Es dona per finalitzat de perill molt alt-extrem d’incendi forestal per una millora de les condicions meteorològiques

No queda cap municipi en nivell 3 del Pla Alfa a Catalunya i ja s’ han reobert tots els espais naturals

Avui hi ha 11 comarques en nivell 2 del Pla Alfa per elevat perill d’incendi i demà estarà activat a 10 comarques


L’episodi es va iniciar dimarts dia 18 de juliol amb l’activació del nivell 3 del Pla Alfa en fins a 57 municipis de 8 comarques. I s’ha donat per finalitzat a les 00.00 hores d’avui dimecres 20 de juliol. L’activació va venir motivada per les condicions climatològiques, sobretot per les temperatures extremadament altes i humitats relatives molt baixes, que juntament amb la sequera acumulada de la vegetació d’alguns punts com el litoral i pre litoral de Girona i Barcelona i interior de Terres de l’Ebre ha fet incrementar el perill d’incendi.

Davant la situació de perill, el Cos d’Agents Rurals dimarts va activar el nivell 3 de Pla Alfa per primer cop aquesta campanya forestal i es van restringir els accessos a sis espais naturals protegits: el cap de Creus, la serra de Montsant, el Montgrí, el Garraf i l’Albera i Montmell-Montmellar. I ahir es van mantenir tancats cap de Creus, Albera i Montsant. Tots aquests espais estan reoberts de nou.

Cartell Pla Alfa 3{"name":"2023/07/20/18/21/167d20f7-0d34-413d-b46b-831367c3bbe1.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":290582}Tot i la millora de les condicions, el Cos d’Agents Rurals fa una crida a la prudència en les activitats al medi natural per prevenir possibles incendis, tot recordant que a dia d’avui hi ha 11 comarques a nivell 2 de Pla Alfa i demà estarà activat a 10 comarques. Durant aquests dies el Cos d’Agents Rurals ha fet un total de 427 actuacions relacionades amb la prevenció d’incendis. D’aquestes, la majoria estan relacionades amb la restricció d’accessos als espais naturals però també amb inspeccions d’activitats amb risc d’incendi.

El nivell 3 del Pla Alfa suposa que els Agents Rurals fan vigilància i prevenció d’incendis de forma exclusiva. També el GEPIF (Departament Acció Climàtica, Alimnentació i Agenda Rural) i les Agrupacions de Defensa Forestal han estat sobre el terreny fent vigilància.

A més, l’activació d’aquest nivell, el màxim previst, comporta la suspensió d’activitats amb risc de provocar un foc forestal.


Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

El Mapa de perill d’incendi forestal elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Aquest mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.

El mapa interactiu del Pla Alfa d’Agents Rurals es pot consultar a la web https://interior.gencat.cat/plaalfa .


2  

Imatges

Tancament espais naturals

Tancament espais naturals 382929

Tancament espais naturals

Tancament espais naturals 365650