Direcció General de Comunicació

Sallent

El Govern tanca l'acord final per als afectats del barri de l'Estació de Sallent

query_builder   19 octubre 2010 15:01

event_note Nota de premsa

El Govern tanca l'acord final per als afectats del barri de l'Estació de Sallent

  • Més d’un 75% de les famílies afectades ja han rebut les indemnitzacions i han anat marxant
  • Amb aquesta ampliació s’adeqüen les compensacions econòmiques a un grup de famílies afectades que es trobaven en greuge comparatiu
 
 
El Govern ha aprovat avui augmentar en 10 milions l’aportació per les compensacions dels veïns del barri de l’Estació de Sallent de Bages, construït sobre una antiga explotació minera i afectat per un progressiu esfondrament del sòl. Amb aquesta aportació, es tanca aquesta situació que s’arrossegava des de feia 12 anys. Els diners aprovats avui s’afegeixen als 50 milions d’euros que el Govern va aprovar el 10 de març de 2009. Aquesta aportació s’aprova per tal de poder fer front a l’increment del 20% que s’ha produït entre els càlculs provisionals de compensacions i l’execució real.
 
Des del març de l’any passat, ja s’ha pogut executar un 75% de les operacions previstes, és a dir, la majoria de les famílies afectades han rebut les indemnitzacions i han anat marxant del barri. En l’exercici concret de les valoracions individualitzades, i de la signatura dels convenis específics entre el Govern i cada un dels afectats, s’ha anat produint una desviació respecte dels valors indemnitzatoris que es van aprovar, de forma aproximativa en el conveni del 23 de març de 2009. Els nous càlculs han posat de manifest la necessitat d’ampliació de l’Acord de Govern de 10 de març de 2009, en 8 milions d’euros.
 
També està previst adequar les compensacions econòmiques per a un grup de famílies afectades. Residien en habitatges plurifamiliars i unifamiliars i van acollir-se a les indemnitzacions que s’aplicaven amb anterioritat a la signatura dels convenis dels anys 2005 i 2009 que, respectivament, els eren d’aplicació, es trobavenen en situació de greuge comparatiu respecte a les que s’han acollit als convenis posteriors. Ara es soluciona aquesta diferència. El valor estimat de les diferències és d’aproximadament 2,3 milions d’euros.
 
Solucions des de 2005
 
El mes de juliol del 2005, l’Executiu va acordar l’inici de les negociacions amb 172 veïns del Barri amb la voluntat de garantir-los el dret a l’habitatge. El mes de desembre del mateix any, es va aprovar el primer acord amb els veïns i es va procedir als primer reallotjament mitjançant el lliurament d’un nou habitatge construït per l’Incasòl.
 
El mes de desembre del 2008, i arran de l’activació en fase d’alerta del pla de protecció civil, es va produir un segon reallotjament d’afectats i es va procedir a efectuar una evacuació preventiva, programada i pactada amb els 50 veïns d’una zona de risc, en la qual s’havia evidenciat un increment en l’evolució de la subsidència. Així, el 10 de març de 2009, el Govern va aprovar un acord que situava les compensacions econòmiques als veïns en 50 milions d’euros i que va permetre signar un segon conveni entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sallent, l’Institut Català del Sòl i l’Associació de Veïns del Barri de l’Estació per procedir al desallotjament total dels afectats. 
 
El barri de l’Estació
 
El barri de l’Estació de Sallent està situat sobre els límits d’explotació de l’antiga mina Enrique, que es va començar a explotar l’any 1932 i que es va abandonar entre el 1976 i el 1977.
 
L’any 1997, es van detectar unes esquerdes als edificis del barri per la qual cosa es van començar a fer treballs per esbrinar les causes dels moviments de terra i per avaluar-ne l’extensió i la possible evolució. Els treballs van detectar un enfonsament progressiu del terra amb la consegüent afectació als habitatges. Davant d’aquesta situació de risc, es van prendre mesures de vigilància dels moviments del terreny i dels habitatges i es va elaborar un pla d’emergències.
 
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sallent van redactar el Pla d’actuació d’emergències per risc de subsidències en el barri de l’Estació, a Sallent, el qual s’emmarca dins del Pla de protecció civil de Catalunya, per fer front a aquesta situació de risc. El pla va ser aprovat pel ple de l’Ajuntament de Sallent el 9 de desembre de 2005 i homologat per la Comissió de Protecció Civil el 16 de febrer de 2006.
 
Paral·lelament, es va dur a terme una campanya d’informació a la població per donar a conèixer el Pla als veïns que es podien veure afectats i informar-los de les mesures de protecció més adients en cas d’activació del Pla. La campanya informativa també es va estendre als responsables del Pla i a tots els grups operatius actuants, així com als mitjans de comunicació de la zona.
 
D’altra banda, l’Institut Geològic i la UPC, per encàrrec de la Generalitat, han anat fent medicions i controls exhaustius dels diversos sistemes de control i seguiment del barri, tant des del punt de vista del subsòl com de l’afectació dels habitatges per evitar tot tipus de risc imprevist.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia