jornada de presentació de les bases de la consulta al mercat del repte d’IA en Salut per al desenvolupament de solucions basades en intel·ligència artificial per a proporcionar informació dels medicaments a la ciutadania. Amb aquesta sessió, s’inicia el procés perquè institucions públiques i privades presentin les seves propostes.

A la sessió, que va acollir una cinquantena de representants del teixit empresarial, experts en tecnologia i professionals de la salut, hi van participar la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària al Departament de Salut, Clara Pareja; el director de la Fundació TIC Salut Social, Joan Guanyabens; el director d’Innovació i Partenariat del Consorci de Salut i Social de Catalunya, Antoni Gilabert; el director de l’àrea de Farmàcia i Medicament del Consorci de Salut i Social de Catalunya, Josep Maria Guiu; la responsable d’intel·ligència artificial de la Fundació TIC Salut Social i secretària tècnica del Programa Salut/IA, Sussana Aussó i Ramon Maspons, director estratègic de la Comissió Departamental d’Innovació i Transformació de l’àrea d’Innovació i Prospectiva de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

El repte sobre informació dels medicaments té com objectiu aprofitar les oportunitats que brinda la intel·ligència artificial per crear una font veraç i fiable que permeti oferir informació apropiada sobre els medicaments en benefici de la ciutadania.

Entre els beneficis que es contemplen donar resposta amb aquesta procés de contractació destaquen proporcionar a la ciutadania una font d’informació específica i validada, complementària a les instruccions dels professionals sanitaris, que els permeti resoldre els dubtes sobre els medicaments; ampliar el coneixement de pacients, ciutadania i cuidadors en relació amb els medicaments i la salut per tal d’assegurar-ne un ús adequat; incrementar la capacitat de resposta del sistema de salut per interaccionar amb la ciutadania i enfortir la relació del sistema de salut amb l’àmbit digital i augmentar la capacitat del sistema de salut per dissenyar intervencions precises a través de la informació recopilada per la solució.

Aquestes solucions han d’ afavorir l’adherència als tractaments farmacològics , optimitzar els resultats i evitar possibles efectes adversos ocasionats per la manca d’informació.

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya serà l’entitat contractant d’aquesta compra pública d’innovació i comptarà amb les institucions representades al Programa Salut/IA i el Centre d’Intel·ligència Artificial en el Medicament (CIAM) -Departament de Salut, Servei Català de la Salut, Fundació TIC Salut i Social, Consorci de Salut i Social de Catalunya, entre d’altres- en tot el procés d’obtenció de la solució, una solució que s’implementarà al sí del sistema de salut de Catalunya.

Convocatòria oberta

Finsel 24 de juliol, les entitats o persones interessades en participar-hi poden enviar la documentació necessària indicada a les bases.

A partir de les propostes de solucions de les empreses i les entrevistes bilaterals que es mantindran amb els diversos participants, s’elaborarà un informe que conclourà el grau de maduresa del mercat per desenvolupar una solució d’aquestes característiques, així com la definició de necessitats i requeriments addicionals si s’escau, que seran elements claus en la definició de l’objecte de la contractació. Aquest informe es publicarà al mateix web de la plataforma de contractació a finals de setembre.

Aquest mateix informe serà un document de suport per la l’elaboració dels documents associats a la licitació.

Consulteu les bases de la consulta al mercat per al desenvolupament de solucions basades en IA per a proporcionar informació dels medicaments a la ciutadania.

Centre virtual d’intel·ligència artificial en el medicament (CIAM)

Amb l’objectiu de disposar d’una estructura específica per desenvolupar i avançar en el disseny i l’aplicació de solucions de IA específiques per l’àmbit del medicament adoptables pel sistema de salut des del Programa Salut/IA es promou la creació del Centre virtual d’intel·ligència artificial en el medicament (CIAM), que tindrà la participació del Departament de Salut, el Servei Català de la Salut, la Fundació Tic Salut i Social,l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries i el Consorci de Salut i Social de Catalunya.

El CIAM es farà càrrec de la gestió i la coordinació de projectes i el desplegament de solucions d’IA en matèria de medicaments i serà també el punt recepció de propostes per produir i generar eines basades en IA que contribueixin a l’eficiència de l’ús dels medicaments.

Per a més informació sobre el repte IA sobre informació dels medicaments, visiteu la pàgina web del Programa Salut/IA.

Vídeo de la sessió

2  

Imatges

Ponents de la sessió celebrada el 12 de juliol.

Ponents de la sessió celebrada el 12 de juliol. 2567674

Un moment de la sessió sobre IA en salut.

Un moment de la sessió sobre IA en salut. 1892672