Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Meritxell Serret, acompanyada del delegat Luca Bellizzi, atenent els mitjans a Roma.

Viatge a Roma

Serret anuncia el reforç i ampliació de la xarxa de delegacions a l'exterior: "No ens arronsarem mai davant les forces reaccionàries que posen en el punt de mira l'acció exterior"

query_builder   19 juliol 2023 14:52

event_note Nota de premsa

Viatge a Roma

Serret anuncia el reforç i ampliació de la xarxa de delegacions a l'exterior: "No ens arronsarem mai davant les forces reaccionàries que posen en el punt de mira l'acció exterior"

  1. El Govern ha estat treballant en un pla específic per als pròxims tres anys per definir l’estratègia de desplegament de la xarxa de delegacions, que continuarà creixent
  2. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea és avui a Roma per mantenir reunions amb l’objectiu de teixir aliances contra l’extrema dreta
  3. Segons Serret, “avui fa més falta que mai fer un front comú davant de l’onada reaccionària que està amenaçant drets i llibertats a Europa i a tot el món”


La consellera Meritxell Serret, acompanyada del delegat Luca Bellizzi, atenent els mitjans a Roma.
La consellera Meritxell Serret, acompanyada del delegat Luca Bellizzi, atenent els mitjans a Roma.
{"name":"2023/07/19/14/52/2c7c2c78-df90-45fc-a7a4-1f6628e48860.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":718750}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha anunciat que el Govern reforçarà i ampliarà la xarxa de delegacions a l’exterior. “No ens arronsarem mai davant d’aquestes forces reaccionàries que posen en el punt de mira l’acció exterior”, ha defensat Serret, que ha reivindicat “amb tota la força i tota la contundència” aquesta política pública. Segons la consellera, “la vocació del Govern és continuar consolidant i reforçant l’acció exterior amb més presència i posant més delegacions allà on encara no hi som”. Per fer-ho, l’executiu ha estat treballant en un pla específic per als pròxims tres anys per definir l’estratègia de desplegament de la xarxa de delegacions, que continuarà creixent “per ser útils a la societat catalana, als nostres socis i impulsar una més i millor presència de Catalunya al món”.

En aquest sentit, Serret s’ha mostrat convençuda que reforçar i ampliar la xarxa de delegacions en els pròxims anys “ens interessa, perquè per a la societat catalana, que té una clara vocació d’obertura al món, convé continuar enfortint relacions comercials i ser sempre vistos com un actor fiable a l’escena internacional a tots els nivells”. “Aquesta és la vocació de l’acció exterior del Govern, que continuarem fent amb tota l’ambició i desacomplexadament”, ha insistit. La titular d’Acció Exterior i UE ha recordat que, des de l’embat contra l’acció exterior que va suposar l’aplicació de l’article 155 i el tancament de delegacions, “hem aconseguit fins i tot duplicar la nostra presència arreu del món”.

Visita a Roma per teixir aliances contra l’extrema dreta

La consellera Meritxell Serret ha fet aquestes declaracions en una atenció a mitjans des de Roma, on avui és de visita de treball amb l’objectiu de “teixir aliances internacionals” contra l’extrema dreta, “perquè avui fa més falta que mai davant de l’onada reaccionària que està amenaçant drets i llibertats a Europa i a tot el món”. Durant la visita a Itàlia, Serret avui es reunirà amb destacats parlamentaris de l’esquerra italiana, a qui traslladarà la voluntat del Govern de convertir Catalunya en un bastió contra l’extrema dreta.

Aquestes reunions tenen lloc en el marc de les trobades que la consellera està mantenint les darreres setmanes en tots els seus viatges, com ara als Estats Units, França o Eslovènia, amb dirigents de forces d’esquerres. Uns intercanvis que, segons la consellera, “prenen especialment sentit a Itàlia perquè l’extrema dreta ja està a les màximes institucions”. “Necessitem compartir experiències, estratègies i fer aquest front comú contra l’extrema dreta”, ha valorat.

En arribar a Roma, la consellera Meritxell Serret ha visitat per primer cop la Delegació del Govern a Itàlia, encapçalada pel delegat Luca Bellizzi, i ha mantingut una reunió de treball amb l’equip de l’oficina.

Una xarxa de representació institucional com a cap altre territori similar

El Govern de la Generalitat compta actualment amb 21 delegacions a l’exterior que donen cobertura a un total de 72 països. En aquests moments, cap territori de les característiques de Catalunya disposa d’una xarxa de representació institucional comparable. En els darrers cinc anys, el nombre de delegacions de la xarxa s’ha doblat, i ha permès reforçar la presència del Govern a Europa fins a cobrir la totalitat dels estats membres de la Unió Europea, ampliar-la a Amèrica fins a cobrir gairebé el 100% del continent, i posar en marxa per primer cop la representació institucional a l’Àfrica i a l’Àsia. Després d’aquesta fase d’expansió, la prioritat del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea és enfortir i consolidar la xarxa dotant-la dels recursos i les eines necessàries per maximitzar les seves capacitats.

En paral·lel, tal com ha anunciat la consellera Serret, el Govern ha estat treballant en un pla específic per als pròxims tres anys per definir l’estratègia de desplegament de la xarxa de delegacions, que continuarà creixent seguint els criteris, interessos i objectius identificats al Pla Estratègic d’Acció Exterior i de relacions amb la Unió Europea 2023-2026. El pla de desplegament de les delegacions 2023-2026 contempla tres objectius principals: la consolidació de la xarxa, per fer-la plenament operativa; el reforç de l’estructura de les delegacions; i l’ampliació de la xarxa, per arribar a cobrir més territoris i més àmbits d’actuació, mitjançant la creació de noves figures, com ara els enviats o les oficines, ampliant el mandat de delegacions ja existents o creant noves delegacions.

Perspectives de desplegament

El pla del Govern per al desplegament de la xarxa de delegacions a l’exterior contempla diverses ampliacions i reforços. Concretament, està previst desplegar pròximament un enviat o enviada a Irlanda, on, quan es consideri necessari, s’obrirà una nova delegació. També es contempla avançar en la presència institucional del Govern a l’Àsia Meridional, al Sud-est asiàtic i a l’Àfrica Oriental amb noves delegacions. Alhora, al Quebec s’hi desplegarà una altra figura d’enviat o enviada.

A més, pròximament es posarà en ple funcionament la recentment creada Delegació als Estats Andins, amb seu a Colòmbia, i s’avançarà en el reforç de delegacions estratègiques ja existents. També forma part d’aquest pla l’aprovació ahir per Govern de l’ampliació de la presència institucional a tres nous països: Grècia, Líbia i Egipte, reforçant les delegacions del Sud-est d’Europa i la del Nord d’Àfrica.


*Enllaç per descarregar les declaracions de la consellera Serret en vídeo i imatges de recurs

Acció exterior
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia