- Després de nou convocatòries i 707 candidatures presentades en total, els ‘Premis DonaTIC’ ja són tot un referent en el reconeixement del talent femení, així com de la divulgació del paper de les dones en l’àmbit TIC
- En aquesta convocatòria destaca el nombre d’aspirants al guardó de la subcategoria d’Estudiant TIC d’FP, que gairebé dobla la mitjana de les vuit edicions anteriors amb 10 candidatures
- Per primera vegada, el lliurament dels ‘Premis DonaTIC 2023’ s’emmarcarà en el Dia Internacional de la Dona Emprenedora, per incidir en l’impuls del lideratge femení en l’àmbit tecnològic i digital
- Els guardons formen part del ‘Pla DonaTIC’ que impulsa el Govern amb l’objectiu d’incrementar la presència de les dones tecnòlogues al sector i, sobretot, la seva participació igualitària en la presa de decisions
Fins a 86 candidatures, la xifra més alta des que va esclatar la pandèmia ara fa tres anys, optaran als guardons de la novena edició dels ‘Premis DonaTIC’, impulsats per la Secretaria de Polítiques Digitals en el marc del ‘Pla DonaTIC’ del Govern per reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies i les disciplines CTEHM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Humanitats i Matemàtiques) i oferir així referents femenins contemporanis en aquests àmbits a infants i joves. L’alt nombre de candidatures presentades després de nou convocatòries (707 en total) consoliden els ‘Premis DonaTIC’ com tot un referent en el reconeixement del talent femení, així com de la divulgació del paper de les dones en l’àmbit TIC.
Com a les tres darreres edicions, els ‘Premis DonaTIC 2023’ tenen vuit categories i dues subcategories que són excloents (cada candidata només pot ser-ho d’una categoria) i que s’agrupen en tres àmbits: professional; acadèmic i de revelació, i de divulgació i iniciatives referents. Les 86 candidatures presentades durant el mes en què ha estat oberta la convocatòria d’enguany (del 3 de juny al 3 de juliol) es distribueixen de la següent manera:
Àmbit professional:
- Emprenedora: dona fundadora o cofundadora d'una empresa en actiu del sector TIC o que ha dut a terme innovacions en l'empresa familiar com a intraemprenedora. 13 candidatures.
- Empresària: dona que ha consolidat una empresa de l’àmbit de les TIC. 6 candidatures.
- Professional: dona que treballa en l’àmbit de les TIC (per a una empresa, organització o pel seu compte) i que té una titulació universitària TIC. 9 candidatures.
Àmbit acadèmic i de revelació:
- Acadèmica/Investigadora: dona que es dedica a la formació i/o recerca en l’àmbit de les TIC i que està en possessió d’una titulació universitària TIC. 9 candidatures.
- Revelació: dona amb una trajectòria curta molt rellevant i un paper significatiu i destacable en l'àmbit de les TIC. 4 candidatures.
- Estudiant TIC: estudiants (matriculades en el moment de la convocatòria dels Premis) de qualsevol titulació universitària o cicle formatiu de FP de l’àmbit TIC que hagin desenvolupat un projecte i/o iniciativa destacable en aquest àmbit. 14 candidatures (4 per a la subcategoria d’Universitària i 10 per a la d’FP).
Àmbit de divulgació i iniciatives referents:
- Divulgadora: dona que treballa en l'àmbit de la comunicació o que ha dut a terme activitats de divulgació vinculades a les TIC. 12 candidatures.
- Iniciatives referents: empresa, executiu/-iva en cap, equip, entitat i/o centre formatiu/institució, independentment de si estan encapçalades, liderades i/o fundades per dones o homes, que hagi desenvolupat una iniciativa pròpia que posi en valor el paper de la dona en l’àmbit TIC amb la voluntat de combatre la bretxa de gènere. 19 candidatures (10 per a la subcategoria Empresarial i 9 per a la d’Entitat, centre formatiu/institució).
En aquesta convocatòria, destaca el nombre d’aspirants al premi d’Estudiant TIC d’FP: amb 10 candidatures presentades, s’assoleix la xifra més alta de candidatures presentades fins ara per a aquesta subcategoria, una xifra que gairebé dobla la mitjana de les vuit edicions anteriors.
Totes aquestes candidatures seran avaluades en les properes setmanes per un jurat mixt integrat per professionals del sector tecnològic de prestigi, tant del món acadèmic, com empresarial, institucional i associatiu. El jurat comptarà amb un comitè tècnic, que valorarà totes les candidatures i triarà un màxim de sis semifinalistes per a cadascuna de les categories, i un comitè d’honor, que seleccionarà, entre aquestes semifinalistes, les tres candidatures finalistes i la guanyadora de cada categoria.
El lliurament dels Premis, en un nou marc de celebració i reivindicació
Després de diverses edicions en què l’acte de lliurament dels ‘Premis DonaTIC’ s’ha fet coincidir amb el Dia d’Ada Lovelace en reconeixement a qui va ser la primera programadora de la història, l’organització dels Premis ha decidit aquest any apostar per una nova efemèride al voltant de la qual emmarcar el lliurament dels guardons: el Dia Internacional de la Dona Emprenedora, que se celebra el 19 de novembre de cada any i que té per objectiu contribuir a l’apoderament femení i acabar amb la bretxa de gènere, especialment en el món professional, de negocis i empresarial. Com que l’efemèride aquest any cau en diumenge, l’acte de lliurament dels ‘Premis DonaTIC 2023’ tindrà lloc el dijous 16 de novembre.
Aquest canvi s’alinea, d’una banda, amb el leit motiv de la campanya ‘Dona Ciència, Dona Tecnologia’ impulsada pel Govern amb la voluntat de donar a conèixer referents femenins actuals en àmbits fortament masculinitzats com els de les TIC i les CTEM, però també, i sobretot, amb la necessitat d’anar més enllà en els objectius dels Premis, un cop aquests s’han consolidat com a divulgadors de l’existència i el paper del talent femení. Així, amb aquest nou marc de celebració es vol incidir en la necessitat de promoure l’apoderament, l’emprenedoria i el lideratge d’aquest talent per aconseguir que les dones participin plenament i en igualtat de condicions en la presa de decisions i en l’accés a finançament en aquests àmbits.
A més, partint del convenciment que la lluita contra la bretxa de gènere i les desigualtats que provoca és un repte de tota la societat, no només de les dones, l’organització dels ‘Premis DonaTIC 2023’ s’ha proposat millorar la ràtio de paritat entre els assistents al lliurament dels guardons d’aquesta edició per aconseguir que el talent no femení també participi i s’impliqui en aquest acte de reconeixement i reivindicació.
Els ‘Premis DonaTIC’ són una iniciativa de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Tertúlia Digital.