Servei Meteorològic de Catalunya

SIGNATURA CONVENI MUTUATERRASSA

El Servei Meteorològic de Catalunya i MútuaTerrassa col·laboren per estudiar l'impacte del canvi climàtic en la salut de les persones

query_builder   26 juliol 2023 13:14

event_note Nota de premsa

El Servei Meteorològic de Catalunya i MútuaTerrassa col·laboren per estudiar l'impacte del canvi climàtic en la salut de les persones

  1. És la primera iniciativa d’aquestes característiques i envergadura d’arreu de l’Estat que incorpora dos centres de referència en aquest àmbit: la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Politècnica de Catalunya
  2. Les dades meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya seran fonamentals per al desenvolupament de l’estudi liderat per MútuaTerrassa


La Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa i el Servei Meteorològic de Catalunya han signat aquest matí un conveni de col·laboració per a estudiar la incidència dels canvis en les condicions meteorològiques, arran del canvi climàtic, en la salut de les persones. L’objectiu de la iniciativa -la primera d’aquestes característiques arreu de l’Estat i una de les pioneres a nivell internacional- és extreure indicadors científics que permetin anticipar-se i incidir en la millora de la salut de les persones que presenten malalties cròniques prevalents.

D’esquerra a dreta: Dr. Xavier Álvarez del Castillo, Dr. David Dalmau, Sr. Josep Rull, Dr. Esteve Picola, Sra. Sarai Sarroca, Dr. Tomàs Pérez Porcuna i Dra. Maria Vinaixa
{"name":"2023/07/26/14/06/d5e1060c-9770-4d05-8369-c381b8949ef1.JPG","author":"SMC","type":"0","location":"0","weight":128204}



El Servei Meteorològic de Catalunya subministrarà a MútuaTerrassa totes les dades meteorològiques necessàries per a l’estudi, gràcies a la densa xarxa d’estacions meteorològiques -gairebé 200- que gestiona arreu del país, i posarà al servei del projecte el seu know how en tractament de sèries i en validació i homogeneïtzació de dades.

Prèviament, la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Rovira i Virgili (URiV) ja van signar un acord de col·laboració mitjançant el qual es van establir les bases per desenvolupar projectes conjunts en l’àmbit de la recerca i la innovació biomèdica.

Salut i Medi Ambient, indissociables

El canvi climàtic és un fenomen global que afecta molts àmbits del medi natural i el benestar de les persones. Les malalties cròniques representen un dels principals problemes de salutarreu del món, i les persones que les pateixen tenen una major fragilitat i, per tant, poden ser més vulnerables als efectes del canvi climàtic. Tot i que aquest fenomen genera un elevat impacte social i cobertura mediàtica, la seva relació amb les malalties cròniques està poc estudiada i la literatura científica en presenta escassos exemples.

En conseqüència, el treball conjunt entre la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa i el Servei Meteorològic de Catalunya pretén donar resposta a aquesta circumstància i millorar el coneixement de la incidència del canvi climàtic en la salut de les persones que pateixen malalties cròniques prevalents per tal d'oferir-los una millor atenció sanitària.

Retrospecció i prospecció: estudis al servei de pacients, professionals i gestors de salut

Per assolir aquest objectiu, el conveni contempla dur a terme dos estudis. Un d'ells tindrà un enfocament retrospectiu, en el marc del qual s'analitzaran les dades sanitàries i climàtiques dels darrers 15 anys a l'àrea d'influència de MútuaTerrassa, emprant tècniques de Big Data i Intel·ligència Artificial. Aquest exercici permetrà definir les persones i malalties més susceptibles al canvi climàtic, així com les circumstàncies meteorològiques amb major impacte en la salut. També es realitzarà el càlcul dels algoritmes de relació entre les malalties cròniques i l’escenari climàtic.

En el segon estudi, s’acompanyaran grans grups de pacients de forma prospectiva i s’integrarà informació clínica, mediambiental i climàtica. D'aquesta manera, mitjançant l'aprenentatge previ i les noves informacions, es generarà una eina tecnològica que permetrà adaptar el sistema sanitari al canvi climàtic generant recomanacions anticipades per a pacients (podran rebre una atenció personalitzada i adequada al moment de l’any, les condicions meteorològiques i la seva pròpia patologia), professionals de la salut (disposaran d’informació en temps real en relació als pacients més vulnerables en funció de les condicions meteorològiques i la seva malaltia) i gestors de salut (comptaran amb informació objectiva i en temps real que permetrà dimensionar i gestionar els recursos de forma adient d’acord amb les circumstàncies meteorològiques).

A aquesta unió de coneixements i tecnologies que proporcionarà una resposta precoç i precisa, s’hi afegiran els estudis de biomarcadors a través de la metabolòmica i l'epigenòmica amb la potencial elaboració de tecnologies diagnòstiques i de baix cost que permetran identificar i fer seguiment d’aquelles persones més susceptibles a les diferents circumstàncies climàtiques i mediambientals, adoptant estratègies de protecció de les mateixes.

Primera aliança estratègica i d’excel·lència en termes de salut i condicions climàtiques

El Consorci Científic i Tecnològic d'aquest projecte representa una aliança única multidisciplinar entre diverses institucions d'excel·lència en salut i investigació. Combina la dilatada trajectòria de MútuaTerrassa en termes d’assistència sanitària integral i pública i l’expertesa del laboratori de genòmica de la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa en el desenvolupament de teràpies personalitzades, amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la seva Càtedra UNESCO de Sostenibilitat i el Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB) en mineria de dades, Intel·ligència Artificial i mètodes d’aprenentatge profund, juntament amb la Universitat Rovira i Virgili (URiV), referent internacional en l'aplicació de la metabolòmica i el Servei Meteorològic de Catalunya, centre de referència en l’àmbit de la meteorologia i el canvi climàtic.

Per altra banda, pròximament MútuaTerrassa i la Universitat de Barcelona (UB), amb la voluntat d’aprofundir en el coneixement del canvi climàtic i els seus efectes sobre la salut, establiran una col·laboració amb l’objectiu de difondre i fomentar la recerca, innovació i formació dels professionals en aquest àmbit, promovent sinèrgies amb altres centres i grups de recerca i innovació consolidats que pertanyen a l’estructura de la UB.

Aquesta iniciativa va més enllà de l’àmbit nacional i té un impacte internacional pel fet de tractar-se d’una de les primeres en abordar -de forma poblacional- la relació entre el canvi climàtic i les malalties cròniques més prevalents. Amb una vocació de servei i consciència social, el consorci treballarà amb un objectiu clar: millorar de manera decisiva el coneixement sobre els efectes del canvi climàtic en la salut de les persones amb malalties cròniques.

Gràcies a la signatura de l’esmentat conveni, MútuaTerrassa consolidarà la integració de l’àmbit climàtic a la seva pràctica assistencial i, mitjançant la col·laboració del Servei Meteorològic de Catalunya, es posarà tot el coneixement científic que se’n desprengui a disposició de l’estudi global del canvi climàtic. En conseqüència, aquesta iniciativa no només beneficiarà la població de referència atesa a MútuaTerrassa, sinó que també contribuirà a l'elaboració de recomanacions i estratègies a escala global per adaptar els sistemes sanitaris als reptes derivats del canvi climàtic.

25 de juliol de 2023



El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia