Agència Catalana de l'Aigua

Sessió del consell de l'ACA d'avui.

L'ACA millora el funcionament de deu depuradores en sis comarques catalanes, destinant més de 130.000 euros

query_builder   20 juliol 2023 13:06

event_note Nota de premsa

L'ACA millora el funcionament de deu depuradores en sis comarques catalanes, destinant més de 130.000 euros

  1. El consell d'administració de l'ACA ha aprovat un total de deu convenis per a la redacció d'estudis per a la localització i desconnexió de les aigües blanques
  2. Les actuacions beneficiaran a les comarques de la Selva, el Gironès, l'Alt Empordà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Baix Ebre
  3. Aquests acords permetran definir les actuacions que evitin l’arribada d’aigua d’origen no residual als col·lectors en alta dels sistemes de sanejament, optimitzant així el seu disseny i/o funcionament

El consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat avui un total de 10 convenis per a millorar el funcionament de deu depuradores, repartides en sis comarques catalanes. Aquests acords, que comportaran una inversió inicial superior als 130.000 euros, serviran per a redactar els estudis per a la localització i desconnexió de les aigües blanques que arriben als sistemes de sanejament.

Sessió del consell d'avui en la que s'han aprovat els convenis de sanejament.
Sessió del consell d'avui en la que s'han aprovat els convenis de sanejament.
{"name":"2023/07/20/12/13/3cbfb22c-9d74-4598-9d5e-a8851fdb603c.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":159191}

La presència d’aigües d’origen no residual a les xarxes de sanejament incrementa el cabal a tractar i obliga a sobredimensionar les infraestructures finançades amb recursos públics, per una banda, i a operar en unes condicions que no són les òptimes dels processos de depuració biològics, per l’altra. A més, en el cas de depuradores en servei, l’entrada d’aigües blanques pot provocar sobreeiximents i abocaments sense tractar a medi durant el temps sec.

Les aigües blanques poden tenir l’origen en la connexió al clavegueram de desguassos de fonts, safareigs, sobreeixidors de dipòsits o pèrdues de la xarxa d’abastament, regs o entrades procedents de capes freàtiques. Es tracta, doncs, d’aigua neta, que pot ser utilitzada –especialment en la situació de sequera estructural en la qual ens trobem– o bé conduïda al medi sense necessitat de tractament.

La informació sobre la detecció dels punts d’entrada i del cabal incorporat proporcionada pels estudis a realitzar servirà perquè els ens gestors competents respectius puguin adoptar les mesures necessàries per a la seva desconnexió. L’objectiu final és optimitzar el funcionament de les xarxes de sanejament en alta.

Les actuacions beneficiaran a les comarques de la Selva, el Gironès, l'Alt Empordà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Baix Ebre, concretament a les depuradores de Vilabertran (Alt Empordà, amb un conveni que se subscriurà amb l'Ajuntament per import de 19.450 €); les plantes dels nuclis de Mas Altaba de Maçanet de la Selva, la Goba de Vidreres, Anglès i Caldes de Malavella (a la comarca de la Selva i els acords se subscriuran amb el Consell Comarcal, amb una pressupost conjunt superior als 130.755 €); la Cellera de Ter (també a la Selva però l'acord se signarà amb l'Ajuntament, per un import de 19.250 €); els municipis de Ger, Isòvol i Prullans (a la Cerdanya i l'acord es farà amb el Consell Comarcal i amb un pressupost de 65.450 €), Medinyà (al Gironès i l'acord se signarà amb l'Ajuntament, amb un pressupost de 19.250 €); la Seu d’Urgell (acord amb l’Ajuntament i amb un pressupost de 18.300 €) i, finalment, el nucli de Camp-redó a Tortosa (l'acord se subscriurà amb el Consell Comarcal del Baix Ebre, amb un pressupost de 22.600 €).

El sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 548 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals generades pel 97,1% de la població. Des d'ara i fins el 2033, l'Agència preveu una inversió superior als 1.200 milions d'euros per a construir noves depuradores i millores les plantes que ja estan en funcionament.

El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors és clau per a l’assoliment dels objectius.

2  

Imatges

Foto 1. Sessió del consell d'administració d'avui.

Foto 1. Sessió del consell d'administració d'avui. 2078814

Foto 2. Depuradora de Caldes de Malavella.

Foto 2. Depuradora de Caldes de Malavella. 320585

Acció climàtica
Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia