1. El Cos d'Agents Rurals activa el nivell 3 del Pla Alfa a 56 municipis de 7 comarques a les 00.00 hores de demà 25 de juliol
  2. Es restringeixen els accessos a cinc espais naturals protegits: el cap de Creus, l'Albera, la serra de Montsant, el Garraf i Montmell-Marmellar
  3. El Departament d'Acció Climàtica ha emès un informe de perill que alerta d'una situació de baixa humitat relativa, sense temperatura extrema i amb vent moderat que pot allargar-se fins al migdia de dimecres
  4. Protecció Civil ha activat l'ALERTA del Pla INFOCAT


El Govern fa novament una crida a extremar les precaucions arran d'un nou episodi d'elevat perill d'incendi forestal per demà dia 25 de juliol. La previsió és que sigui un episodi curt i que la situació millori en vistes a dimecres dia 26 de juliol.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un nou informe de perill que alerta d'una situació de ponent a tot el litoral i prelitoral de la meitat sud del país tendint a mestral cap al litoral del Baix Camp i Baix Ebre i tramuntana a l'Alt Empordà. Aquest episodi es caracteritza principalment per la baixa humitat relativa, sense temperatura extrema i vent moderat que poden continuar fins al migdia de dimecres. Així s'espera un increment del perill molt alt, sobretot a prop del litoral, on la sequera és molt intensa. Tot i la situació de preocupació, hi ha certa precipitació prevista, principalment a l'Empordà, que podria reduir el perill.

Davant aquesta situació, el Cos d'Agents Rurals activarà a les 00.00 hores de demà dia 25 de juliol el nivell 3 de Pla Alfa, el màxim previst, a 56 municipis de 7 comarques de Catalunya.

Dia 25 juliol Pla Alfa{"name":"2023/07/24/18/27/dcd0279e-d9d8-462b-8441-de881b18af78.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":576788}


Podeu consultar les comarques amb municipis en nivell 3 en aquesta taula:

Comarca

Nombre de municipis en Pla Alfa 3

Alt Camp

4

Alt Empordà

19

Alt Penedès

9

Baix Llobregat

3

Baix Penedès

4

Garraf

6

Priorat

11


En aplicació del nivell 3 del Pla Alfa, es restringirà l'accés a cinc espais naturals de Catalunya: al cap de Creus, l'Albera, la serra de Montsant, al Garraf i Montmell-Marmellar.

Aquests controls d'accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d'una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d'origen antròpic), i de l'altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

Tancament Pla Alfa 3{"name":"2023/07/24/18/27/5828a9b0-974c-4aba-a27d-332bf74130b7.jpeg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":240622}


A més, també s'han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d'incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa. En total s'han suspès 1.423 activitats, entre elles activitats relacionades amb accions amb l'ús de radials i bufadors, activitats apícoles o forestals.

ALERTA del Pla INFOCAT

Protecció Civil ha activat aquesta tarda en ALERTA el pla especial d'emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) per l'elevat risc d'incendi forestal previst per demà dimarts.

Aquest matí s'ha reunit el comitè tècnic del pla INFOCAT per valorar la situació prevista de cara a demà amb tots els operatius i departaments implicats.

La situació de risc vindrà donada demà per una entrada de vent i humitats baixes.

Més efectius

Mentre duri l'activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d'incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no es freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

En episodis de perill d'incendi forestal com aquest el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural estarà realitzant aquests dos dies la vigilància i primera intervenció en incendis, que també inclou la campanya de la sega, exclusivament pensada per donar suport a la pagesia en la recol·lecció del cereal. La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet, d'una banda, un efecte dissuasiu i, de l'altra, aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius. Les rutes de vigilància estan marcades pel nivell de perill que elaboren diàriament els tècnics del Servei de Prevenció d'Incendis Forestals.

El GEPIF mobilitzarà per aquests dos dies 22 unitats de vigilància distribuïdes arreu de Catalunya, d'acord mapa de perill d'incendi i encara fent una vigilància especial a les tasques de sega i recol·lecció del cereal. Impliquen més de 50 persones i estan dotades amb equips de primera intervenció per tal poder contenir un conat d'incendi fins a l'arribada dels Bombers.

Les Agrupacions de Defensa Forestal distribuïdes pel territori participaran activament en els tancaments.

Efectius ADF{"name":"2023/07/24/18/28/36724474-4936-4043-86ef-935b1a3758dc.jpeg","author":"Acció Climàtica","type":"0","location":"0","weight":220169}


També el personal dels diferents espais naturals protegits afectats pel tancament participaran directament en l'operatiu de restricció d'accessos, activant la senyalització de restriccions i distribuint els diferents informadors per poder explicar i poder fer divulgació sobre la necessitat i importància de l'aplicació d'aquestes mesures que prohibeixen l'accés als visitants.

Episodi de component terrer del vent i humitat baixa

Des del Servei Meteorològic de Catalunya han alertat també que en aquest episodi de vent d'oest i nord-oest i humitat baixa, les comarques més afectades per condicions meteorològiques més adverses coincidiran amb les més afectades per la sequera, ja sigui a mitjà o llarg termini. Aquesta és una diferència respecte a l'anterior episodi de la setmana passada, on gran part de les comarques més afectades per l'onada de calor, havien enregistrat precipitacions significatives en jornades precedents.

En l'episodi actual, que tindrà el seu màxim durant les hores centrals del dia de demà, no es descarta que pugui enregistrar-se algun ruixat previ a l'arribada del vent de component oest o nord i la baixada sobtada de la humitat relativa, sobretot al quadrant nord-est o punts del litoral de Barcelona.

De cara a la jornada de dimecres, la situació de vent de l'oest i humitat baixa anirà a la baixa, sense remetre del tot en zones del prelitoral de la meitat sud i de la meitat oest d'una banda, i del nord de l'Empordà per l'altra, on la tramuntana continuarà fins a migdia.

Prohibició de fer foc

Entre el 15 de març i el 15 d'octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l'envolta. Durant aquest període, es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en aquesta plana web: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi

Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d'incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d'incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d'incendi forestal del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d'anàlisi.

Aquest mapa de perill d'incendi forestal és elaborat pel Servei de Prevenció d'Incendis Forestals. Mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l'any.

Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment. Podeu consultar el mapa interactiu al web: https://interior.gencat.cat/plaalfa

2  

Imatges

Efectius ADF

Efectius ADF 220169

Imatge de tancament accés

Imatge de tancament accés 240622