El conseller Campuzano ha encapçalat la primera reunió del grup de treball, que ha d’analitzar aquest tipus d’agressions entre iguals i proposar mesures per abordar-les
Aquesta tarda s’ha celebrat la primera reunió del grup d’experts independents a qui el Govern ha encomanat la tasca d’analitzar la violència sexual entre infants i adolescents i proposar mesures per abordar-les. La trobada ha estat presidida pel conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, que ha estat acompanyat de la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls i Carol.
L’executiu va aprovar aquesta mesura a principis de juliol després que en els darrers mesos s’hagin rebut diverses denúncies de conductes sexuals violentes contra infants i adolescents, presumptament perpetrades, entre d’altres, per persones menors d’edat. Per conèixer l’abast i les causes d’aquest tipus d’agressions masclistes entre iguals, el Drets Socials ha constituït aquest grup d’experts independents i els ha encarregat l’elaboració d’un informe sobre aquesta qüestió. La comissió també haurà de redactar un informe amb propostes per a combatre aquesta forma de violència entre iguals.
El grup de treball tindrà una vigència de 3 mesos i està format per persones reconegudes en la protecció a la infància i l’adolescència, el dret, l’educació i les violències sexuals. El president de CATESCO, Eduard Vallory, exercirà les funcions de coordinació del grup i la sociòloga especialitzada en gènere i tècnica d’educació sexual d’ActuaVallès, Júlia Collignon, en serà relatora. També en formen part Vicky Bernadet, fundadora i presidenta de la Fundació que duu el seu nom, referent en la lluita contra els abusos sexuals infantils; els catedràtics de la UB en Neuroeducació, David Bueno i Anna Forés; l’advocada penalista experta en l’abordatge i prevenció de violències masclistes, Carla Vall; la metgessa, jurista i experta en educació i salut sexuals i sexologia clínica, Raquel Tulleuda, i Mercedes Porres, presidenta de la Fundació Pere Closa.
A les reunions del grup d’experts també hi participaran professionals de la Generalitat de Catalunya referents en aquests àmbits: Alba Alfageme i David Casanovas, del Departament d’Interior; la cap de l'Àrea de Reparació i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia de la Generalitat, Lidia Serratusell; Edurne Jimenez, del Departament d’Igualtat i Feminismes, i la responsable del programa Educant en la responsabilitat de la DGAIA, Alba Muro.
D’acord amb les recomanacions del grup de treball, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) actualitzarà i reforçarà amb caràcter urgent el programa ‘Educant en la responsabilitat’, en l’àmbit de la prevenció, el seguiment, el control i la rehabilitació de les persones menors de 14 anys, que la llei considera inimputables.
Catalunya va implementar aquest programa d’intervenció socioeducativa l’any 2012 i és un dels pocs territoris de l’Estat espanyol que compta amb una iniciativa per atendre de manera especialitzada les persones menors de 14 anys que presenten conductes delictives.‘Educant en la responsabilitat’ té com a objectius valorar la situació personal d’aquests infants i adolescents i fer una intervenció educativa, restaurativa, transformadora i terapèutica que responsabilitzi els infractors, eviti la reincidència i faciliti la reparació de les víctimes.
Tot i la revisió que ha anat duent a terme l’equip de professionals de la DGAIA que aplica aquest programa, el Govern considera necessari avaluar-lo i actualitzar-lo, a fi de consolidar un projecte tècnic amb un model d’avaluació i intervenció especialitzat per atendre aquests casos.